One Hit Wonders: Μουσικοί με μια επιτυχία κι έξω!

Οι διάττοντες αστέρες της μουσικής
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
20/04/2020

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ορισμένοι μουσικοί είχαν αυτό που λέμε το «κοκαλάκι της νυχτερίδας». Χωρίς να κάνουν μια μεγάλη καριέρα είχαν την τύχη, η έμπνευση της στιγμής να τους δώσει το εισιτήριο στο πάνθεον της μουσικής, αλλά και να τους αποφέρει εισοδήματα για μια ζωή.

Σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες που έκαναν μια μακρά πορεία στην μουσική, αλλά δεν κατάφεραν να γνωρίσουν την μεγάλη επιτυχία, αλλά και πολύς κόσμος να μην θυμάται ούτε ένα τραγούδι τους.

Οι διάττοντες αστέρες που συνεχίζουν να υπάρχουν σε κάθε συλλογή του είδους τους και να τους θυμάται ο κόσμος πολλές φορές όχι με το όνομά τους, αλλά με την επιτυχία τους, έγραψαν ιστορία σαν One Hit Wonders!

Big Bopper – Chantilly Lace (1958)
Ήταν γνωστός περισσότερο σαν ραδιοφωνικός παραγωγός και disk jokey. Ωστόσο το πολύπλευρο ταλέντο του στην μουσική του έδωσε φτερά και ανάμεσα στα λίγα τραγούδια που έγραψε το Chantilly Lace έγινε μεγάλη επιτυχία την εποχή που μεσουρανούσαν οι τιτάνες του rock’n’roll και των 50s.
Big Bopper
Ένα χρόνο μετά σκοτώθηκε στα 28 του χρόνια σε αεροπορικό δυστύχημα μαζί με τους Buddy Holly και Richie Valens που έμεινε στην ιστορία ως «Η μέρα που πέθανε η μουσική».

Big Bopper - Chantilly Lace

Bobby Day – Rockin’ Robin (1958)
Όσοι έχουν την ταινία American Graffiti θα το θυμούνται καθώς ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές επιτυχίες των Fifties που ακούγονται στη διάρκειά της και από τις μεγαλύτερες της δεκαετία του 50, όπως επίσης και η μεγαλύτερη επιτυχία του Τεξανού Bobby Day.
Bobby Day
Το τραγούδι αυτό έφθασε στο Νο2 του αμερικάνικου τσαρτ και διασκεύασε ο Michael Jackson το 1972 για τους Jackson 5. Δεν λείπει από καμιά συλλογή της εποχής εκείνης.
Rockin' Robin-Bobby Day-original song-1957

The Surfaris – Wipe Out (1963)
Από τις μεγαλύτερες instrumental επιτυχίες όλων των εποχών και εμβληματικό τραγούδι της surf μουσικής.
The Surfaris
Το καλιφορνέζικο γκρουπ έβγαλε μια σειρά δίσκων την περίοδο 1963-65 αλλά αυτή η επιτυχία δεν είχε όμοια της. Έμεινε κλασική.

Surfaris - Wipe Out

The Rainbows – My Baby Baby Balla Balla (1965)
Το beat συγκρότημα από το Βερολίνο κυκλοφόρησε καμιά δεκαριά 45άρια την περίοδο 1965-67, αλλά το πρώτο τους ήταν το καλύτερο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
The Rainbows
Στην Ελλάδα δεν υπήρχε τζουκ μποξ χωρίς αυτό το τραγούδι.

The Rainbows - My Baby Baby Balla Balla (1966)_HQ

The Human Beinz – Nobody Βut Me (1967)
Ένα παλιό κομμάτι των Isley Brothers αναμόρφωσε, πέντε χρόνια μετά, η αξιόλογη μπάντα από το Οχάιο δίνοντάς του μια τελείως διαφορετική διάσταση. Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία. Στην Ελλάδα χορεύτηκε πολύ στα πάρτι την εποχή εκείνη σαν ένα από τα πιο μοντέρνα τραγούδια.
The Human Beinz
Οι συλλέκτες μπορεί να ανακαλύψουν το 45άρι αυτό ανάμεσα σε δισκάκια μεγαλύτερών τους που δεν έχουν καμιά σχέση μ’ αυτό!

The Human Beinz - Nobody But Me

Zager & Evans - In The Year 2525 (1968)
Αν και το αμερικάνικο ντουέτο των Denny Zager και Rick Evans δραστηριοποιήθηκε επί περίπου μια δεκαετία (1962-71) ο μόνος λόγος για τον οποίο ακούστηκαν ήταν η επιτυχία τους In The Year 2525 που είναι κλασσικό μέχρι σήμερα και όπως φαίνεται θα είναι και το 2525.
Zager Evans
Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις On Hit Wonder.

Zager And Evans - In The Year 2525 (1969)

Titanic – Sultana (1971)
Οι Νορβηγοί Titanic σχηματίστηκαν στα τέλη του 1969 και δύο χρόνια μετά γνώρισαν μεγάλη επιτυχία με το Sultana που σκαρφάλωσε στο No5 του βρετανικού τσαρτ των σινγκλ.
Titanic
Η επιρροή τους από τους Santana είναι εμφανής.

Sultana Titanic - Sultana

Jean Knight – Mr Big Stuff (1971)
Από την Νέα Ορλεάνη του αμερικανικού νότου η αφρο-αμερικανική τραγουδίστρια έκανε μία από τις μεγάλες επιτυχίες της Stax Records φτάνοντας στην κορυφή των soul singles και στο No2 του Billboard Hot-100.
Jean Knight
Ο ομώνυμος με την επιτυχία δίσκος της ήταν και ο μοναδικός! Επέστρεψε στα 80s χωρίς όμως επιτυχία.

Jean Knight - Mr Big Stuff

Hot Butter – Pop Corn (1972)
Η αμερικάνικη instrumental cover μπάντα με τον κημπορντίστα Stan Free γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τη διασκευή ενός κομματιού του Gershon Kingsley.
Hot Butter
Ο ιδιότυπος ήχος του Moog synthesizer ήταν χαρακτηριστικός κι έφερε ένα πρόσκαιρο χορό στους νέους.

Hot Butter - Pop Corn (Dance)

The Stories – Brother Louie (1973)
Η καταπληκτική διασκευή του τραγουδιού των Hot Chocolate τους έκανε αθάνατους τους Νεοϋορκέζους Stories να φθάσουν στο Νο1 της Αμερικής.
The Stories
Η πορεία τους συντομότατη (1972-74), αλλά το κομμάτι τους έκανε πάταγο και είναι πασίγνωστο έως σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Stories - Brother Louie 1973

Space – Magic Fly (1977)
Η γαλλική μπάντα παρά την σύντομη πορεία της (1977-80) συνδυάζοντας την space disco με την ηλεκτρονική μουσική έφερε μια σούπερ επιτυχία στις ντισκοτέκ.
Space

Space – Magic Fly Music Video

Sugargill Gang – Raper’s Delight (1979)
Το πρωτοπόρο hip-hop τρίο από το New Jersey έριξε μια μουσική βόμβα στα τέλη του 70 εισάγοντας ένα νέο είδος και καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες χορευτικές επιτυχίες που δεν έλειπε από κανένα πάρτι και καμιά ντισκοτέκ.
Sugargill Gang
Δεν κατάφεραν τίποτα άλλο στην πενταετή πορεία τους, όμως έμειναν κλασικοί με ένα και μόνο κομμάτι.

The Sugarhill Gang - Rapper's Delight (Official Video)

The Knack – My Sharona (1979)
H μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος από το Λος Άντζελες σημάδεψε την σύντομη πρώτη πορεία τους (1978-82) και υπήρχε στο ντεμπούτο άλμπουμ τους σε μια εποχή που το new wave ήταν στις δόξες του.
The Knack
Τα επόμενα άλμπουμ τους απείχαν κατά πολύ από την ποιότητα του πρώτου δίσκου τους.

The Knack - My Sharona (Official Video)

Street Boys – Some Folks (1980)
To συμπαθητικό ευρωπαϊκό κουαρτέτο που ηχογράφησε το πρώτο δίσκο του στη Γαλλία έμελλε να μείνει με το τραγούδι αυτό που γνώρισε επιτυχία και στην Ελλάδα. Ο ρετρό ήχο του κάτι σαν πόλκα έφερε μια άλλη νότα στις αρχές της δεκαετία του 80.
Street Boys
Ο επόμενος δίσκος τους ήταν εμπορική αποτυχία και διαλύθηκαν για να ξαναηχογραφήσουν στα τέλη το 80 κάτι που πάλι πέρασε απαρατήρητο. Ωστόσο στο Some Folks έγραψε!

Street Boys Some folks video

Alec R. Costandinos - Americana (1981)
Γάλλος μουσικός γεννημένος στο Κάϊρο της Αιγύπτου, ο οποίος δούλεψε στα πρώτα του βήματα με το hit maker Claude Francois και τη Dalida.
Alec R. Costandinos
Στο φινάλε της σύντομης καριέρας του (1977-810) έγραψε αυτό το τραγούδι που ήταν μεγάλη χορευτική επιτυχία στη δεκαετία του 80.

Alec R. Costandinos - Americana (1981)

Kim Carnes – Bette Davis Eyes (1981)
Διασκευή τελείως διαφορετική ενός τραγουδιού που τραγούδησε το 1974 η Jaquie De Shannon που έμεινε επί σειρά εβδομάδων στο Νο1 του Billboard και ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του 1981!
αρχείο λήψης
Το τραγούδι αυτό σημάδεψε την καριέρα της Αμερικανίδας τραγουδίστριας και παρ’ότι είχε πολλά χρόνια ακόμα και ήταν ενεργή μέχρι πρόσφατα, δεν γνώρισε άλλη επιτυχία.

Kim Carnes - Bette Davis Eyes

Musical Youth – Pass The Dutchie (1982)
H παρέα των Βρετανο-τζαμαϊκανών που έκανε την εμφάνισή της στο Μπέρμιγχαμ το 1979 έφθασε στην κορυφή τρία χρόνια μετά φθάνοντας στο Νο1 σε όλο τον κόσμο με το σινγκλ του που ήταν επηρεασμένο από τη reggae.
Musical Youth

Musical Youth - Pass The Dutchie (Official Video HD)(Audio HD)

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!