2000-2020: 77 από τα καλύτερα άλμπουμ της ελληνικής Jazz

Σημαντική και παραγωγική εικοσαετία
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η εικοσαετία 2000 – 2020 ήταν ιδιαίτερα σημαντική και παραγωγική δισκογραφικά για την ελληνική Jazz. Η εξέλιξη των περισσοτέρων μουσικών ήταν εντυπωσιακή και μέσα από την ευγενή άμιλλα σίγουρα βγήκε κάτι καλό. Η εγχώρια σκηνή πήρε τη ρεβάνς για όλα τα προηγούμενα χρόνια από πλευράς δισκογραφίας καθώς ο αριθμός κυκλοφορίας δίσκων ήταν πραγματικά εντυπωσιακός σε σχέση με την προηγούμενη 20ετία 1980-2000. Ακόμη πιο εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των ζωντανών εμφανίσεων σε μικρούς και μεγάλους χώρος, όπως και διεθνή φεστιβάλ ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας με την έκρηξη της ethnic-jazz. Πολλά σχήματα και μουσικοί συμμετείχαν επίσης σε αντίστοιχα φεστιβάλ στο εξωτερικό.

H αξιολόγηση των άλμπουμ που ξεχώρισαν είναι ασφαλώς πολύ δύσκολη δουλειά. Η επιλογή αυτή παρακολούθησε όλες τις τάσεις και τα ρεύματα της Jazz στην Ελλάδα τα 20 αυτά χρόνια και περιορίστηκε το πολύ σε δύο άλμπουμ στους πιο παραγωγικούς μουσικούς με αναφορές όμως σε άλμπουμ τους σημαντικά που προηγήθηκαν ή επακολούθησαν ώστε να αναφερθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι καλλιτέχνες.

Επίσης συμπεριλήφθηκαν ορισμένα αξιοσημείωτα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ακριβώς στη δύση της χιλιετίας και ουσιαστικά έφθασαν στην αγορά στην ανατολή της νέας χιλιετίας και θα ήταν κρίμα να μείνουν έξω. Άλλωστε όλα αυτά έτυχαν και δεύτερης ευκαιρίας με τις επανεκδόσεις τους.

Ο Έλληνες μουσικοί έβαλαν ψηλά τον πήχη κάτι που φαίνεται και στα εξώφυλλα όπου σχεδόν στο σύνολό τους αναφέρονται με αγγλικούς χαρακτήρες καθώς οι δουλειές τους ή ηχογραφήθηκαν στο εξωτερικό ή προορίζονταν και για την ξένη αγορά, αλλά και για διάφορους ίσως άλλους λόγους. Μουσικοί που εκφράζονται με πάθος, βαθιά γνώση και δεξιοτεχνία, σολίστες που συμμετέχουν ο ένας στο δίσκο του άλλου, που ανοίγουν νέους δρόμους ή προσεγγίζουν παλιότερους με μια σύγχρονη ματιά.

Σε μια περίοδο που διανύουμε κατά την οποία πλέον έχει μπει για ευνόητους λόγους ένα φρένο στις ηχογραφήσεις είναι καλό να θυμηθούμε 77 από τους πιο σημαντικούς δίσκους της ελληνικής Jazz που αξίζει να έχουμε στη δισκοθήκη μας. Σημειωτέον δεν υπάρχει σειρά αξιολόγησης. Και γιατί 77 ; Ένα ακόμη μυστήριο για δυνατούς λύτες, άλλωστε μιλάμε για Jazz μουσική που δεν εξηγούνται όλα.

1. The Next Step Quintet - Next Step Quintet (Puzzlemusik, 2013)

2.Next Step Quintet 2
Το ντεμπούτο ενός από τα καλύτερα jazz σχήματα της τελευταίας 15ετίας. Ντίνος Μάνος (μπάσο), Ορφέας Τσουκαλάς (σαξόφωνο), Βασίλης Ποδάρας (ντραμς), Θοδωρής Κότσυφας (κιθάρα), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο).

2. The Next Step Quintet ‎– 2 (Puzzlemusik, 2015)
1. The Next Step Quintet 2
To δεύτερο άλμπουμ τους, από τα τρία που έχουν κυκλοφορήσει έως σήμερα. Η συνέχεια ήταν εξίσου απολαυστική. Από τα σχήματα που ξεχώρισαν και δημιούργησαν την όποια αίσθηση στον μικρόκοσμο της jazz στην Ελλάδα. Φέτος κυκλοφόρησαν ένα live από το Zoo.

3. Stavros Lantsias (Σταύρος Λάντσιας) – Diary Of Dreams / Ημερολόγιο Ονείρων (ArgoMusic, 2011)
3.Stavros Lantsias Diary Of Dreams
Το τρίτο σόλο άλμπουμ του Κύπριου συνθέτη και πιανίστα, μέλους των Human Touch, μετά την “Επιστροφή” του ’99 και “Το Ταξίδι Μιας Νότας” του ’02. Ατμοσφαιρικό γεμάτο πραγματικά ονειρικές μελωδίες αριστοτεχνικά παιγμένες από ένα σπουδαίο πιανίστα. Δυσεύρετο σήμερα σε βινύλιο και cd.

4. Antonis Ladopoulos (Αντώνης Λαδόπουλος) – Little Flowers (Muse.gr, 2007)
4.Antonis Ladopoulos Little Flowers

To πρώτο σόλο άλμπουμ ενός μοναδικού σαξοφωνίστα, με μακρά θητεία στη jazz, ιδρυτικό μέλος των θρυλικών Page One.

5. Nor Dar – Lakshmi Shankar – Ampel’a (Libra Music, 2000)
5.Nor Dar Lakshmi Shankar Ampela

To τρίτο άλμπουμ τους από τα τέσσερά που κυκλοφόρησαν συνολικά (1997-2003).

Ένα σπουδαίο σχήμα Αρμένιων και Ελλήνων μουσικών που συνδυάζει την ινδική κλασική μουσική με τη folk και jazz. Το σχήμα των Kora Michaelian, Ορέστη Μουστίδη και Tigran Sarkissian. Μαζί τους στην ηχογράφηση πλειάδα καταξιωμένων μουσικών.

6. Παντελής Μπενετάτος / Σπύρος Παναγιωτόπουλος – Steppin’ Out Vol.1 – Γιατί Να Με Ξεχάσεις (Heaven, 2003)
6.Παντελής Μπενετάτος Steppin Out Vol. 1 Γιατί Να Ξεχάσεις

Μια ιδέα του ντράμερ Σπύρου Παναγιωτόπουλου να διασκευαστούν παλιές γνωστές επιτυχίες και μη, σπουδαίων συνθετών του ελαφρού τραγουδιού, όπως των Αττίκ, Γούναρη, Γιαννίδη, Χαιρόπουλου κ.α. Ο πιανίστας Μπενετάτος επιμελήθηκε την ενορχήστρωση και ο Παναγιωτόπουλος την ρυθμική άποψη.

