Ντοκουμέντα με θρύλους του ρεμπέτικου για πρώτη φορά στο ΥouΤube

Μοσχονάς, Γενίτσαρης, Γεωργακοπούλου, Στάμου, Χρυσάφη, Σκαρπέλης, Καλφόπουλος, Μιχαλόπουλος, Ευσταθίου, Θόδωρος Πολυκανδριώτης και όχι μόνο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Προσωπικότητες του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού να μιλούν για τη ζωή τους και το σημαντικότερο να παίζουν και να ερμηνεύουν ζωντανά αθάνατα τραγούδια έρχονται και πάλι στην «οθόνη» μας, χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές και πλουτίζοντας τα στοιχεία γύρω από την καταγραφή και έρευνα της μουσικής μας ιστορίας.

Όλα αυτά μέσα από αναρτήσεις του Χρήστου Κουτσάφτη στο youtube των εκπομπών «Ρεμπέτικο Πάλκο» που οργάνωνε και παρουσίαζε, με πολύ κόπο αλλά και ατέλειωτο μεράκι, ο Γιάννης Λεμπέσης στον τηλεοπτικό σταθμό TV MAGIG Πειραιάς καθώς και στο ραδιοφωνικό Κανάλι 107.

Ο λόγος στον ίδιο το Λεμπέση, που μας εξηγεί το «μεδούλι» και το «περίγραμμα» αυτών των ντοκουμέντων:

«Το 1987 με προσκάλεσε ο ιδιοκτήτης του τότε ερασιτεχνικού ραδιοφωνικού σταθμού με το όνομα Κανάλι 107 να κάνω μία ζωντανή εκπομπή με την ορχήστρα μου. Το ραδιόφωνο ήταν στο λόφο του Βώκου στη Κοκκινιά. Στη πρώτη αυτή εκπομπή παίξαμε και τραγουδήσαμε ζωντανά με τους συνεργάτες μου για 4 ώρες επιθυμίες που ζητούσαν οι ακροατές με τηλεφωνήματά τους. Αυτή η όμορφη διαδικασία συνεχίστηκε για 12 χρόνια κάθε Σάββατο και Κυριακή 6-8 το απόγευμα ως τη στιγμή που το Κανάλι 107 άλλαξε ιδιοκτησία και ύφος και έγινε το σημερινό Athens dj 95,2.

Το ιδιοκτησιακό δίδυμο του ραδιοφώνου (Μιχάλης Χάνδακας, Αντώνης Τσακίρης),δημιούργησε το 1988 στον Πειραιά τον τηλεοπτικό σταθμό TV MAGIG Πειραιάς και ξεκίνησα τη ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή «Ρεμπέτικο πάλκο» κάθε Τρίτη 3-4 το μεσημέρι ζωντανά στον αέρα.

Ότι ακριβώς κάνει σήμερα στην ΕΡΤ1 ο Νίκος Πορτοκάλογλου με την ορχήστρα του, το έκανε από το 1988 κι εγώ με τη δικιά μου ορχήστρα που τότε ήταν: Γιάννης Παπαβασιλείου (Βλάχος) το καλύτερο μπουζούκι του χώρου μας, ο αείμνηστος Στέλιος Καρμανιόλας που δυστυχώς ο ταξίδεψε νωρίς για το πάλκο των αγγέλων, εκπληκτικό ακορντεόν ανεψιός της θρυλικής Ευαγγελίας Μαργαρώνη (πιανίστα του Τσιτσάνη επί 40 χρόνια) , ο Χρήστος Μανιφάβας σπουδαίος κιθαρίστας, ο Τάσος Μπουλής κρουστά και μπαγλαμά και εγώ μπουζούκι, τζουρά η μπαγλαμά ότι απαιτούσε η περίσταση.

Ξεκινάγαμε λοιπόν από τα σπίτια μας παίρναμε 2 ή 3 λεωφορεία φορτωμένοι με τα μουσικά μας όργανα και 3 η ώρα ταλαιπωρημένοι και καταϊδρωμένοι βγαίναμε στον τηλεοπτικό αέρα. Φυσικά αν μου πείτε για μακιγιάζ θα το θεωρήσω ανέκδοτο.

Από την εποχή που σπούδαζα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1975-1981) είχα γνωρίσει και ήδη συνεργαζόμασταν στα μαγαζιά που δούλευα, όλους τους θρύλους του ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ που ήταν εν ζωή και είχα άριστες φιλικές σχέσεις: Οδυσσέα Μοσχονά, Μιχάλη Γενίτσαρη, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Ρένα Στάμου, Δημήτρη Ευσταθίου, Θόδωρο Πολυκανδριώτη, Άννα Χρυσάφη, Κούλη Σκαρπέλη, Σπύρο Καλφόπουλο και πολλούς άλλους μεταγενέστερους λαϊκούς δημιουργούς και τραγουδιστές. Όλοι αυτί οι θρύλοι είχαν συχνά τη τιμητική τους στην εκπομπή μου και με τη ζωντανή παρουσία τους της έδιναν κύρος, υπόσταση και αξία.

Δυστυχώς εγώ ζούσα το όνειρό μου που έπαιζα και τραγουδούσα με τους μουσικούς μου ήρωες και δε με ενδιέφερε τίποτα άλλο. Δε κράτησα λοιπόν από αυτό το 11χρονο μουσικό ταξίδι ούτε 1 λεπτό. Και όταν το TV MAGIG πουλήθηκε και έγινε το σημερινό ACTION 24, κατά τη μεταφορά καταστράφηκαν τα αρχεία που είχε το κανάλι. Συγκινούμε λοιπόν αν κάποιος βιντεοσκοπούσε τότε και ανεβάζει στο διαδίκτυο κάποιες από αυτές τις εκπομπές.

Κάνω έκκληση όποιος έχει στιγμιότυπα από αυτούς τους θρύλους να τα ανεβάσει στο διαδίκτυο για να δουν και να ακούσουν οι νεότεροι το μουσικό και ανθρώπινο μεγαλείο τους. Δεν έχει καμία σημασία ο κακός ήχος και η φθαρμένη εικόνα της βιντεοκασέτας. Αξία έχει Η ΨΥΧΗ, ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ, ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ, που δε μπορούν να τη αλλοιώσουν ούτε ο κακός ήχος ούτε η φθαρμένη εικόνα. Άλλωστε το μοναδικό ηχητικό μας εφόδιο ήταν κάτι φτηνές «ψείρες» για μικρόφωνα.

Φυσικά δε μιλάμε για αμοιβή σε αυτή την εκπομπή. Ήταν όμως τέτοια η ευλογία που παίρναμε από αυτούς του θρύλους που δε ζητούσαμε τίποτα περισσότερο. Για αυτό όταν το 1995 ο διευθυντής της ΕΡΤ αείμνηστος Βασίλης Κοντοβαζενίτης μου πρότεινε να κάνω αυτή την εκπομπή στην ΕΡΤ με πολύ καλές απολαβές αρνήθηκα γιατί ο σκοπός μου δεν ήταν να γίνω τηλεοπτικό πρόσωπο αλλά να παίζω και να τραγουδάω ΛΑΪΚΑ τραγούδια με τους φίλους και τους δασκάλους μου».

Στο κανάλι του Χρήστου Κουτσάφτη στο youtube υπάρχει «αρκετό» υλικό αυτών των εκπομπών που ελπίζουμε να «συμπληρωθεί» και από άλλες φιλικές «συνεισφορές».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!