Οι δίσκοι βινυλίου και τα σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις το 2022

Το βινύλιο στο peak του. Μίνι αναβίωση της κασέτας. Θα εξαφανιστεί το CD;
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το Harry’s House του Harry Styles είναι το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις βινυλίου του 2022 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Official Charts Company, που καταγράφει τις πωλήσεις.

Τα επίσημα δεδομένα της δείχνουν ότι το Harry's House έχει πουλήσει 60.000 αντίτυπα σε βινύλιο από την κυκλοφορία του τον Μάιο, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο LP μέχρι σήμερα.

Ο Harry Styles έχει επίσης δύο ακόμη συμμετοχές στη λίστα των Top 40. Το ρεκόρ του 2019 με το δίσκο του Fine Line που βρίσκεται στο Νο 27, ενώ το ομώνυμο ντεμπούτο του το 2017 βρίσκεται στο Νο 36.

Ο Liam Gallagher βρίσκεται στη δεύτερη θέση σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση με το C'Mon You Know. Ο πρώην frontman των Oasis έχει πουλήσει κάτι λιγότερο από 35.000 αντίτυπα βινυλίου του τρίτου σόλο στούντιο LP του, το οποίο έφτασε στο Νούμερο 1 στο Official Albums Chart, από την κυκλοφορία του τον Ιούνιο. Το ζωντανό άλμπουμ του Gallagher - Down By The River Thames – που κυκλοφόρησε την ίδια μέρα – είναι επίσης η 22η μεγαλύτερη κυκλοφορία.

Το άλμπουμ των Βρετανίδων της indie-rock, Wet Leg, διεκδικεί τον τίτλο του ντεμπούτου με τις περισσότερες πωλήσεις του 2022 μέχρι σήμερα. Το δίδυμο, των Rhian Teasdale και Hester Chambers, που φιγουράρει στο βρετανικό Top 3 στη λίστα, με το ομώνυμο LP τους να έχει πουλήσει 23.000 αντίτυπα σε βινύλιο μέχρι τώρα. Το ροκ συγκρότημα του Δουβλίνου, Fontaines D.C., που έτυχε ένθερμης υποδοχής από το πρώτο τους άλμπουμ που έγινε Νο 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα το τέταρτο και τρίτο στούντιο άλμπουμ τους, το Skinty Fia είναι στην πέμπτη θέση των φετινών πωλήσεων βινυλίου στην Μ. Βρετανία.

Στο υπόλοιπο Top 10 με τις οι κυκλοφορίες του 2022 οι Muse με το Will Of The People (Νο4), το πρώτο τους τσαρτ, το ντεμπούτο LP των Yard Act (Νο7) και το δίσκο επιστροφής του Paolo Nutini- Last Night In The Bittersweet (No8), που έγινε το πρώτο σκωτσέζικο Νούμερο 1 άλμπουμ του τραγουδιστή-τραγουδοποιού οκτώ χρόνια μετά από το προηγούμενο άλμπουμ που κυκλοφόρησε.

Τα πρώην νούμερο 1 άλμπουμ που μπήκαν στη λίστα περιλαμβάνουν επίσης τα Gold Rush Kid του George Ezra (Νο18), We (Νο20) των Arcade Fire, Florence & The Machine's Dance Fever (Νο21) και το pop-tastic Crash του Charli XCX (Νο24) που έφθασε για πρώτη φορά φέτος στην κορυφή του βρετανικού chart.

Official Top 40 best-selling vinyl albums of 2022 

1 HARRY'S HOUSE HARRY STYLES
2 C'MON YOU KNOW LIAM GALLAGHER
3 WET LEG WET LEG
4 WILL OF THE PEOPLE MUSE
5 SKINTY FIA FONTAINES DC
6 RUMOURS FLEETWOOD MAC
7 THE OVERLOAD YARD ACT
8 LAST NIGHT IN THE BITTERSWEET PAOLO NUTINI
9 THE DARK SIDE OF THE MOON PINK FLOYD
10 AM ARCTIC MONKEYS
11 LIFE IS YOURS FOALS
12 NEVERMIND NIRVANA
13 THE RISE AND FALL OF ZIGGY STARDUST DAVID BOWIE
14 THE TIPPING POINT TEARS FOR FEARS
15 UNLIMITED LOVE RED HOT CHILI PEPPERS
16 BACK TO BLACK AMY WINEHOUSE
17 A LIGHT FOR ATTRACTING ATTENTION SMILE
18 GOLD RUSH KID GEORGE EZRA
19 ANTS FROM UP THERE BLACK COUNTRY NEW ROAD
20 WE ARCADE FIRE
21 DANCE FEVER FLORENCE & THE MACHINE
22 DOWN BY THE RIVER THAMES LIAM GALLAGHER
23 SEVENTEEN GOING UNDER SAM FENDER
24 CRASH CHARLI XCX
25 THE THEORY OF WHATEVER JAMIE T
26 RIBBON AROUND THE BOMB BLOSSOMS
27 FINE LINE HARRY STYLES
28 WHO CARES REX ORANGE COUNTY
29 GREATEST HITS QUEEN
30 HOLD THE GIRL RINA SAWAYAMA
31 SOUR OLIVIA RODRIGO
32 CALL ME IF YOU GET LOST TYLER THE CREATOR
33 BE HERE NOW OASIS
34 FRAGMENTS BONOBO
35 = ED SHEERAN
36 HARRY STYLES HARRY STYLES
37 LEGEND BOB MARLEY & THE WAILERS
38 FIX YOURSELF NOT THE WORLD WOMBATS
39 IMPERA GHOST
40 FEAR OF THE DAWN JACK WHITE

Τα σινγκλ βινυλίου με τις περισσότερες πωλήσεις του 2022 μέχρι στιγμής

Οι Sex Pistols διεκδικούν επίσημα το σινγκλ βινυλίου με τις περισσότερες πωλήσεις του 2022 με το God Save The Queen.

Όταν το κλασικό κομμάτι των Pistols επανακυκλοφόρησε τον Ιούνιο, όλοι υπέθεσαν εύλογα ότι η επανέκδοσή του προς τιμή της Βασίλισσας Ελισάβετ II θα ήταν το “πιο ιστορικό βασιλικό γεγονός της χρονιάς”, μάλλον είχαν δίκιο.

Το σινγκλ αυτό αρχικά έφθασε στο Νούμερο 2 στο Official Singles Chart (Επίσημο Τσαρτ των Σινγκλ) το 1977 – και, το 2022, ένας περιορισμένος αριθμός ειδικών εκδόσεων ήταν διαθέσιμος στους θαυμαστές. Αυτές οι ειδικές εκδόσεις εξαντλήθηκαν με προπαραγγελία (όπως συμβαίνει συχνά με τέτοιου είδους εκδόσεις), έτσι μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε και ο βασιλιάς Κάρολος Γ' ανέλαβε τον θρόνο, δεν είχε απομείνει ούτε ένα αντίγραφο για τους θαυμαστές.

Το The Lakes του πρέσβειρας του Record Store Day 2022, Taylor Swift, βρίσκεται στο νούμερο 2 στη λίστα με τα μεγαλύτερα σινγκλ βινυλίου μέχρι σήμερα. Το κομμάτι, που αρχικά περιλαμβανόταν στην πολυτελή έκδοση του Folklore, κυκλοφόρησε ως περιορισμένη έκδοση σε βινύλιο τον Απρίλιο και έφτασε στο Επίσημο Singles Chart Top 100 ως αποτέλεσμα, φτάνοντας ως στο Νούμερο 88.

Το Top 5 του 2022 μέχρι στιγμής έχει κυκλοφορίες από τον Harry Styles, με το Late Night Talking in στο Nο3. Η συνεργασία των Suggs και Paul Weller, επηρεασμένη από την Motown, Ooh Do U Fink U R βρίσκεται στο Νο4.

Τους Pink Floyd με την συμμετοχή του Andriy Khylvnyuk τους συναντούμε στο Νο5, με το Hey, Hey! Rise Up! στην πρώτη πρωτότυπη μουσική τους εδώ περισσότερα από 30 χρόνια με όλες τις εισπράξεις να πηγαίνουν στο Ουκρανικό Ανθρωπιστικό Ταμείο, το τραγούδι έφτασε στο Νούμερο 49, την υψηλότερη θέση του συγκροτήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1994.

Το πιασάρικο comeback κομμάτι του Lewis Capaldi - Forget Me έφθασε στο Νο 6, ενώ το σκωτσέζικο indie rock συγκρότημα Arab Strap βρίσκεται στο Νο 7 με το Aphelion.