7. Petros Theodorou (Πέτρος Θεοδώρου) – Ars Moriendi (Not On Label, 2001)
7.Πέτρος Θεοδώρου Ars Moriendi

Μια προφορική ιστορία επιστημονικής φαντασίας με λόγο, τραγούδι, ήχο, εικόνα. Πειραματικό άλμπουμ με ηλεκτρονικά όργανα που παίζει ο Π. Θεοδώρου με την Λίλιαν Τσατσαρώνη στα φωνητικά.

Είχε κυκλοφορήσει από τη βιβλιοπωλείο «Η Άγνωστη Καντάθ» στη Θεσσαλονίκη. Το έργο γράφτηκε για το «Διεθνές Συνέδριο Επιστημονικής Φαντασίας» που διεξήχθη 18-21 Οκτωβρίου 2001, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ένα έργο για αφηγητή, μεσόφωνο, ηλεκτρονικά όργανα και διαφάνειες.

8. Magnanimus Trio – No Time (AN Music, 2016)
8.Magnanimus Trio
Το δεύτερο άλμπουμ του τρίο που αποτελούν οι : Christos Barbas - piano, kaval, ney, voice, Dimitris Tasoudis - drums, piano, log drum, kalimba, Pavlos Spyropolous - Double Bass

9. Alekos Vretos (Αλέκος Βρετός) – K. On Top (Ankh Productions, 2015)
9.Αλέκος Βρετός K. On Top

Ο ουτίστας και συνθέτης που ψάχνει τις αραβο-ελληνικές και latin ρίζες με ένα δικό του σύγχρονο τρόπο που εδώ είναι στα καλύτερά του.

10. Theodor Mirisclavos – Mediterranean (Polytropon, 2009)
10.Theodor Mirisclavos Mediterranean

Η πρώτη από τις δύο έως σήμερα δουλειές του συνθέτη με τον περκασιονίστα Κώστα Θεοδώρου, την πιανίστα Λόλα Τότσιου και βιολονίστα Κυριάκο Γκουβέντα.

11. George Spanos Trio – Blue Passion (Τεχνότροπον Artway, 2015)
11.George Spanos Trio Blue Passion

Η μοναδική καταγραφή του ταλέντου του κιθαρίστα-τραγουδιστή Γ. Σπανού με μια πλειάδα εξαιρετικών μουσικών που συμμετέχουν όπως οι Γ. Κοντραφούρης, Ν. Καπηλίδης, Τ. Πατερέλης, Δ. Τσάκας, Α. Παπασταματάκης, Γ. Παχίδης και σ’ ένα κομμάτι η Ζωή Τηγανούρια.

12. Miltiades Papastamou + Marcos Alexiou (Μιλτιάδης Παπαστάμου + Μάρκος Αλεξίου) – Dialogue Blue (CCnC, 2000)
12. Miltiades Papastamou Marcos Alexiou Dialogue Blue

Μια σημαντική συνεύρεση ενός ανερχόμενου βιολονίστα κι ενός βετεράνου πιανίστα σε 6 αγαπημένα θέματα : Summertime, Minor Blues, House Of The Risisng Sun, Autumn Leaves, Missirlu, Round Midnight. Classic – Cool – Ethnic - Jazz.

13. Albert (Αλβέρτος Παναγιωτόπουλος) – Visionary World (Subways Music, 2004)
13.Albert Αλβέρτος Παναγιωτόπουλος Visionary World

Το πρώτο δείγμα του ταλέντου του και ότι πιο jazz κυκλοφόρησε. Εξερευνητής μουσικός ανήσυχος με διαφορετικό προφίλ από άλμπουμ σε άλμπουμ.

14. Albert (Αλβέρτος Παναγιωτόπουλος) – Hyperfly (Muse.gr, 2006)
14.Albert Αλβέρτος Παναγιωτόπουλος Hyperfly

H δεύτερη δισκογραφική δουλειά του ντράμερ και συνθέτη και η τελευταία πριν αφήσει την jazz fusion και αλλάξει κατεύθυνση σε πιο rock προσανατολισμούς. Ένα jazz, world, folk, country.

15. Jazznovation – Jazznovation (The Sound Of Everything, 2008)
15.Jazznovation Jazznovation

To project του πιανίστα Βαγγέλη Στεφανόπουλου με easy listening καταστάσεις.

16. Take The Money And Run – Live Aged 15 Years (Ανεξάρτητη παραγωγή, 2010)
TMR live 15 years
Το κουαρτέτο που συνόδευε τον Λουκιανό Κηλαηδόνη στο πατάρι του Μεταξουργείου και αποτελούν οι Βασίλης Τζαβάρας, Μελέτης Πόγκας, Γιάννης Καραγιάννης, Γιάννης Νοταράς εδώ καταγράφει στο live της «Αυλαίας» μια αυτόνομη μουσική διαδρομή 15 ετών με δικές τους συνθέσεις και διασκευές. Μαζί τους στα φωνητικά η Ναταλία Κάντζια και η Σοφία Μάλαμα.

17. Harry Kapeliaris (Χαράλαμπος Καπελιάρης) - Return (Καθρέπτης, 2006)
17.Harry Kapeliaris Return

Δέκα συνθέσεις του κιθαρίστα Χ. Καπελιάρη που είχε την έκτίμηση του Τζίμη Πανούση όπως καταγράφεται σε μια φωτογραφία τους στο στούντιο σε ώρα ηχογράφησης στο ένθετο του cd. Μαζί του 8 μουσικοί.

18. Diplo Duetto & Ygron Pyr - Double Duo & Liquid Fire (Pro-Fyllo 2006)
2006
Μια τρελοπαρέα σε 4 συνθέσεις τους, μία του καθενός Δημήτρη Ζαφειρέλη, Παύλου Αλεξίου, Γιώργου Γαβαλά, Γιώργου Τσαγκρίνου. Εδώ ο κημπορντίστας Παύλος Αλεξίου αφιερώνει τη δική του σύνθεση “For Tony” στο φίλο του και μια εποχή συμπαίκτη του Αντώνη Τουρκογιώργη.

19. Leonidas Sarantopoulos (Λεωνίδας Σαραντόπουλος) - Paflax (Ανεξάρτητη παραγωγή, 2017)
19.Leonidas Sarantopoulos Paflax

Από τις τελευταίες πολύ καλές δουλειές που κυκλοφόρησαν, αλλά πέρασε απαρατήρητη. Μαζί με τον leader φλαουτίστα του κουαρτέτου παίζουν οι Γρηγόρης Ντάνης (κιθάρα), Ντίνος Μάνος (διπλό μπάσο) και Σρεαφείμ Μπέλλος (ντραμς).

