Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος παρουσιάζει τον Πυθαγόρα

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO) 2 εκπομπές για τον στιχουργό που έφυγε σαν σήμερα. Τραγουδούν: Αντώνης & Γιάννης Βαρδής και η Γιώτα Νέγκα

Σαν σήμερα…


Στις 12 Νοεμβρίου 1979 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 49 ετών, ο Πυθαγόρας (Πυθαγόρας Παπασταματίου ολόκληρο το όνομά του)… Είχε γεννηθεί στις 12 Απριλίου 1930 στο Αγρίνιο. Ένας στιχουργός στον οποίο χρωστάμε από εκατοντάδες απλά τραγούδια, λαϊκά, «έντεχνα», ελαφρά, μέχρι έργα με ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως η «Μικρά Ασία» σε μουσική του Απόστολου Καλδάρα, η «Αλβανία» του Γιώργου Κατσαρού και άλλα. Τραγούδια, από τα οποία δεν ήταν λίγα αυτά που έγιναν τεράστιες επιτυχίες και στήριξαν καριέρες καλλιτεχνών, αλλά και μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες.

Ο Πυθαγόρας στους «Απόντες»


Ανατρέχοντας στο αρχείο, διάλεξα για σήμερα ένα ξεχωριστό αφιέρωμα της τηλεοπτικής σειράς «Απόντες» της ΕΡΤ, που προβλήθηκε σε δυο μέρη… Τη σειρά παρουσίαζε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έχοντας στο πλευρό του, σαν αρχισυντάκτη και συμπαρουσιαστή τον γνωστό στιχουργό Νίκο Μωραΐτη.

Μέρος 1ο


Καλεσμένοι της πρώτης εκπομπής, που προβλήθηκε την 25η Μαρτίου 2011, ήταν ο μουσικός και μουσικός παραγωγός Άγγελος Σφακιανάκης - από τα ιδρυτικά μέλη της «Οπισθοδρομικής Κομπανίας» - ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού «Λαϊκό Τραγούδι» (περιοδικού του οποίου η απουσία είναι ιδιαίτερα αισθητή) Γιώργος Κοντογιάννης, ο καταξιωμένος παραγωγός της δισκογραφίας -και καλλιτεχνικός σύμβουλος παράλληλα σήμερα στο Ogdoo Music Group- Ηλίας Μπενέτος και η Γιάννα Γρατσούνη ανιψιά του Πυθαγόρα.

Τραγούδια σε στίχους του Πυθαγόρα ερμήνευσαν η Γιώτα Νέγκα και ο Γιάννης Βαρδής. 

Μέρος 2ο


Στη δεύτερη εκπομπή, που προβλήθηκε στις 2 Απριλίου 2011, εκτός από την ανιψιά του Πυθαγόρα Γιάννα Γρατσούνη, για τον στιχουργό μίλησαν ο συνθέτης Γιώργος Κριμιζάκης, ο συγγραφέας, στιχουργός και διευθυντής του Ogdoo.gr Κώστας Μπαλαχούτης και ο Νίκος Αναγνωστάκης, στιχουργός και πρόεδρος του Ogdoo Music Group. 

Τραγούδια σε στίχους του Πυθαγόρα ερμήνευσαν ο Αντώνης Βαρδής και η Γιώτα Νέγκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στις δυο εκπομπές προβλήθηκαν σπάνια αποσπάσματα από το πλούσιο αρχείο της ΕΡΤ. Η μουσική επιμέλεια ήταν του Φαίδωνα Λιονουδάκη, η σκηνοθεσία του Βασίλη Θωμόπουλου και η οργάνωση παραγωγής της Δέσποινας Πανταζοπούλου.

Υ.Γ.: Ευχαριστούμε το φίλο και συνεργάτη Μάκη Ιωακειμίδη για τη συνεργασία του.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates