«Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ για τα καλύτερά μας χρόνια»

Tribute σε έναν σπουδαίο από 19 «Λουκιανιστές» καλλιτέχνες και συγκροτήματα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Το δικό του ολόκληρο “Λουκιανίστικο” σύμπαν»

«Ο Λουκιανός υπήρξε ένας πολύ μοναδικός δημιουργός και ερμηνευτής, που με τον τρόπο του έφτιαξε το δικό του ολόκληρο “Λουκιανίστικο” σύμπαν. Στο αφιέρωμα αυτό νεότεροι καλλιτέχνες “βούτηξαν” σε αυτό το σύμπαν και ο καθένας με την δική του ματιά ερμήνευσε αυτό που για τον ίδιο σημαίνει αυτός ο τόσο ιδιαίτερος δημιουργός.
Ευχαριστώ τον Μανώλη Φάμελλο, που από την αρχή της συνεργασίας μας έδειξε τόσο μεγάλο σεβασμό και αγάπη στο έργο του Λουκιανού και όλους τους συμμετέχοντες, που με τεράστια προθυμία και νοιάξιμο πήραν μέρος σε αυτό το εγχείρημα.
Τέλος, θα ευχαριστώ για πάντα τον μπαμπά μου Λουκιανό, για όλα αυτά που ήταν και για το παράδειγμα ζωής που άφησε σε εμάς και σε όλους όσους τον αγαπούν
».

Λόγια της κόρης του Λουκιανού Μαρίας Κηλαηδόνη, στο εσώφυλλο ενός διπλού, θαυμάσιου album που κυκλοφόρησε τον περασμένο Φλεβάρη από τη Minos – Emi, με τίτλο «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ» και περιλαμβάνει είκοσι πέντε διασκευές τραγουδιών του Λουκιανού, που επιμελήθηκε ενορχηστρωτικά ο Μανώλης Φάμελλος σε συνεργασία με τους μουσικούς, ένα καινούργιο τραγούδι κι ένα «υστερόγραφο» με τη φωνή του θρυλικού «Καουμπόι».

Συμμετέχουν (με τη σειρά που ακούγονται) οι Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Πάνος Μουζουράκης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μανώλης Φάμελλος, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργης Χριστοδούλου, Μαρία Κηλαηδόνη, Gadjo Dilo, Νατάσα Μποφίλιου, Πέννυ Μπαλτατζή, Ρένα Μόρφη, Μάρκος Κούμαρης και οι Locomondo, Δώρος Δημοσθένους, Στάθης Δρογώσης, Νίνα Μαζάνη, Ρεβάνς και ο Λουκιανός, από μια ανέκδοτη ηχογράφηση αρχείου.

Η ιστορία της έκδοσης ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, όταν ο Χρήστος Παπαδόπουλος ο Λουκιανιστής, έγραψε το ομότιτλο τραγούδι, αφιερώνοντάς το στον μικρό, μεγάλο του ήρωα. Ο Λουκιανός πρόλαβε να ακούσει το «Σ’ευχαριστώ Λουκιανέ», που ηχογραφήθηκε τελικά πριν από τρία χρόνια, τηλεφώνησε στον Χρήστο και του «έκλεισε το μάτι».

Εν συνεχεία, το 2021, ο Μανώλης Φάμελλος, συναντήθηκε με τη Μαρία Κηλαηδόνη και ξεκίνησε την προετοιμασία του υλικού, έχοντας πάντα σαν βάση το χαρακτηριστικό ύφος του Λουκιανού.
Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Το πανδημικό έτος 2021 συναντήθηκα διαμέσου της Μαρίας με το Λουκιανικό παρελθόν μου κι άρχισα να ζωγραφίζω ξανά τα τραγούδια του, μένοντας πιστός όμως στα δικά του υλικά και ηχοχρώματα. Στην πορεία στήθηκε παράλληλα ολόκληρη συμμορία που στις σπάνιες ζωντανές εμφανίσεις της χτυπούσε κι έφευγε αφήνοντας την υπογραφή του.

Ήταν ένα παιχνίδι, που όμως πήραμε στα σοβαρά, όπως θα έκανε και ο ίδιος ο Λουκιανός που δεν έγινε ποτέ μύθος βαρύς και ασήκωτος. Έτσι κι εμείς νιώσαμε ασφαλείς μέσα στην ελευθερία που μας έδειξε και δεν φοβηθήκαμε ποτέ πως θα πέσει από το βάθρο του και θα μας πλακώσει.