20. Dimitris Kalantzis quintet, Athens Camerata – Jazz Tribute To Manos Hadjidakis (Verve / Universal, 2011)
20.Dimitris Kalantzis quintet Athens Camerata Jazz Tribute To Manos Hadjidakis

Η δουλειά έκπληξη του πιανίστα και συνθέτη Δ. Καλαντζή πάνω στο έργο του Μ. Χατζιδάκι. Εννιά συνθέσεις με jazz αισθητική ανάμεσά τους και “Η Μπαλάντα Των Αισθήσεων Και Παραισθήσεων” στο φινάλε. Τη Καμεράτα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης και οι ενορχηστρώσεις είναι του Γιάννη Αντωνόπουλου.

21. Dimitris Kalantzis quintet, String Orchestra Of Patras – Modes & Moods (Fidelity / Universal, 2013)
21.Dimitris Kalantzis quintet String Orchestra Of Patras Modes Moods

Η αίσθηση της δουλειάς του πάνω στον Μάνο έφερε σαν φυσικό επακόλουθο την προσέγγισή του και στο έργο του Μίκη με εξίσου καλή απόδοση και φαντασία πάνω σε 8 συνθέσεις του “ψηλού”. Έκπληξη η “Μαρίνα”. Αυτή τη φορά μαζί ο Δ. Καλαντζής σύμπραξε με την Ορχήστρα Εγχόρδων της Πάτρας πάλι με διευθυντή τον Μ. Λογιάδη.

22. Bouoroke Mello - Angler’s Delight (Music Arisans, 2013)
22.Bouoroke Mello Anglers Delight

Mια πρωτότυπη σύλληψη με καλοκαιρινή διάθεση των Bouoroke Mello (ήτοι Σταύρου Δαμιανίδη). Πρόκειται για ένα Jazz Concept Album, δηλ. ένα album το οποίο διατρέχει ένα κεντρικό θέμα, δηλ. η θάλασσα και το ψάρεμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ενορχηστρωτής των 13 συνθέσεων ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Ψυχογιός. Συμμετέχουν γνωστοί σολίστες : Α. Λεβεντόπουλος, Γ. Κασσέτας, Γ. Πολυχρονάκος, Π. Τζενετάκη, Π. Τριβόλης, Δ. Παπαδόπουλος κ.α.

23. Giorgos Psihoyios (Γιώργος Ψυχογιός) – Resurrection A jazz sensation…(Polytropon 2006)
23.Giorgos Psihoyios Resurrection A jazz sensation

Το δισκογραφικό ντεμπούτο ενός μουσικού που είναι κάτι περισσότερο από πιανίστας και συνθέτης. Παίζει εξίσου καλά ακορντεόν και κινείται με άνεση σε διάφορα είδη και στυλ μουσική από την κλασική έως την jazz. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το επίσης εξαιρετικό “Love Obsession – A Jazz Sensation 2” ως συνέχεια του πρώτου άλμπουμ του.

24. Giorgos Psihoyios (Γιώργος Ψυχογιός) – In Paris (Polytropon, 2013)
5205105000671
Μετά το “The Art Of Melancholy” του ’13, μια σημαντική για το ίδιο δουλειά, αλλά και για το κοινό του, με ένα δικό του μοναδικό τρόπο μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα του Παρισιού με το ακορντεόν του αυτή τη φορά, τη δεύτερη μεγάλη αγάπη του μετά το πιάνο. Μέσα από 17 διασκευές σε γνωστά και λιγότερα γνωστά κομμάτια, από Miles Davis έως Luis Bonfa, Loeonard Cohen έως Gianni Ferio.

25. Al Mahabba – Al Mahabba (Παρουσία)
25. Al Mahabba Al Mahabba Παρουσία
Το ελληνικό σεπτέτο του οποίου την παραγωγή ανέλαβε ο Haig Yadjian και το σύστησε στο κοινό ο Νίκος Ξυδάκης. Αν και δεν είχαν ταξιδέψει στην Ανατολή ως την στιγμή που μπήκαν στο στούντιο, μας ταξιδεύουν με το καλύτερο τρόπο ως εκεί παίζοντας Αραβική μουσική με jazz αισθητική.

26. Duok Sextet – Dialoggu Dance (EMΣE Jazz Series, 2012)
26.Duok Sextet Dialoggu Dance

Το σχήμα ξεκίνησε το 2000 ως ντουέτο με βιολί και σαξόφωνο.(Κορίνα Παπαδόδημα , Δημήτρης Κόλλιας.). Η αρχική ιδέα ήταν η ανάπτυξη αυτοσχεδιασμών σε μελωδίες και φόρμες ανεξαρτήτως στυλ.C.Mingus, Γ.Κασσάσογλου, B.Bartok. Στη δουλειά τους αυτή υπάρχουν συνθέσεις των δύο ιδρυτών τους. Στα φωνητικά η Μάρθα Μορελεόν.

27. Mitz’s - New York Mitz’s New York (Not On Label, 2008)
27.Mitzs New York Mitzs New York

To σχήμα του πιανίστα Δημήτρη Μικέλη που αποτελούν ξένοι μουσικοί, σε μια εξαιρετική δουλειά ηχογραφημένη στα Charlestown Road Studios, Hampton της Νέας Υόρκης το οποίο σηματοδότησε την επιστροφή του στην Ελλάδα και περικλείει τις μουσικές του περιπλανήσεις εκεί.

28. Vojislav Ivanovic – Levantina (Subways Music, 2005)
28.Vojislav Ivanovic Levantina

Ο κιθαριστής και συνθέτης από το Σεράγεβο είχε συνεργαστεί το 1999 με το pink-rock συγκρότημα Κουμπότρυπες Α.Ε. του Μιχάλη Κουμπιού. Εδώ παρουσιάζει ένα δείγμα βαλκανικής jazz έχοντας δίπλα του μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες μουσικούς, όπως οι Γ. Κιουρτσόγλου, Δ. Τσάκας, Χ. Λαμπράκης, Ντέηβιντ Λιντς, Β. Καρίπης, Ν. Σιδηροκαστρίτης κ.α. και τη Σαβίνα Γιαννάτου στα φωνητικά.

29. Makis Ablianitis (Μάκης Αμπλιανίτης) – Bahar (Libra Music, 2000)
29.Makis Ablianitis Bahar
To ντεμπούτο ενός από τους καλύτερους jazz κιθαρίστες με world προσανατολισμούς. Συμμετέχουν ο Ινδός βιρτουόζος φλαουτίστας Hariprasad Chaurasia, ο Μανώλης Λιδάκης ερμηνευτής δύο κομματιών, ο σαξοφωνίστας Dragan Dautovski, ο γνώριμος μας ουτίστας Haig Yazdjian και ο Πέτρος Ταμπούρης με το κανονάκι του. Κυκλοφόρησε επίσης σε διπλό βινύλιο το 2014.