Στο υπόλοιπο Top 20 παρατηρούνται αποκλειστικές κυκλοφορίες βινυλίου του Record Store Day, συμπεριλαμβανομένου του A Celebration (Νο15) των U2, μιας επανέκδοσης του Who's That Girl (No16) της Madonna και του κομματιού Alright (No22) του Sam Fender που δεν είχε κυκλοφορήσει προηγουμένως.

Το Top 20 ολοκληρώνει ο Frank Turner με το A Wave Across A Bay, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο για να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα frontman των Frightened Rabbit, Scott Hutchison. Τα κέρδη του προορίζονται για τη φιλανθρωπική οργάνωση ψυχικής υγείας των νέων Tiny Changes.

Official Top 40 best-selling vinyl singles of 2022 

1 GOD SAVE THE QUEEN SEX PISTOLS
2 THE LAKES TAYLOR SWIFT
3 LATE NIGHT TALKING HARRY STYLES
4 OOH DO U FINK U R SUGGS & PAUL WELLER
5 HEY HEY RISE UP PINK FLOYD FT ANDRIY KHLYVNYUK
6 FORGET ME LEWIS CAPALDI
7 APHELION ARAB STRAP
8 ESPECIALLY FOR YOU KYLIE MINOGUE & JASON DONOVAN
9 WE'RE GONNA GET THERE IN THE END NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING
10 BRILLIANT ADVENTURE EP DAVID BOWIE
11 HUNTER'S MOON GHOST
12 THROUGH THE ECHOES PAOLO NUTINI
13 ROCK THE CASBAH CLASH
14 MAKING A FIRE FOO FIGHTERS
15 A CELEBRATION U2
16 WHO'S THAT GIRL MADONNA
17 TAINTED LOVE SOFT CELL
18 C'MON PEOPLE (WE'RE MAKING IT NOW) RICHARD ASHCROFT
19 DARK DAYS YARD ACT
20 A WAVE ACROSS A BAY FRANK TURNER
21 CHAISE LONGUE WET LEG
22 ALRIGHT SAM FENDER
23 TEXAS SUN KHRUANGBIN & LEON BRIDGES
24 HAND IN GLOVE SANDIE SHAW
25 WE DIE YOUNG ALICE IN CHAINS
26 SCOTTISH WINDS FRIGHTENED RABBIT
27 WHAT A WASTER LIBERTINES
28 DON'T YOU WANT ME HUMAN LEAGUE
29 THE LAST MAN ON EARTH WOLF ALICE
30 SPIRIT POWER AND SOUL JOHNNY MARR
31 SHINE LIKE STARS PRIMAL SCREAM
32 FLAG BENEFITS
33 GHOST TOWN SPECIALS
34 PRAISE YOU FATBOY SLIM
35 RHYTHM IS A DANCER SNAP
36 BLOODLINE GABRIELS
37 STAY SHAKESPEARS SISTER
38 ALL YOU'RE DREAMING OF LIAM GALLAGHER
39 ON MY WAY UP BRIAN MAY
40 PORTALS KIRK HAMMETT

Taylor Swift

Η Taylor Swift προωθεί τις πωλήσεις βινυλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρα από τα CD για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια.

Οι "Swifties", όπως αποκαλούνται οι πιστοί θαυμαστές της, έκαναν το τελευταίο άλμπουμ της 33χρονης Midnights τον δίσκο βινυλίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, βοήθησε να ωθήσει τα ετήσια έσοδα από τις πωλήσεις των άλμπουμ βινυλίου πάνω από τα κάποτε πανίσχυρο CD για πρώτη φορά από το 1987, όταν μεσουρανούσαν αστέρια όπως οι Rick Astley, T'Pau και Pet Shop Boys βρέθηκαν στην κορυφή των chart.

Ενώ οι πωλήσεις CD υπέστησαν χρόνια απότομης πτώσης – έχοντας κορυφή στα 2,45 δισεκατομμύρια παγκοσμίως το 2000, ακριβώς όταν εμφανίστηκε η ψηφιακή μουσική προμηνύοντας την επανάσταση ροής που άλλαξε την ακρόαση μουσικής – το κλασικό LP γνώρισε μια εντυπωσιακή αναβίωση στη δημοτικότητα.