Το μονοπάτι του μοναχικού αλλά πολυμήχανου καουμπόι των Αθηνών μας πήγε πολύ μακριά, ώσπου φτάσαμε εδώ στο «Σ’ευχαριστώ Λουκιανέ», ένα εγχείρημα που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας… Σκέφτομαι πως μοιάζει με εκείνα τα ωραία πάρτυ που δεν τελειώνουν στην ώρα τους αλλά συνεχίζουν ακάθεκτα μέχρι την άκρη της νύχτας.
Για τα περασμένα μας λοιπόν, για αυτό εδώ αλλά και όσα θα’ρθουν, σε ευχαριστούμε όλοι μας Λουκιανέ
».

02. S efharisto Loukiane

Τα τραγούδια του album
CD1
1) Το πάρτι (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Η Χορωδία των Μαύρων Σκυλιών (Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Πάνος Μουζουράκης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μανώλης Φάμελλος)

2) Φταίει ο χοντρός (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Πάνος Μουζουράκης / φωνητικά: Λουίζα Σοφιανοπούλου

3) Κάπου την έχουμε πατήσει (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Ελεωνόρα Ζουγανέλη

4) Μη χτυπάς σ’ένα σπίτι κλειστό (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Μάνος Ελευθερίου) Γιάννης Κότσιρας / φωνητικά: Μανώλης Φάμελλος, Στέφανος Δανιηλίδης, Χρήστος Παπαδόπουλος

5) Στη Βουλιαγμένη (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Γιώργης Χριστοδούλου

6) Decadenza (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Φοίβος Δεληβοριάς / φωνητικά: Λουίζα Σοφιανοπούλου

7) Κοίταξε να δεις (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Γιάννης Λογοθέτης) Μανώλης Φάμελλος – Μαρία Κηλαηδόνη

8) Ένα γουρούνι λιγότερο (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Gadjo Dilo / φωνητικά: Ηλιάνα Τσαπατσάρη (ενορχήστρωση: Gadjo Dilo)

9) Τα θερινά σινεμά (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Νατάσα Μποφίλιου

10) Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Η Χορωδία των Μαύρων Σκυλιών (Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Πάνος Μουζουράκης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μανώλης Φάμελλος, Μαρία Κηλαηδόνη, Πέννυ Μπαλτατζή)

11) Χαμηλή πτήση (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Μανώλης Φάμελλος / φωνητικά: Λουίζα Σοφιανοπούλου

12) Μια Κυριακή του Μάρτη (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Νίκος Γκάτσος) Ρένα Μόρφη / φωνητικά: Λουίζα Σοφιανοπούλου, Μανώλης Φάμελλος

13) Τζιν, τζιν, τζιν (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Μαρία Κηλαηδόνη / φωνητικά: Λουίζα Σοφιανοπούλου

CD2
1) Γαϊτανάκι (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Ζωρζ Σαρρή) Μάρκος Κούμαρης, Locomondo (ενορχήστρωση: Μάρκος Κούμαρης)

2) Νύχτα καταστροφής (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Σπύρος Γραμμένος

3) Μια Κεφαλονίτισσα (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Νίκος Γκάτσος) Δώρος Δημοσθένους

4) Αθήνα ’78 (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Πέννυ Μπαλτατζή

5) Όσο αγαπιόμαστε τα δυο (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Μαρία Κηλαηδόνη, Μανώλης Φάμελλος

6) Το ματς (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Πάνος Μουζουράκης

7) Μακριά από την πόλη (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Γιάννης Νεγρεπόντης) Μανώλης Φάμελλος

8) Κακάν – Κακάν (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Στάθης Δρογώσης

9) Θα κάτσω σπίτι (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Νίνα Μαζάνη

10) Ο μικρός ήρως (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Ρεβάνς / τραγούδι: Αστέρης Κωνσταντίνου, Χρήστος Παπαδόπουλος (ενορχήστρωση: Ρεβάνς)

11) Κολλήγα γιος (Λουκιανός Κηλαηδόνης – Γιάννης Νεγρεπόντης) Μανώλης Φάμελλος / φωνητικά: Χρήστος Παπαδόπουλος, Στέφανος Δανιηλίδης

12) Σ ’ευχαριστώ Λουκιανέ (Χρήστος Παπαδόπουλος) Η Χορωδία των Μαύρων Σκυλιών (Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Πάνος Μουζουράκης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μανώλης Φάμελλος)

13) Αυτές οι καλύτερες μέρες (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Μαρία Κηλαηδόνη / φωνητικά: Μανώλης Φάμελλος

14) Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ (Λουκιανός Κηλαηδόνης) Λουκιανός Κηλαηδόνης (Ανέκδοτη ηχογράφηση αρχείου)