30. Makis Ablianitis (Μάκης Αμπλιανίτης) – Bahar Live Under The Sky (Libra Music, 2004)
30.Makis Ablianitis Μάκης Αμπλιανίτης Bahar Live Under The Sky

Η live παρουσίαση του ντεμπούτου άλμπουμ στο διεθνές “Ethnic & Jazz Festival” από τα πιο σημαντικά που έγιναν στην Αθήνα που φιλοξένησε κάποιους από τους καλύτερους Έλληνες και ξένους μουσικούς. Οι προσθήκες σημαντικών στο σεπτέτο του έδωσε ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον στην σημαντική αυτή ηχογράφηση.

31. Yorgos Krommydas Organ Trio – Jazzium (El Capitan, 2010)
31.Yorgos Krommydas Organ Trio Jazzium

Το ντεμπούτο του καλύτερου ίσως jazz κιθαρίστα της νεότερης γενιάς Ελλήνων μουσικών, από το 2010 έως σήμερα. Μαζί του παίζουν οι Γιώργος Κοντραφούρης και Χρήστος Ασωνίτης.

32. Yorgos Krommydas (Γιώργος Κρομμύδας) – Aggressive Thoughts (Jadeo Music, 2012)
32.Yorgos Krommydas Aggressive Thoughts

To δεύτερο άλμπουμ του έχει επιρροές από την Rock, Alternative και Heavy Metal. Ένα σημαντικό fusion άλμπουμ στη ιστορία της ελληνικής jazz. Ακολούθησε το άλμπουμ του “A Route Yhrough The Standards” το ‘15 με αγαπημένα του μουσικά θέματα

33. Vangelis Katsoulis (Βαγγέλης Κατσούλης) – Silent Ways (Libra Music, 2001)
33.Vangelis Katsoulis Silent Ways

Ένα μοναχικό μουσικό ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης new age μουσικού ύφους. Τον σημαντικό πιανίστα / κημπορντίστα πλαισιώνουν Έλληνες και ξένοι μουσική. Στα φωνητικά η Τάνια Νικολούδη. Ακολούθως κυκλοφόρησε ένα επίσης αξιοσημείωτο άλμπουμ στην πορεία του, το “An Unbearably Shorte Glance” το ’05.

34. Vangelis Katsoulis – The Exile Of Dreams (Blue Note, 2008)
34.Vangelis Katsoulis The Exile Of Dreams

Η jazz σε πρώτο πλάνο στο άλμπουμ του αυτό παρέα με τους Paolo Fresu, Arild Andersen, Bendik Hofseth, Paul Wertigo. Ακολούθησε το επίσης εξαιρετικό άλμπουμ “Pictures From Inside” το ’11.

35. Afrodyssey Orchestra – In The Land Of Aou Tila (Altercat Records, 2016)
35.Afrodyssey Orchestra In The Land Of Aou Tila
Ένα άλμπουμ έκπληξη του τρίο Βασίλη Παπασταμόπουλου, Θοδωρή Ρέλλου και Χρήστου Κωνσταντινίδη…αφροδισιακού περιεχομένου jazz-funk. Κυκλοφόρησε από γερμανική εταιρία σε περιορισμένο αριθμού βινυλίου, 600 αντιτύπων, που περιέχουν και σε digital card (cd) τη δουλειά τους. Κυκλοφόρησαν και δεύτερο άλμπουμ πέρυσι στην ίδια εταιρία με afrobeat, afro-cuban, fusion μουσικές

36. Yannis Kassetas & The Funk Wizards – The Truth About The Alien Invasion In Egypt (Puzzlemusik, 2007)
36.Yannis Kassetas The Funk Wizards The Truth About The Alien Invasion In Egypt

Η είσοδος των πνευστών του Γιάννη Κασσέτα στην ελληνική jazz ήταν από τα καλύτερα intro που συνέβησαν από τη νέα χιλιετία έως σήμερα και εδώ στο πρώτο του άλμπουμ τον καλωσορίζουν σπουδαίοι σολίστες. Οι Funk Wizards είναι οι : Κτιστάκης, Λεβεντόπουλος, Λούτας και ο Κασσέτας. Σε 4 κομμάτια παίζει ο Σεβδαλής, ενώ συμμετέχουν 6 εξαιρετικοί σολίστες. Ακολούθησε από το ίδιο σχήμα, χωρίς τον Λεβεντόπουλο, το επίσης εξαιρετικό “Funkabyss”.

37. Yiannis Kassetas – Yiannis Kassetas New York Sessions presents : East N Blues (Puzzlemusic, 2014)
37.Yiannis Kassetas New York Sessions presents East N Blues

Μετά το avant garde άλμπουμ του και τη συνεργασία με τον περκασιονίστα Γιώργο Σπανό “Jungle Of Illusions” έρχεται το “East N Blues” με smooth jazz, jazz funk πάντα με δικές του συνθέσεις. Εδώ συνεργάζεται με Έλληνες αλλά και ξένους μουσικούς με ένα επίσης εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

38. Poly Quartet – Perfumed Dreams (Puzzlemusik, 2008)
38.Poly Quartet Perfumed Dreams
Το ντεμπούτο άλμπουμ του τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζογόπουλου – επίσης νεοεισελθόντος σημαντικού μουσικού - με ένα κύκλο κομματιών που συνέθετε επί τέσσερα χρόνια. Με effects και με τους μουσικούς Κ. Γιαξόγλου (πιάνο), Β. Στεφανόπουλο (διπλό μπάσο), Σωτήρη Ντούβας (ντραμς). Το μοναδικό άλμπουμ του Poly Quartet.

39. Andreas Polyzogopoulos – Heart of The Sun The Music of Pink Floyd (Puzzlemusic, 2013)
39.Andreas Polyzogopoulos Heart of The Sun The Music of Pink Floyd
Η μουσική των Pink Floyd στην σφαίρα της jazz μέσα από μια πρωτότυπη έμπνευση του Ανδρέα Πολυζογόπουλου στην πρώτη σόλο δουλειά του. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Κομμάτια κλασσικά όπως τα Time, Money, Another Brick In The Wall, Hey You, Pigs, Shine On You Crazy Diamonds σε jazz ατμόσφαιρα με επίκεντρο την τρομπέτα ενός ταλαντούχου μουσικού χωρίς ταμπού. Σημαντικό και το επόμενο άλμπουμ του “Anicca” (2016), καθαρόαιμης jazz.

