Τι γίνεται με τις συναυλίες του Νταλάρα;

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ) Πέπλο μυστηρίου σκεπάζει τις τρεις προγραμματισμένες συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 22, 23 και 24 Μαΐου, με θέμα…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Μουσικές του κόσμου, λαϊκές φωνές του δρόμου» με μουσικές και τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Σύμφωνα με μηνύματα που ανήρτησαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής μέλη της ανεπίσημης ιστοσελίδας των φίλων του τραγουδιστή (www.dalaras.com/forum) , μετά από πληροφορίες που είχαν από μουσικούς της ορχήστρας του Νταλάρα, ανέφεραν πως οι συναυλίες ακυρώθηκαν… Παρόλα αυτά η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται κανονικά, ενώ έξω από το Μέγαρο έχουν αναρτηθεί και αφίσες.

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον προϊστάμενο πώλησης των εισιτηρίων, το Σάββατο το μεσημέρι, μας διαβεβαίωσε πως θα έβγαινε επίσημη ανακοίνωση, μετά από συνάντηση όλων των εμπλεκομένων (καλλιτεχνών, υπευθύνων του Μεγάρου κλπ) που θα λάβαινε χώρα στο Μέγαρο χθες. Και χθες όμως δεν ανακοινώθηκε τίποτα επίσημα…

Όσον αφορά την ερμηνεύτρια Νoa από το Ισραήλ, η οποία θα συμμετείχε, απέσυρε τις συναυλίες από την επίσημη ιστοσελίδα της από το Σάββατο κιόλας. Η δε τραγουδίστρια σε μήνυμα που απέστειλε χθες σε μέλος του www.dalaras.com/forum ανέφερε τα εξής:

"At the moment it appears the concerts will all be postponed due to the political turmoil presently wracking Greece. We will know finally tomorrow."
Thanks
Noa

Οι δικές μας πληροφορίες λένε πως τα εισιτήρια για την πρεμιέρα είχαν ήδη εξαντληθεί, αφού η προπώληση είχε ξεκινήσει από τις 2 Μαΐου και πως η ακύρωση έγινε από την πλευρά του Μεγάρου, για λόγους που σχετίζονται με την ασταθή πολιτική κατάσταση στη χώρα μας. Μια άλλη πληροφορία λέει πως οι συναυλίες μεταφέρονται για Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Δεν ξέρω ακόμη, αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός με το θέμα του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Καθημερινή» στις 8 Μαΐου που μιλούσε για περικοπές από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσον αφορά το Φεστιβάλ Αθηνών του Ηρωδείου. Το μεταφέρω αυτούσιο:

Θύμα της κρίσης το Φεστιβάλ Αθηνών

Ένα μήνα πριν από την έναρξή του, δεν έχουν ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα οι οριστικές συμμετοχές

