Σαν σήμερα γεννήθηκε ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα Grammy

25 βραβεία, 100 εκ. δίσκοι, ένας από τους 60 πιο εμπορικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών.
13/05/2019
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και να σκεφτεί κανείς ότι λίγο μετά τη γέννησή του, στις 13 Μαΐου 1950, ο Stevland Hardaway Judkins έχασε το φως του. Αυτό δεν εμπόδισε το ξέχειλο μουσικό ταλέντο του να τον οδηγήσει απ’ τα 11 του μόλις να ηχογραφεί για την ιστορική Motown.

Ασύνορος μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός, ο Stevie Wonder όπως όλοι τον αναγνωρίζουμε, συνδέθηκε με τραγούδια που αγαπήθηκαν και κέρδισαν τη μάχη με το χρόνο και με «δισκάρες» που αποτελούν και σήμερα σημεία αναφοράς.

Παρότι παιδί θαύμα, το οποίο η εταιρεία κυριολεκτικά ξεζούμισε, ο Wonder, έκανε και εδώ τη διαφορά, αφού στο ξεκίνημά του ’70 κατόρθωσε να καταθέσει άλμπουμ βαθιάς ωριμότητας, τόσο μελωδικά όσο και στιχουργικά, με κοινωνικοπολιτική ματιά δεμένη με την καθημερινότητα και δίχως να χάνει την αμεσότητά του.

Ακόμα κι ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που θα του συμβεί τον Αύγουστο του 1973 και θα τον ρίξει σε κώμα, με αποτέλεσμα απώλεια μέρους της όσφρησης και προσωρινής απουσίας γεύσης, δεν θα εμποδίσει την μουσική δημιουργική αίσθησή του.

Στην δεκαετία του ’80 θα κινηθεί σε μπορικούς δρόμους κρατώντας όμως τον πήχη της τέχνης του σε υψηλά επίπεδα, αφού ακόμη και η μανιέρα του… δεν είναι εύκολη υπόθεση, έχει βαριά στάνταρντ.

Δύο δίσκοι στη δεκαετία του ’90, μέχρι και τα μισά της, και μια δυναμική επιστροφή το 2015 με το «A Time to Love», το 23ο στούντιο άλμπουμ της καριέρας του που θα αποσπάσει θερμές κριτικές και ως συνήθως δυναμική εμπορική κινητικότητα.

Για όσους δεν γνωρίζουν το «θέμα», τώρα που η τεχνολογία το επιτρέπει, ψάξτε την εργογραφία του. Ίσως να ξεκινήσετε με ένα best of με στιγμές σαν τα "Signed, Sealed, Delivered I'm Yours", "Superstition", "You Are the Sunshine of My Life", "Higher Ground", "I Just Called to Say I Love You", "Part-Time Lover" κ.α.

Ταξιδέψτε μετά στα ολοκληρωμένα έργα απ’ τα τέλη του ’60 έως και το λυκαυγές του ’80.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε, πόσα πολύτιμα θα κερδίσετε!

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates