Πετρολούκας & Βασίλης Κώστας: «The Soul of Epirus Vol. II»

Νέο άλμπουμ. Το πρώτο ψηφίστηκε ως το καλύτερο του 2019 από το Balkan World Music Chart.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η κυκλοφορία του album «The Soul of Epirus Vol. II» («Η Ψυχή της Ηπείρου Vol. II») του ζωντανού θρύλου του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά και του βιρτουόζου λαουτίστα και υποψήφιου για Grammy 2023, Βασίλη Κώστα, ήταν μονόδρομος μετά την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο «The Soul of Epirus» το 2019.

Αυτός ο δίσκος αποτελεί τον καρπό της φιλίας, μαθητείας και συνεργασίας μεταξύ των δύο σπουδαίων αυτών προσωπικοτήτων της παραδοσιακής μας μουσικής, τα τελευταία 8 χρόνια.

Σε συνέχεια της γνωριμίας τους στη Βοστώνη το 2015, της δημιουργίας του πρώτου τους δίσκου «Η Ψυχή της Ηπείρου» και των συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα επόμενα χρόνια, ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Βασίλης Κώστας προσπαθούν να εξελίξουν περαιτέρω τον διάλογο κλαρίνου και λαούτου δημιουργώντας ένα νέο παράθυρο στην ήδη πλούσια μουσική παράδοση της Ηπείρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο album ψηφίστηκε ως το Καλύτερο Album του 2019 από Balkan World Music Chart, ενώ απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από παγκοσμίως έγκυρα μουσικά περιοδικά, όπως το New York Jazz City Record και το Rootsworld, μέσω του οποίου ψηφίστηκε και ως «Μουσική του μήνα Νοεμβρίου του 2019». Έχει ξεχωρίσει ως ένα από τα αγαπημένα albums του Mundofonias / Transglobal World Music Chart ενώ έχει παρουσιαστεί σε πληθώρα ραδιοφωνικών σταθμών στις Η.Π.Α..

Πριν την ηχογράφηση του «Soul of Epirus Vol. II», το συγκεκριμένο project παρουσιάστηκε στην Φιλαρμονική του Παρισιού, τον οργανισμό ADEM στην Γενεύη και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό το ταξίδι, μαζί με τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον Βασίλη Κώστα, βρίσκονται οι στενοί συνεργάτες και φίλοι τους Κώστας Τζίμας (φωνή), Θανάσης Βόλλας (λαούτο) και Πέτρος Παπαγεωργίου (κρουστά).

Πετρολούκας Χαλκιάς

O Πετρολούκας Χαλκιάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πρεσβευτές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και ένας πραγματικός δάσκαλος του κλαρίνου. Γεννήθηκε στο χωριό Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο, όπου άρχισε να μαθαίνει μουσική από νεαρή ηλικία, δίπλα στους δασκάλους του ηπειρώτικου κλαρίνου: τον Φίλιππο Ρούντα και τον Κίτσο Χαρισιάδη. Ο πατέρας Περικλής Χαλκιάς πήγε στην Αμερική πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου και απέκτησε μεγάλη αναγνωρισιμότητα σαν κλαρινίστας.

Το 1960 ο Πετρολούκας Χαλκιάς μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έζησε για 20 χρόνια, διαδίδοντας τη μουσική κληρονομιά της Ηπείρου και συνεργαζόμενος με πολλά μουσικά σύνολα. Η κορύφωση της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες επήλθε όταν προσκλήθηκε να δώσει συναυλία στον Λευκό Οίκο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1980, όταν άρχισε να ηχογραφεί δίσκους, οι οποίοι γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα του και στο εξωτερικό.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στην ηλικία των 89 ετών, παραμένει ένας φάρος για την ελληνική παράδοση και μια πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά μουσικών.
The Soul of Epirus Vol. II cover
Βασίλης Κώστας

O Βασίλης Κώστας είναι λαουτίστας, συνθέτης και παιδαγωγός από την Ήπειρο, ο οποίος ήταν πρόσφατα υποψήφιος για το βραβείο Grammy με το σχήμα Global Messengers με τον Danilo Perez. Έχει εμφανιστεί στο Carnegie Hall,στο Montreal International Jazz Festival, στο Panama Jazz Festival και στο WOMEX, έχοντας παρουσιάσει τη δουλειά του σαν σολίστας με την Berklee World Strings Orchestra και την Chatterbird Chamber Orchestra.

Παράλληλα με τα βραβεία που απέσπασε το πρώτο album – ντουέτο «The Soul of Epirus», έχει λάβει το βραβείο Artist Fellowship in the Traditional Arts από την επίσημη Πολιτεία της Μασαχουσέτης, όπως και το Forty Under 40 Award από το Greek America Foundation της Νέας Υόρκης για τις προσπάθειές του να παρουσιάσει την ελληνική παραδοσιακή μουσική στις Ηνωμένες Πολιτείες,

Ο Βασίλης Κώστας έχει σαν βάση του την Ελλάδα, όπου διδάσκει λαούτο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την ελληνική μουσική και τα δικά του projects σε συναυλιακούς χώρους και ακαδημαικά ιδρύματα στις Η.Π.Α. και διεθνώς.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!