Το «Άξιον Εστί» με ένα διαχρονικό και ένα πανανθρώπινο μήνυμα, στο Ηράκλειο

Μια τεράστια παραγωγήγ στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το κορυφαίο έργο λόγου και μουσικής «Άξιον Εστί», του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη, παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, την Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Μαρτίου, στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», με το ενδιαφέρον ήδη να έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την τεράστια αυτή παραγωγή , ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του οποίου θα γίνουν οι δύο μουσικές βραδιές, Μύρων Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στο κορυφαίο όπως χαρακτήρισε έργο, το οποίο όπως τόνισε, στέλνει ένα διπλό μήνυμα, ένα διαχρονικό και ένα πανανθρώπινο.

«Κάθε φορά που ακούω ή διευθύνω αυτό το κορυφαίο έργο, αισθάνομαι και ένα πανανθρώπινο μήνυμα . Όχι μόνο το μήνυμα της ομορφιάς και της σημαντικότητας της ιστορίας της χώρας μας. Μέσα στο έργο υπάρχει η αδελφοσύνη, η ελευθερία, η δημοκρατία. Υπάρχει η ελευθερία της σκέψης, υπάρχει η τιμή στην ιστορία, η τιμή στους προγόνους, η τιμή στο παρόν και στο μέλλον. Άρα έχει ένα διαχρονικό και ένα πανανθρώπινο μήνυμα».

Ο κ. Μιχαηλίδης μιλώντας για το «Άξιον εστί», το έργο που έχουν δημιουργήσει δύο πολύ μεγάλοι Έλληνες, ένας από τους κορυφαίους του λόγου και ένας από τους κορυφαίους της μουσικής, εξήγησε ότι συμπυκνώνει ουσιαστικά μέσα του, με αφορμή το τρίπτυχο αλβανικό έπος - εθνική αντίσταση και εμφύλιος, «μια αντιστοιχία που έχει αυτή η περίοδος σε πολλές περιόδους της ελληνικής ιστορίας».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στην ιστορία της Ελλάδας «πολλές φορές είχαμε έπη, αντιστάσεις και εμφύλιους πολέμους και αυτό δείχνει τελικά ότι όχι μόνο η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά ότι αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται να μιλάμε για την Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένα, πολύ απτά και αληθινά. Το φως, η ελιά, το γαλάζιο, η θάλασσα, η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας. Όλα αυτά συμπυκνώνονται μέσα σε ένα έργο της μίας ώρας, στο οποίο ο Μίκης όχι μόνο μελοποιεί με απόλυτο οίστρο αυτό το εξαιρετικό έργο του Ελύτη, αλλά χρησιμοποιεί στοιχεία από το βυζαντινό μέλος, χρησιμοποιεί για πρώτη φορά μία λαϊκή ορχήστρα με μπουζούκια και μια συμφωνική ορχήστρα. Είναι ένα έργο που έχει αρχή μέση και τέλος , η Γένεσις τα Πάθη και το Δοξαστικόν. Ξεκινάει από το χάος, περιγράφει τα πάθη διαχρονικά της Ελλάδας, αυτής της πονεμένης αλλά περήφανης χώρας, και καταλήγει με ένα ύμνο στην πατρίδα», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Στις μουσικές αυτές βραδιές ερμηνευτές θα είναι ο Κώστας Μακεδόνας και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και αφηγητής ο Γρηγόρης Βαλτινός ενώ θα συμπράξουν η «Φιλαρμόνια» Ορχήστρα Αθηνών και μέλη χορωδιών του δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης υπό την διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη.

«Είναι μια τεράστια παραγωγή. Ο χώρος που θα πραγματοποιηθούν οι δύο βραδιές είναι η Αίθουσα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρου του Ηρακλείου και πραγματικά είμαστε ειλικρινά ευτυχείς που θα πραγματοποιηθούν και έχουν ήδη μεγάλη απήχηση στον κόσμο, καθώς ήδη έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα εισιτήρια» πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!