40. Dimitrios Vassilakis (Δημήτρης Βασιλάκης) – Labyrinth Daedalus Project (Candid, 2001)
40.Dimitrios Vassilakis Labyrinth Daedalus Project

Το δεύτερο άλμπουμ ενός ψαγμένου σαξοφωνίστα, μια γενιάς πριν από τους δύο παραπάνω μουσικούς. Δικές του συνθέσεις και ανάμεσα τους το “Epitaph” King Krimson Blue In Green των Bill Evans – Miles Davis σε ένα δίσκο που παίζουν μαζί τους θρυλικοί μουσικοί, ως επί το πλείστον ξένοι, όπως οι Marc Johnson, Ralph Peterson, Andt Sheppard, Γιώργος Κοντραφούρης κ.α., αλλά και ο Theodosii Spasson με το καβάλ του. Ηχογραφημένο στα Avator Studios της Νέας Υόρκης.

41. Dimitri Vassilakis – Across The Universe (Zone7, 2010)
41.Dimitri Vassilakis Across The Universe
Φόρος τιμής σε αγαπημένους του μουσικούς και αγαπημένα θέματα ηχογραφημένο στα Skyline Studios της Νέας Υόρκης, επίσης με την συμμετοχή ξένω και Ελλήνων μουσικών. Θέματα όπως Nature Boy, Fool On The Hill, Across The Universe, Time After Time, Bye Bye Blackbird, Light My Fire κ.α. σε ένα υπέροχο δίσκο.

42. Kostas Baltazanis (Κώστας Μπαλταζάνης) – End os Seas (Not On Label, 2015)
42.Kostas Baltazanis Κώστας Μπαλταζάνης End os Seas

Η μουσική περιπλάνηση στη Νέα Υόρκη είναι αποτυπωμένη εδώ. Ένας σημαντικός Έλληνας κιθαρίστας στην πιο σπουδαία δουλειά του, ηχογραφημένη στο Μπρούκλιν. Συμμετέχουν Αμερικανοί και Έλληνες μουσικοί, ενώ ανάμεσα στους ηχηρούς καλεσμένους του είναι ο σαξοφωνίστας Alex Foster. To ύφος είναι fusion.

43. Mode Plagal – Στην Κοιλιά Του Κήτους (Lyra, 2010)
43.Mode Plagal Στην Κοιλιά Του Κήτους

Οκτώ χρόνια μετά το εκπληκτικό “Του Βόσπορου το Πέρα” και την συνεργασία τους με το σύνολο Βόσπορος η φοβερή αυτπή παρέα των Θοδωρή Ρέλλου, Κλέωνα Αντωνίου, Τάκη Κανέλλου, Αντώνη Μαράτου και Florian Mikuta ξαναχτυπούν με την σουρεαλιστική jazz τους με ανάλογους σουρεάλ στίχους, εξώφυλλο του Μποστ !

44. Human Touch – Movin’ (Libra Music, 2004)
44.Human Touch Movin

Λοιπόν έχουμε και λέμε : David Lynch στο σαξόφωνο, Γιώτης Κιουρτσόγλου στο μπάσο και Σταύρος Λάντσιας στο πιάνο. Ένα σούπερ γκρουπ jazz στο δεύτερο άλμπουμ τους. Όσοι τους έχουν δει live θα ξέρουν.

45. Maria Markesini – 12 Sketches The Mimis Plessas Songbook (Τεχνότροπον, 2007)
45.Maria Markesini 12 Sketches The Mimis Plessas Songbook

Η jazz τραγουδίστρια και πιανίστα που ζει και δημιουργεί στην Ολλανδία συστήνεται στο ελληνικό κοινό μέσα από 12 τραγούδια του βετεράνου jazzman Μ. Πλέσσα που ηχογράφησε στο Άμστερνταμ και ακολούθως παρουσίασε σε συναυλίες της στην Ελλάδα. Έκπληξη η επιλογή και η εκτέλεση του τραγουδιού «Εφοπλιστές» σε στίχους Κώστα Βίρβου. Κρυμμένο 13ο κομμάτι “Το Άγαλμα”!

46. Maria Markesini – Kosmo (Etcetera Now, 2012)
46.Maria Markesini Kosmo

Εδώ έχουμε κάτι που συνηθιζόταν πριν μια δεκαετία δηλαδή διασκευές τραγουδιών σε jazz. Έτσι ακούμε την Μαρία Μαρκεσίνη μεταξύ άλλων στα “Man Gave Names To All The Animals”, “Cinema Paradiso”, “C’ Est Si Bon”, “Fragosyriani” κ.α. σε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση από μια εξαιρετική ερμηνεύτρια. Ηχογραφημένο επίσης στην Ολλανδία.

47. Mimis Plessas & The Jazz Quartet Live Jazz…The Way We Like It (Πολύτροπον, 2006)
47.Mimis Plessas The Jazz Quartet Live JazzThe Way We Like It

Ζωντανή ηχογράφηση από το reunion του θρυλικού Jazz Quartet του Μ. Πλέσσα στο 17ο Ethno-Jaz Festival στη Θεσσαλονίκη το 2005. Είχαν εμφανιστεί και σε μια μοναδική βραδιά στο Τεχνόπολις, στο Γκάζι εκείνη την περίοδο. Μαζί τους ο θρυλικός κιθαρίστα Τίτλος Καλλίρης στα 80 του χρόνια. Ανάμεσα στους καλεσμένους η θρυλική επίσης φωνή της Ζωής Κουρούκλη.

48. Vassilis Tsabropoulos – Arild Andersen – John Marshall – Achirana (ECM, 2000)
48.Vassilis Tsabropoulos Arild Andersen John Marshall Achirana

To άλμπουμ που καταξιώνει ουσιαστικά τον δεξιοτέχνη πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο που τον συστήνει ο Μάνφρεντ Άιχερ στο κοινό της ΕΨΜ στην πρώτη του ηχογράφηση υπό την αιγίδα της ιστορικής jazz ετικέτας παραχωρώντας δύο εξαιρετικούς μουσικούς για την ηχογράφηση αυτή. Τυχεροί όσοι έχουν δει τον Β. Τσαμπρόπουλο με το κουαρτέτο του σε jazz βραδιές στο «Παράφωνο».

49. Vassilis Tsabropoulos – Live in Cremona solo piano (Eau de Musique, 2002)
49.Vassilis Tsabropoulos Live in Cremona

Το ακόλουθο άλμπουμ μετά την ηχογράφησή του στην ECM, η ζωντανή αυτή ηχογράφηση στην Ιταλία με δύο δικές του συνθέσεις και από μία των John Lennon “Yesterday” και Gershwin “They Can’t Take That Away From Me”, όπου ξεδιπλώνει το μεγάλο του ταλέντο και πετά πια για τα καλά σε ευρωπαϊκές περιοδείες και συναυλίες.

