Record Store Day : Σημαντική αύξηση στις πωλήσεις βινυλίων. Το Τοπ-10 των πωλήσεων

Aύξηση της τάξεως του 26%
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
H Record Store Day 2020 όπως φαίνεται έκανε πολύ καλό στις πωλήσεις άλμπουμ καθώς σύμφωνα με το Billboard σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 26%. Η μερίδα του λέοντος ανήκει στο βινύλιο.

Την εβδομάδα αυτή, από τις 29 Αυγούστου ημέρα της RSD έως τις 3 Σεπτεμβρίου πουλήθηκαν 802.000 αντίτυπα, σύμφωνα με την Nielsen Music / MRC Data. Πρόκειται για αύξηση 63% σε σύγκριση με τις πωλήσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Η εβδομάδα αυτή ήταν η καλύτερη για τα δισκοπωλεία με το "Live at Third Man Records" του Billie Eilish να είναι πρώτο σε πωλήσεις βινυλίου το διάστημα αυτό.

Να σημειωθεί ότι η εβδομάδα της πρώτης δόσης του Record Store Day – έπονται άλλες δύο ημερομηνίες που θα γιορταστεί φέτος – ήταν η καλύτερη από την εβδομάδα που έληξε στις 26 Δεκεμβρίου 2019, όταν πωλήθηκαν 1.243 εκατομμύρια αντίτυπα.
Επιπλέον, το άθροισμα των 802.000 είναι η καλύτερη εβδομάδα για πωλήσεις άλμπουμ βινυλίου εκτός της εποχής των Χριστουγέννων από την εβδομάδα που έληξε στις 18 Απριλίου 2019, όταν πωλήθηκαν 848.000 βινύλια στους εορτασμούς της Record Store Day 2019, ημέρα των δισκοπωλείων.

rsd
Το Top 10 πωλήσεων στη RSD

1.Billie Eilish, Live at Third Man Records (13.000 )
2. David Bowie, ChangesNowBowie (10.000)
3. Taylor Swift, Folklore (9.000)
4. Metallica, S&M2 (9.000)
5. David Bowie, I’m Only Dancing (The Soul Tour ’74) (9.000)
6. Gorillaz, D-Sides (9.000)
7. Gorillaz, G-Sides (9.000)
8. Tyler, The Creator, Cherry Bomb (7.000)
9. The Cure, Bloodflowers (7.000)
10. The Who, Odds & Sods (7.000)

Να σημειωθεί ότι αύξηση σημείωσαν όλα τα formats συμπεριλαμβανομένου των CD, κασετών, digital download κ.α. και μαζί με τα βινύλια που έχουν την μερίδα του λέοντος οι πωλήσεις έφθασαν συνολικά τα 2.212.000, δηλαδή αύξηση 26,1 %, από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι πωλήσεις των CD έφθασαν τις 751.000 σημειώνοντας αύξηση 11,7 %. Ήταν η καλύτερη εβδομάδα για τους ψηφιακούς δίσκους, από τις 13 Αυγούστου (767.000 πωλήσεις).

Record store day at The Vault in Christchurch.jpg.gallery
Περιστατικά στη RSD
Η ετήσια εκδήλωση, η οποία συνήθως πραγματοποιείται τον Απρίλιο, αλλά έχει ακυρωθεί δύο φορές λόγω πανδημίας κορονοϊού και διεξάγεται σε τρεις δόσεις. Η δεύτερη είναι το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου και η τρίτη τον Οκτώβριο.

Αρκετοί μουσικόφιλοι και φέτος κατασκήνωσαν μια νύχτα για να πάρουν σπάνιες, συλλεκτικές κυκλοφορίες από καλλιτέχνες όπως ο David Bowie, U2, The Who και Pink Floyd, Kinks, Cure, Elvis. Συνολικά διαθέσιμες ήταν περίπου 200 εκδόσεις που κυκλοφόρησαν ειδικά για την RSD. Αυτοί οι δίσκοι είναι διαθέσιμοι μόνο από ανεξάρτητα δισκοπωλεία. Το ιδιαίτερο είναι ότι αυτοί και είναι περιορισμένης έκδοσης για συλλέκτες.
Στο Wimborne στη Νοτιοδυτική Αγγλία οι πελάτες κατασκήνωσαν λίγο μετά τις 7 π.μ. της Παρασκευής περιμένοντας το άνοιγμα του δισκοπωλείου Square Records. Ο ιδιοκτήτης Rob Hoare είπε ότι υπήρχαν περίπου 80 άτομα στην ουρά όταν άνοιξε το κατάστημα. "Ήταν καταπληκτικό - ο πρώτος μας τύπος εμφανίστηκε στις 7.10 π.μ. την Παρασκευή."

Στο δισκάδικο The Vault στο Christchurch της Αγγλίας ένας πελάτης έφτασε στις 3 τα ξημερώματα για να εξασφαλίσει ότι θα πάρει τα χέρια του την τελευταία κυκλοφορία των U2!

Ο ιδιοκτήτης Alan Rowett στο The Vault είπε: "Δεν ήμασταν σίγουροι πόσα άτομα επρόκειτο να εμφανιστούν λόγω όλων των αλλαγών, αλλά πήγε πολύ καλά. Είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να αγοράσουν ειδικές εκδόσεις όπως έγχρωμα βινύλια και remixes. Πιο εμπορικός είναι πάντα ο David Bowie επειδή έχει τόσο μεγάλο αρχείο. Και φέτος ήταν διαθέσιμα δύο άλμπουμ Bowie που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ, το ένα από το 1974 και το άλλο από το 1996. Είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, μεγαλύτερη από τα Χριστούγεννα."

Το Vault στο Bournemouth και το Christchurch και το Square Records στο Wimborne συμμετέχουν στην εκδήλωση.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!