Της Όλγας Σελλά

ΘΕΣΜΟΙ. Δεν είναι απλώς μία από τις εκκρεμότητες του επόμενου υπουργού Πολιτισμού. Είναι, μ’ έναν περίεργο όσο και αποκαλυπτικό τρόπο, μία ακόμη απόδειξη του τρόπου λειτουργίας αρκετών από τους θεσμούς που μας περιβάλλουν και φυσικά της πολιτείας. Το Φεστιβάλ Αθηνών, ένας από τους θεσμούς που αναγεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια χάρη στην παρουσία του Γιώργου Λούκου και του αέρα που έφερε μαζί του, έναν μήνα πριν από την επίσημη έναρξή του (στη συνέντευξη Τύπου είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει στις 8 Ιουνίου με χορό στην Πειραιώς 260) δεν έχει ακόμα δώσει στη δημοσιότητα το τελικό πρόγραμμα των παραστάσεων στην Αθήνα, ούτε τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τα θεατρικά και τα χορευτικά συγκροτήματα, ελληνικά και ξένα. To μόνο πρόγραμμα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι στιγμής είναι των παραστάσεων που θα φιλοξενηθούν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Όπως φαίνεται, το Φεστιβάλ Αθηνών είναι ένας ακόμη θεσμός που έπεσε θύμα της κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Της πολλαπλής κρίσης. Πρώτα πρώτα έπεσε θύμα της οικονομικής δυσπραγίας του ΥΠΠΟΤ να εξοφλήσει το ποσόν του περυσινού ακόμα προϋπολογισμού (1,5 εκατ. ευρώ), αλλά και να καταβάλει ένα μέρος έστω του φετινού ποσού που έχει υπολογίσει για να διεξαχθεί το Φεστιβάλ Αθηνών (3,2 εκατ. ευρώ). Δεύτερον, έπεσε θύμα του τρόπου με τον οποίο (δεν) λειτουργούν καλά αρκετοί από τους οργανισμούς που εποπτεύονται από το Δημόσιο. Τα αντανακλαστικά του δεν βοήθησαν ώστε να οργανώσει την οικονομική δυσπραγία, ούτε επεξεργάστηκε ένα πρόγραμμα που θα του επέτρεπε να παίξει τον ρόλο του στην καλοκαιρινή πολιτιστική Αθήνα, με πολύ μικρότερο προϋπολογισμό. Θα περίμενε κανείς, ένας οργανισμός που απευθύνεται σε κοινό νεανικό (και εν πολλοίς άνεργο), να ενσωματώσει -με πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο- τις πιθανές απώλειες του κοινού εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Οι πρωτοβουλίες για μειωμένα εισιτήρια σε ανέργους που είχαν ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, ίσως σήμερα να είναι εντελώς ανεπαρκή.

Κι αν και σήμερα μόλις ξεκίνησε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών στους πολιτικούς αρχηγούς για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενδέχεται το Φεστιβάλ Αθηνών να γίνει θύμα για τρίτη φορά. Κι αυτό θα συμβεί αν δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση και οδηγηθούμε σε νέες εκλογές μέσα στον Ιούνιο.

Ένας θεσμός με πολυετή ιστορία, που έχει περάσει αρκετές ταλαντεύσεις, έχει αλλάξει πολλούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και κατάφερε με τον τελευταίο, τον Γιώργο Λούκο, να γίνει μέρος της καλοκαιρινής καθημερινότητας των Αθηναίων, περνάει μια ακόμη δύσκολη στιγμή στην ιστορία του. Το κακό είναι ότι δεν εξαρτάται μόνο από το ίδιο αν θα τα καταφέρει να την ξεπεράσει.

Το ερώτημα αν έχουμε ανάγκη τον πολιτισμό σε καιρούς κρίσης έχει απαντηθεί. Το ερώτημα με ποιους τρόπους θα απευθυνθούν σε μια κοινωνία που βιώνει την κρίση οι θεσμοί του πολιτισμού περιμένει ακόμα απάντηση. Μέχρι τώρα έχουμε δει απαντήσεις από μεμονωμένους ιδιωτικούς φορείς πολιτισμού. Απομένει να δούμε και τους κρατικούς.

Είναι απορίας άξιον λοιπόν γιατί δεν σταματά η προπώληση των εισιτηρίων και δεν βγαίνει μια επίσημη ανακοίνωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι από το εξωτερικό, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, που έχουν βγάλει αεροπορικά εισιτήρια, έχουν πληρώσει προκαταβολές σε ξενοδοχεία της Αθήνας και δεν ξέρουν τι θα κάνουν. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω το πρόβλημα των ανθρώπων από την Ελλάδα, νομίζω πως απαιτείται λίγος σεβασμός, τουλάχιστον προς τους ξένους φίλους του τραγουδιστή που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αγγλία, η Τουρκία αλλά και από χώρες εκτός Ευρώπης, ακόμα πιο μακρινές….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιώργος Νταλάρας - «Μουσικές του κόσμου, λαϊκές φωνές του δρόμου» (22,23 & 24/5)
Γιώργος Νταλάρας - Νόα, ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ.


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!