Φέτος, οι πωλήσεις άλμπουμ βινυλίου αναμένεται να αυξηθούν για 15η συνεχή χρονιά σε περίπου 5,5 εκατομμύρια, τα περισσότερα από το 1990, με τα 80.000 αντίτυπα του Swift's Midnights να έχει τα σκήπτρα παγκοσμίως από κάθε άλμπουμ σε ένα ημερολογιακό έτος αυτόν τον αιώνα.

Αυτό που ξεκίνησε ως αναγέννηση βινυλίου που χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό από μεγαλύτερους ηλικιακά θαυμαστές της μουσικής που αναζητούσαν συλλεκτικές εκδόσεις πολύτιμων άλμπουμ -κυρίως κλασικούς καλλιτέχνες όπως οι Beatles, ο David Bowie και οι Pink Floyd- έκτοτε εξαπλώθηκε σε νεότερες γενιές θαυμαστών που αγαπούν τις μορφές ρετρό μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των κασετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 8 από τους φετινούς Top 10 δίσκους, που θα αποκαλυφθούν επίσημα το νέο έτος μετά την καταμέτρηση των τελικών πωλήσεων, είναι νέα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν το 2022.

«Είναι μια στιγμή ορόσημο για ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία», λέει η Kim Bayley, διευθύνων σύμβουλος της Entertainment Retailers Association (ERA). «Αφού κυκλοφόρησε το CD και σχεδόν εξάλειψε τη βιομηχανία του βινυλίου, λίγοι από εμάς θα πίστευαν ότι μια τέτοια αναγέννηση ήταν δυνατή».

Η πανδημία επιτάχυνε τις συνήθειες αγοράς μουσικής καθώς οι θαυμαστές που δεν μπορούσαν να πάνε σε συναυλίες και εκδηλώσεις διοχέτευαν τα μετρητά που είχαν στην άκρη για να δημιουργήσουν τις συλλογές δίσκων στο σπίτι τους.

Στατιστικά για βινύλιο, CD, κασέτα

Το 2021, τα έσοδα από τις πωλήσεις άλμπουμ βινυλίου αυξήθηκαν κατά 23% και οι εισπράξεις έφθασαν στα 135,6 εκατομμύρια λίρες, ενώ οι πωλήσεις CD συνέχισαν να μειώνονται κατά 3,9% στα 150 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με την ERA.

Φέτος τα έσοδα από τις πωλήσεις CD, που ξεπέρασαν το βινύλιο το 1988 και τις κασέτες το 1991, είναι κάτω από αυτά των LP (βινύλιο) έως και 20 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με στοιχεία πωλήσεων.

Πάνω από 14 εκατομμύρια CD πωλήθηκαν πέρυσι, με σημαντική διψήφια ποσοστιαία πτώση να αναμένεται όταν τα επίσημα στοιχεία για το 2022 ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

«Θα εξαφανιστεί το CD; Φυσικά οι προοπτικές του δεν φαίνονται καλές αυτή τη στιγμή, αλλά προσφέρει μονιμότητα, στιβαρότητα και ποιότητα που είναι μοναδική», λέει ο Bayley. «Δεδομένου του πόσο λάθος κάναμε με το βινύλιο, θα ήταν ανόητο να διαγράψουμε το CD για πάντα».

Ενώ οι πωλήσεις των LP θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε υψηλό πάνω από τεσσάρων δεκαετιών το 2022, οι λάτρεις της μουσικής φαίνεται να φτάνουν επιτέλους στο peak τους με στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν.
«Καθώς το LP γιορτάζει την 75η επέτειό του το 2023, είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ», λέει ο Geoff Taylor, ο διευθύνων σύμβουλος του εμπορικού φορέα της μουσικής βιομηχανίας BPI. «Σε μια εποχή ροής, οι αγορές φυσικής μουσικής παραμένουν ουσιαστικό και υγιές μέρος της μουσικής αγοράς».

Οι πωλήσεις κασετών, οι οποίες έφτασαν τις 185.000 πέρυσι, αναμένεται να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο καθώς η μορφή συνεχίζει να βιώνει τη δική της μίνι αναβίωση.

*Τα στατιστικά στοιχεία πωλήσεων των Τop-40 είναι από το www.officialcharts.com και τα στατιστικά πωλήσεων βινυλίου, CD, κασέτας από το www.theguardian.com

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!