50. George Polychronakos (Γιώργος Πολυχρονάκος) – Blink (Legend,2000)
50.George Polychronakos Blink
Το πρώτο προσωπικό άλμπουμ ενός πολύ καλού ντράμερ, το οποίο επανεκδόθηκε το 2007. Συμμετέχουν επίσης 11 Έλληνες σπουδαίο μουσικοί : Βασιλάκης, Κοντραφούρης, Κωνσταντίνου, Βουγάς, Μπαρμπέρης, Τσάκας, Μ. Σαριδάκις, Γεωργιάδης, Καλατζής, Λουκάτος, Κάτσαρης. Όλες οι συνθέσεις είναι του Γ. Πολυχρονάκου καθώς και οι ενορχηστρώσεις.

51. Full Circle – Timeless Visions (Legend, 2000)
51.Full Circle Timeless Visions

Το μοναδικό άλμπουμ των Full Circle, το οποίο επανεκδόθηκε το 2008. Το γκρουπ αποτελούσαν οι Γιάννης Κιτσόπουλος (πιάνο), Fergus Currie (κοντραμπάσο), Γιάννης Νοταράς (ντραμς). Από τα σχήματα που άξιζαν μεγαλύτερης χρονικά πορείας.

52. Achilleas Diamantis (Αχιλλέας Διαμαντής) – Confusion (Legend, 1999)
52.Achilleas Diamantis Confusion
O νεαρός τότε κιθαρίστας Α. Διαμαντής στη δύση της χιλιετηρίδας έβγαλε ένα καλό άλμπουμ που έμελλε να είναι και το μοναδικό του με fusion προσανατολισμό, το οποίο επανεκδόθηκε το 2008 από το label El Capitan της Legend παίρνοντας δικαίως τη δεύτερη ευκαιρία του. Μαζί του στα κήμπορντς ο Αλέκος Ορφανός, στο μπάσο ο Μάκης Μπουκάλης και στα τύμπανα ο Σρεφείμ Μπέλλος.

53. Black Jack – All The Cats Join In (Legend,1999)
53.Black Jack All The Cats Join In

Ένα καλό δείγμα jive και swing στο μοναδικό άλμπουμ του σχήματος που έτυχε επανέκδοσης το 2008 από την ετικέτα El Caπitan της Legend. Το γκρουπ έπαιζε διασκευές, αλλά με φινέτσα και πάθος. Ήταν το γκρουπ του Μάκη Αναστασόπουλου (σαξόφωνο, κιθάρα) και ήταν σεξτέτο.

54. Pyros Ether (Πυρός Αιθήρ) – Pyros Ether (Legend, 1999)
54.Pyros Ether Πυρός Αιθήρ Pyros Ether
To βαρύ πυροβολικό της Balkan Jazz. Η πρώτη έκδοση είναι δυσεύρετη, αλλά κι εδώ είχαμε μια δεύτερη ευκαιρία επίσης το ’08 και αυτό είναι το εξώφυλλο της επανέκδοσης. Πνευστά του θανατά από τους Βασίλη Σαλτίκη του leader του σχήματος, Θοδωρή Ρέλλο, Γρηγόρη Μελάκη στα τύμπανα και μπασίστα ο Χρήστος Χήρας που παλιότερα ήταν μέλος των θρυλικών S.O.S. Band του Τζίμη Βατικιώτη. Ο “Ελλήσποντος” και ο “Λεβέντικος του Miles” είναι σήμερα κλασικά... Το γκρουπ επανέκαμψε τα τελευταία χρόνια με τέσσερα πνευστά και το live τους είναι μια εμπειρία.

55. Stratos Vougas quartet – A Tribute to Hank Mobley (Legend, 1999)
55.Stratos Vougas quartet

O σαξοφωνίστας Στράτος Βουγάς παίζει με την ψυχή του στο αφιέρωμα του αγαπημένου και επιδραστικού στην καριέρα του Hank Mobley. To άλμπουμ ηχογραφήθηκε 17-18 Νοεμβρίου στα Odeon Stusios και βγήκε ακριβώς στη δύση της χιλιετηρίδας. Μαζί του ήταν οι Γ. Κοντραφούρης , Κ. Κωνσταντίνου και στα τύμπανα ο Vincent Ector. Επανεκδόθηκε το 2008.

56. Page One - Beyond The Blue (FM Records, 2008)
56.Page One Beyond The Blue
Η δεύτερη και τελευταία δουλειά του σούπερ γκρουπ που όμως είναι της ίδιας περιόδου ηχογράφηση με το πρώτο άλμπουμ τους που βγήκε το 1994. Με ένα χρόνια διαφορά λοιπόν, το 1995, με μηχανικό ήχου τον Γιώργο Αρχοντάκη των Magic de Spell, κυκλοφόρησε αυτό το άλμπουμ καθώς θα ήταν κρίμα να υπήρχε μόνο ένα άλμπουμ από αυτό το γκρουπ. Το αποτελούσαν οι : Αντώνης Λαδόπουλος, Γιώτης Σαμαράς, Γιώργος Κοντραφούρης, Στέλιος Λαδόπουλος και Σπύρος Παναγιωτόπουλος.

57. Takis Paterelis quintet – Let The Blues Talk (Legend, 2000)
57.Takis Paterelis quintet Let The Blues Talk

O ιδιοφυής σοφιστικέ σαξοφωνίστας, Τάκης Πατερέλης, αν ζούσε στην Αμερική του ’50 μάλλον σίγουρα θα μιλούσαμε σήμερα για ένα θρύλο. Είναι όμως θρύλος στην Ελλάδα. Το πρώτο του άλμπουμ περιλαμβάνει 6 δικές του συνθέσεις και το “I Love You” του Cole Porter. Μαζί του Γ. Παπαπριανταφύλλου, Χρ. Ανδριανός, Δ. Τσάκας, Δ. Καλαντζής. Το άλμπουμ επανεκδόθηκε το ’08.

58. Takis Barberis – Porto Kayio (Libra Music, 2004)
58.Takis Barberis Porto Kayio
O παλιός είναι αλλιώς. Ο κιθαρίστας που αναμιγνύει με ένα δικό του γοητευτικό τρόπο τη blakan Jazz με την ινδική παραδοσιακή μουσική παρέα εδώ με τον ντράμερ Μιχάλη Καπηλίδη, τον πιανίστα Μάνο Σαριδάκη και τον μπασίστα Γιώργο Γεωργιάδη παρουσιάζει ένα εμβληματικό για την πορεία του άλμπουμ. Στα φωνητικά ο Ινδός Debashish Bhattacharya.

59. Takis Barberis – Sleeping Revolution (BarberMusic, 2018)
59.Takis Barberis Sleeping Revolution

Μετά το εξαιρετικό ντεμπούτο του “Jargon” στη δική του δισκογραφική, παρουσιάζει το “Sleeping Revolution” την επιτομή της μακράς πορείας του.