Έπαιξαν οι μουσικοί: Μανώλης Φάμελλος (μπάσο, γιουκαλίλι, μπάντζο, ακουστική, ηλεκτρική και κλασική κιθάρα, octave mandolin, φυσαρμόνικα), Πάνος Τόλιος (τύμπανα, κρουστά), Στέφανος Δανιηλίδης (πιάνο, πλήκτρα, ακορντεόν), Χρήστος Παπαδόπουλος (κλαρινέτο, φλογέρα, βαρύτονο σαξόφωνο), Αντώνης Ανδρέου (τρομπόνι), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα), Πάνος Κατσικογιάννης (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, slide), Κωνσταντίνος Μητρόπουλος (κιθάρα), Σωτήρης Πομόνης (κιθάρα), Σέργιος Χρυσοβιτσάνος (βιολί), Γιώργος Ρούλος (κοντραμπάσο), Φίλιππος Μούρτζης (Lap steel guitar), Στρατής – Άγγελος Σούντρης (τύμπανα, κρουστά), Σταμάτης Γούλας (πλήκτρα), Μάρκος Κούμαρης (μπάσο, κιθάρες, τζουράς), Αστέρης Κωνσταντίνου (τραγούδι, μαντολίνο, φυσαρμόνικα, πλήκτρα, κλαρινέτο, τενόρο σαξόφωνο), Γιάννης Κονταράτος (ηλεκτρικό μπάσο, sound effects), Βασίλης Νικολόπουλος (ντραμς) και Γρηγόρης Οικονόμου (ντραμς).

Η επιμέλεια παραγωγής έγινε από τον Μανώλη Φάμελλο και τον Βασίλη Ν.Κορρέ, η διεύθυνση παραγωγής από τον Μανώλη Φάμελλο και το artwork από τον Δημήτρη Παναγιωτακόπουλο.

«Ρε λίγο φως, λίγο χαρά ρε γαμώτο»

Ακούγοντας αυτά τα δυο cd κι έχοντας μιλήσει με τον Λουκιανό, τον Αύγουστο του 2008, στο πλαίσιο μιας μεγάλης συνέντευξης, μου δημιουργείται η αίσθηση, πως αν άκουγε αυτό το album, θα έκλεινε ξανά το μάτι, πολύ ευχαριστημένος. Θυμάμαι πως μου είχε πει τότε, μεταξύ άλλων, όταν ρώτησα τη γνώμη του για την κατάσταση στο ελληνικό τραγούδι:
«Πολλή μαυρίλα…Ρε λίγο φως, λίγο χαρά ρε γαμώτο… Λίγο “πλάκα”… Σχεδόν αποφάσισα να γράψω, εκείνη την εποχή, τον “Καου-μπόι” κλπ, γιατί δεν άκουγα καλά τραγούδια και να γελάει λίγο ο κόσμος. Ο Διονύσης έκανε κανένα χαριτωμένο, ο Βαγγέλης ο Γερμανός, ο Μηλιώκας… Εννοώ αυτούς που “μέτρησαν” από τότε που βγήκα εγώ και μετά, οι Κατσιμιχαίοι, στο ξεκίνημά τους , μετά “μουχλιάσανε” κι αυτοί…Κι από τους πιο καινούργιους μ’ αρέσει ο Φοίβος ο Δεληβοριάς…Tι να πω; Ψέματα να πω;»

Αυτό ακριβώς είναι αυτοί οι δυο δίσκοι. Φως και χαρά. Ακούς τα τραγούδια και, ως δια μαγείας, σου φτιάχνουν τη διάθεση. Όπως ακριβώς συνέβαινε και με τον δημιουργό τους, συνομιλώντας μαζί του. Δεν θυμάμαι ούτε μία φορά, που να μίλησα με τον Λουκιανό και να μη νιώσω «γεμάτος».

Ακόμα κι αν τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση επανεκτελέσεων και διασκευών παλιού υλικού, στην περίπτωση των δίσκων που ακούμε σήμερα, νομίζω πως άξιζε τον κόπο. Όλες οι εκτελέσεις έπιασαν το «κλίμα» και τη φιλοσοφία του Λουκιανού.
Ένα τραγούδι που θα ήθελα να μπει στο cd, αλλά έμεινε εκτός αφού κυκλοφόρησε από άλλη εταιρεία, ήταν το «Θα κάτσω σπίτι», όπως ηχογραφήθηκε με τους Βιολέτα Ίκαρη, Τζώρτζια Κεφαλά, Μαρία Κηλαηδόνη, Χρήστο Μάστορα, Πάνο Μουζουράκη, Δημήτρη Μπάση, Μίλτο Πασχαλίδη, Νίκο Πορτοκάλογλου, Μαρίζα Ρίζου, που κυκλοφόρησε διαδικτυακά το 2021, στις πρώτες μέρες της πανδημίας και του εγκλεισμού.

Ακούστε το album στο YouTube


Βρείτε όλα τα τραγούδια του album σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες: https://loukianoskilaidonis.lnk.to/SEfharistoLoukiane

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!