Πνευματικά δικαιώματα – Νέες Εξελίξεις

Επικαιροποίηση εξελίξεων στο Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα πνευματικά - συγγενικά δικαιώματα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
04/04/2015

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
Η ανακοίνωση της ΑΕΠΙ:

«Όπως σας έχουμε ενημερώσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, από το 2014 έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της "Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς".

- Οι πρώτες δηλώσεις των ανωτέρω οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πολύ ανησυχητικές για τις αναφερθείσες δυο κατηγορίες δικαιωμάτων.

Κινητοποιήθηκαν άμεσα και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία μας GESAC, σε συνεργασία με Ενώσεις άλλων κατηγοριών δικαιωμάτων, οι επί μέρους Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΑΕΠΙ, SACEM, GEMA κλπ) και οι ίδιοι οι δημιουργοί ατομικά, αποστέλλοντας σχετικές επιστολές στα Ευρωπαϊκά όργανα.

Έγιναν κοινές συσκέψεις μεταξύ αντιπροσώπων διαφόρων κατηγοριών δικαιούχων και ακολούθησαν συνεχείς προσωπικές και έγγραφες ενημερώσεις με Ευρωβουλευτές και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και μέσω FORUM.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα μέλη μας που, αντιλαμβανόμενα τους κινδύνους, έστειλαν προσωπικές επιστολές διαμαρτυρίας σε Έλληνες Ευρωβουλευτές, είχαν προσωπικές επαφές μαζί τους και επίσης ανάρτησαν τις διαμαρτυρίες τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολίων.

Πνευματικά – Συγγενικά Δικαιώματα


Ως αποτέλεσμα της μαζικής κινητοποίησης και διαμαρτυριών όλων των κατηγοριών δικαιούχων, η σημερινή εικόνα είναι η εξής꞉                                    

1)  Εκσυγχρονισμός Νομοθεσίας Πνευματικών - Συγγενικών Δικαιωμάτων

α) Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 Έχει περιορίσει τα θέματα στα οποία θέλει να παρέμβει Νομοθετικά, συγκεκριμένα θέλει να ρυθμίσει:

- Τη φορητότητα και διασυνοριακή προσβασιμότητα στο διαδικτυακό  περιεχόμενο (π.χ. μουσική)
- Διαδικασίες ανεύρεσης κειμένων και δεδομένων
- Εξαιρέσεις για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς
- Εφαρμογή της Συμφωνίας Μαρακές για διευκόλυνση προσβασιμότητας στο διαδικτυακό περιεχόμενο σε τυφλούς.

Το θέμα ‘Ιδιωτικό Αντίγραφο' και τα περιεχόμενα που δημιουργούνται από τους ίδιους τους χρήστες, (user generated content), π.χ. YouTube, Dailymotion, SoundCloud, κλπ δεν θα τα θίξει η Επιτροπή.

Η σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε στις 25 Μαρτίου και θα παρουσιάσει τις θέσεις της στις 6 Μαΐου, ενώ το τελικό κείμενο θα υποβληθεί στην Ευρωβουλή προς ψήφιση τον Οκτώβριο.

β) Ευρωκοινοβούλιο

Σε διαμετρικά αντίθετη θέση από την Επιτροπή βρίσκονται οι προτάσεις της Εισηγήτριας της Νομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, κας Reda, του Κόμματος των Πειρατών.

Προτείνει ριζική αλλαγή του Νομοθετικού πλαισίου της Οδηγίας 2001/29, με μείωση της Προστασίας των Δικαιωμάτων,

Συγκεκριμένα προτείνει꞉

- Μείωση χρόνου προστασίας των δικαιωμάτων από 70 σε 50 χρόνια
- Κατάργηση οιασδήποτε μορφής εδαφικότητας για τις αδειοδοτήσεις
- Διεύρυνση εννοίας και σκοπού των υπαρχουσών εξαιρέσεων, δηλ. χρήσεων που δεν χρειάζονται άδεια από τον δικαιούχο.
- Επιβολή νέων επιπλέον εξαιρέσεων
- Υποχρεωτική εφαρμογή όλων των παλαιών και νέων προτεινομένων εξαιρέσεων
- Κατάργηση υποχρέωσης καταβολής οιουδήποτε οικονομικού ποσού ή αποζημίωσης στους δικαιούχους, σε περίπτωση χρήσεων που θα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.

Η Συνομοσπονδία μας GESAC και οι επί μέρους Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΑΕΠΙ, GEMA, SACEM κλπ.) μαζί με τις Ενώσεις Παραγωγών Ο/Α έργων, την IFPI, Ενώσεις Εκδοτών IMPALA, ICMP κλπ., εξακολουθούν να ενημερώνουν και να επεξηγούν στους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αντιταχθούν και να μην υιοθετήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο τις ανωτέρω καταστροφικές προτάσεις της κας Reda.

Να σημειωθεί ότι λόγω αυτών των κινητοποιήσεων, Ευρωβουλευτές έχουν καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή, 556 προτάσεις τροπολογίας στο κείμενο της κας Reda, στην πλειοψηφία τους υπέρ μας, οι λιγότερες εναντίον.

2)  "Μεταφορά αξίας στο διαδίκτυο"

Όλοι οι δικαιούχοι της Ευρώπης σήμερα διαμαρτύρονται για τα ελάχιστα έως μηδαμινά δικαιώματα που μπορούν να εισπράξουν από διαμεσολαβητές παρόχους υπηρεσιών του Διαδικτύου, ενώ οι τελευταίοι καρπούνται τεράστια έσοδα.

Είναι γνωστή η επιχειρηματολογία των διαμεσολαβούντων παρόχων, για να αποφεύγουν την καταβολή δικαιωμάτων꞉ επικαλούνται ότι παρέχουν απλώς τεχνική διαμεσολάβηση, και όχι περιεχόμενο (μουσική κλπ.) και επομένως ότι καλύπτονται από τις εξαιρέσεις περί άσυλου (safe harbor) άρθρα 12 - 15 της Οδηγίας για το "Ηλεκτρονικό Εμπόριο".

Η προτεινόμενη λύση από τους δικαιούχους είναι η εφαρμογή δυαδικού συστήματος δηλαδή:

• Υποχρέωση των διαμεσολαβητών παρόχων υπηρεσιών π.χ. YouTube κλπ., να λαμβάνουν την προηγούμενη άδεια των δικαιούχων με καταβολή δικαιωμάτων και

• Υποχρέωση των υπηρεσιών όπως μηχανήματα αναζήτησης και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, να καταβάλλουν τουλάχιστον αποζημίωση στους δικαιούχους, εφόσον η διαδικασία αδειοδότησης δεν είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμη.

Ο αγώνας συνεχίζεται και θα σας τηρούμε ενήμερους για τις εξελίξεις».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!