60. George Kontrafouris (Γιώργος Κοντραφούρης) – Little Daddy’s Blues (Chicken Coup Records, 2007)
60.George Kontrafouris Γιώργος Κοντραφούρης Little Daddys Blues

Ένα κεφάλαιο από μόνος του είναι στην jazz ο Γιώργος Κοντραφούρης, πιανίστας και εδώ και αρκετά χρόνια Hammondίστας με διεθνή αναγνώριση και πολλούς θαυμαστές ακόμη και στην Αμερική. Έβαλε όλη την τρέλα του για την μουσική στο όργανό του και βγήκε κάτι συγκινητικό. Εδώ παρουσιάζει το Hammond organ που τον κυρίευσε ολοκληρωτικά. Είναι η αρχή μια διαδρομής που συνεχίζεται σήμερα από τον σεμνό αυτό μουσικό. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στη Φιλανδία όπου είναι καθηγητής μουσικής μοιράζοντας το χρόνο του με την Ελλάδα μέσα από συνεχείς πτήσεις πάντα γεμάτες μουσική και ουσία. Το κουαρτέτο του αποτελούν Φιλανδοί μουσικοί.

61. George Kontrafouris Baby Trio –The Main Course (Puzzlemusik, 2009)
61. George Kontrafouris Baby Trio The Main Course
To πρώτο άλμπουμ της σειράς Baby Trio, το οποίο ανανεώνεται από πλευράς μουσικών που είναι μαθητές του που ξεχωρίζουν με τους οποίους παίζει και ηχογραφεί μαζί τους. Εδώ μαζί με τον Γ. Κοντραφούρη παίζουν οι Αλέξανδρος Βήχος (κιθάρες) και Βαγγέλης Κοτζαμπάσης (ντραμς, κρουστά) οι οποίοι παρουσιάζουν δικές τους συνθέσεις, ανάμεσα στον leader του Trio. Έτσι συμβαίνει και στην επόμενη κυκλοφορία του Baby Trio, το 2012 “Urban Jazz” όπου το Trio του Γ. Κοντραφούρη αποτελούν οι : Κωνσταντίνος Στουραϊτης (κιθάρα) και Βασίλης Ποδάρας (τύμπανα).

62. George Trantalidis (Γιώργος Τρανταλίδης) – Global Vision (Seven Islands Records, 2011)
62.George Trantalidis Global Vision

Από τις καλύτερες δουλειές του βετεράνου ντράμερ που λόγω των συμμετοχών μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για υπερπαραγωγή. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο «πνευστός» των Blood Sweat & Tears, Fred Lipsius, o αιώνιος συμπαίκτης του Tony Lakatos, ο Alex Foster και πολλοί ακόμη, όπως επίσης και πλειάδα Ελλήνων σημαντικών μουσικών όπως οι Κοντραφούρης, Πολυζογόπουλος, Σαμαράς, Λαμπράκης, Νεραντζόπουλος κ.α. Συνολικά 17 είναι οι συμμετέχοντες ! Ότι αγάπησε μουσικά και ότι έπαιξε μέχρι σήμερα ο Γ. Τρανταλίδης είναι σε αυτό το άλμπουμ.

63. Yiorgos Zikoyiannis – Portrait (Protasis, 2007)
63.Yiorgos Zikoyiannis Portrait
O πολύπειρος κιθαρίστας κάνει μια νοερή αναδρομή στη καριέρα του μέσα από 12 συνθέσεις που παρουσιάζουν ότι τον καθόρισε. Μαζί του οι Σπ. Παμαγιωτόπουλος (ντραμς), Μ. Θεοδοσάκης (τρομπέτα), Δ. Κόλλιας (σοπράνο σαξόφωνο), Σάρον Ζηκογιάννη (φωνητικά). Στο εξώφυλλο ένας πίνακας του Kandinsky.

64. Yiotis Kiourtsoglou (Γιώτης Κιουρτσόγλου) – Hapopsis (Libra Music, 2005)
64.Yiotis Kiourtsoglou Hapopsis
Το σόλο άλμπουμ του μέλους των Human Touch και του γκρουπ του Διονύση Σαββόπουλου και στα δύο επί σειρά ετών. Του αρέσει το funk και η ελληνική μουσική παράδοση, μουσικά στοιχεία που εντάσσει με μαεστρία στον jazz μουσικό του κόσμο. Μέσα σε 74 λεπτά παρελαύνουν 16 συνθέσεις στις οποίες συμμετέχουν εξαιρετικοί μουσικοί  Haig Yazdjian, David Lynch, Σταύρος Λάντσιας, Γιώργος Κοντραφούρης, Χρήστος Ραφαηλίδης, Spassov, Yekutieli και Ορφέας Περίδης.

65. Exit – In Between Times (Legend, 2000)
65.Exit In Between Times
Ένα super group που ηχογράφησε ένα και μοναδικό άλμπουμ. Το αποτελούν οι : Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο), Γιώργος Κοντραφούρης (πιάνο), o Ισραηλινός Lior Yekutieli (κιθάρα, σύνθεση) και ο Marc Halbheer (ντραμς). Συμμετέχει και ο πιανίστας Στ. Λάντσιας στο “Deep Inside”. Επανεκδόθηκε 2008 με αυτό το εξώφυλλο.

66. Dimitris Zafirelis (Δημήτρης Ζαφειρέλης) – Concerto For Guitar and Virtual Orchestra (Pro-fyllo 2008)
zafirelis
O πολύπειρος κιθαρίστας παρουσιάζει εδώ ένα κονσέρτο για κιθάρα και εικονική ορχήστρα σε μορφή ημερολογίου με στιγμές από προσωπικές του ενοράσεις. Η σύνθεση του έργου συνέπεσε με την εισβολή του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ κάτι που επηρέασε τους αυτοσχεδιασμούς του και το jazz-rock εν γένει ύφος του. Το έργο αποτελείται από τρία μέρη.

CONCERTO FOR GUITAR AND VIRTUAL ORCHESTRA, PART 1


67. Harris Labrakis Quartet – Meteora (Polytropon, 2013)
67.Harris Labrakis Quartet Meteora
To νέι του Χάρη Λαμπράκη πρωταγωνιστεί στην jazz του. Το επίκεντρο στο μουσικό ύφος του έχει τη δική του γοητεία. Η πρωτοτυπία αυτή έκανε αίσθηση και ο κόσμος το χάρηκε στις συναυλίες του. Στο άλμπουμ αυτό, το δεύτερο μετά το “Thea” του 2010, το κουαρτέτο είναι πιο ώριμο και έτοιμο να μπει σε νέους μουσικούς δρόμους.

68. Dimitris Oikonomakis (Δημήτρης Οικονομάκης) with Takis Kapogiannis – Bass Fairy Tales (Subways, 2011)
68.Dimitris Oikonomakis Bass Fairy Tales
Το γνωστό μέλος της Ομαδικής Απόδρασης στο άλμπουμ της ζωής του. Έμπειρος μπασίστας και δάσκαλος μουσικής o Δημήτρης Οικονομάκης με μεγάλη λατρεία στη jazz και τις κλασικές επιρροές του παρουσιάζει με το διπλό μπάσο του, όπως και ο Τάκης Καπογιάννης, και το 8μελές σχήμα του ένα εξαιρετικό δείγμα της ερμηνευτικής και συνθετικής του ικανότητας μέσα από 8 συνθέσεις του.

69. Nickos Kapilidis & The Jazz Utopia – Arothymian (Muse.gr, 2005)
69.Nickos Kapilidis The Jazz Utopia Arothymian
Από τους καλύτερους Έλληνες ντράμερ και τους πιο έμπειρους με ethnic-jazz επιρροές. Τους Jazz Utopia αποτελούν οι Νίκος Χατζόπουλος (ηλ. μπάσο), Τάκης Πατερέλης (σοπράνο σαξόφωνο) και Βάσω Δημητρίου (ηλ.κιθάρα, τζουράς)

70. Yiorgos Fakanas (Γιώργος Φακανάς) – Echoes (Libra Music, 2004)
70.Yiorgos Fakanas Echoes
Ο μπασίστας του ιστορικού super group της jazz, Iskra (Lynch, Τουλιάτος, Φαραζής, Φακανάς), στο τέταρτο προσωπικό του άλμπουμ παίζει με μια πλειάδα έμπειρων μουσικών jazz βασισμένη σε παραδοσιακή ελληνική μουσική. Μεταξύ άλλων συμμετέχει και ο Αμερικανός τρομπετίστας Wallace Roney. Επίσης οι Χρ. Ραφαηλίδης, David Lynch, Haig Yazdjian, Νίκος Καπηλίδης.

71. Yiorgos Fakanas (Γιώργος Φακανάς) – Domino (Ars Nova Athina Music, 2007)
71.Yiorgos Fakanas Γιώργος Φακανάς Domino
Ο Γ. Φακανάς έχει ξεκινήσει μια σειρά ηχογραφήσεων με φθασμένους ξένους μουσικούς παίζοντας jazz σε ψηλό επίπεδο. Στο “Domino” συμπράττει με τους Mike Stern, Dave Weckl, Brett Garsed, Bob Franceschini, Christos Rafailides σε 8 κομμάτια, εκ των οποίων τα 6 είναι συνθέσεις του Γ. Φακανά. Πολλοί εξ αυτών εμφανίζονται live στο Athina Live το χώρο του.

72. Yiorgos Fakanas (Γιώργος Φακανάς) – Acrobat (Ars Nova Athina Music, 2016)
72.Yiorgos Fakanas Γιώργος Φακανάς Acrobat
Ένα απίθανο δείγμα jazz-rock στην πιο πρόσφατη δουλειά του με την συμμετοχή των Dennis Chambers (ντραμς), Mike Stern (κιθάρα), Lew Soloff (τρομπέτα) με 13 δικές του συνθέσεις, εκ των οποίων μια διασκευή του Chameleon του Herbie Hancock και μία συν-συνθεση με τον D. Lynch “The World Of Fun”. Διάρκεια 72 λεπτά.

73. Νίκος Τουλιάτος – Κυριακή Τσακιρίδου – See You In Hell Darling (ΕΜΣΕ, Αυτοδιαχείρηση, 2007)
75.Νίκος Τουλιάτος Κυριακή Τσακιρίδου See You In Hell Darling
Η μουσική για την ταινία του Νίκου Νικολαΐδη “Θα Σε Δω Στην Κόλαση Ντάρλινγκ”, μουσική πράξη σε 13 μέρη από τον μετρ των κρουστών Νίκο Τουλιάτο, γνωστό από το συγκρότημα κρουστών Ηχόδραση.

74. Momo Trio – No Vacancy (Irida Music, 2012)
73.Momo Trio No Vacancy
Το jazz trio των Γιώργου Ντούση (πιάνο), Νίκου Κασαβέτη (ντραμς) και Παρασκευά Κίτσου (double bass), το μόνο ίσως jazz σχήμα που ρίσκαρε να βγάλει αποκλειστικά σε βινύλιο τους δίσκους του. Αυτό είναι το ντεμπούτο τους, ατμοσφαιρικό και ωραίο ενός από καλύτερα νέα και νεανικά σχήματα που έκαναν αίσθηση με την εμφάνισή τους.

75. Momo Trio – Inati (Audio & Video Labs, 2014)
74.Momo Trio No Vacancy
Με artwork ίδιας αισθητικής της Ιφιγένεια Βασιλείου με το ντεμπούτο τους κυκλοφόρησαν πάλι μόνο σε βινύλιο τη δεύτερη δουλειάς του στο ίδιο ύφος, σαν μια συνέχεια του πρώτου πολύ καλού άλμπουμ τους. Το 2017 κυκλοφόρησε η ανεξάρτητη παραγωγή τους “Ordinary” σε πολύ περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και δυσεύρετο.

76. Sokratis Sinopoulos Quartet – Eight Winds (ECM, 2015)
76.Sokratis Sinopoulos Quartet Eight Winds
Η πρώτη συνεργασία και ντεμπούτο άλμπουμ με το κουαρτέτο του στην ECM είναι κάτι σαν τζακ-ποτ στην καριέρα του λυράρη που παίζει jazz. Ατμοσφαιρικά μουσικά θέματα στο ύφος της ετικέτας με πολύ ταλέντο και θάρρος. Μαζί του οι Yann Keerim (πιάνο), Δημήτρης Τσεκούρας (double bass) και Δημήτρης Εμμανουήλ (ντραμς). Από τις καλύτερες δουλειές της δεκαετίας.

77. Odysseus Konstantinopoulos (Οδυδδέας Κωνσταντινόπουλος) – The 7 Faces Of Odysseus (Art Nova Athina Music, 2007)
77.Odysseus Konstantinopoulos The 7 Faces Of Odysseus
Η νέα γενιά της jazz έχει πάρει ήδη την σκυτάλη και πορεύεται μαζί με την παλιότερη. Ο Ο. Κωνσταντινόπουλος άριστος μαθητής του Γ. Φκανά στο Athina παίζει ηλεκτρικό μπάσο, πιάνο και συνθεσάιζερ συμπράττοντας σε 7 δικές του συνθέσεις με τη Βάσω Δημητρίου (κιθάρες), τον Στέφανο Δημητρίου (τύμπανα) και Γιώτη Κιουρτσόγλου (ηλ. μπάσο) σε μια ελπιδοφόρα ηχογράφηση.

Momo trio Live, world jazz festival, October 9, 2012

The Next Step Quintet – Regression

Styx - Leonidas Sarantopoulos flute

In the Land of Aou Tila - Afrodyssey Orchestra


George Trantalidis - 7 Change 4 Kiki

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!