Ο ιστότοπος του Νίκου Μαμαγκάκη

Ο Νίκος Μαμαγκάκης, η Κρήτη, η Ελλάδα, ο κόσμος και οι δισκογραφικές εργασίες του. Ανήκει σε εκείνη την κατηγορία συνθετών που δε χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Με
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

μουσικό έργο που ξεπερνά τον μισό αιώνα και συνθέσεις που σχετίζονται με πολλά είδη μουσικής, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός από μουσικές και τραγούδια του που έχουμε αγαπήσει και έχουμε τραγουδήσει όλοι. Αυτό που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι μια τεράστια προσπάθεια παραγωγής νέου υλικού. Το υλικό αυτό είτε είναι τελείως καινούργιο είτε πατάει σε παλιότερες μουσικές του ίδιου του συνθέτη του οποίου η συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία θέλει να τα αποδώσει με διαφορετικούς τρόπους.

Μια υποστηρικτική προσπάθεια ώστε να γνωρίσει το κοινό ευρύτερα το Νίκο Μαμαγκάκη αλλά και να ενημερωθεί για τις καινούργιες δουλειές του έγινε στο http://mamangakis.weebly.com/

Πρόκειται για έναν ιστότοπο για την παρουσία του Νίκου Μαμαγκάκη στο μουσικό χώρο, με την επίβλεψη του ιδίου, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Δερμάνη. Ο ιστότοπος φιλοδοξεί να πληροφορήσει το μουσικόφιλο κοινό: για τη μουσική διαδρομή του συνθέτη, τη ζωή του και τις εξαιρετικές σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την εργογραφία του μέσα από μια επιλογή έργων (λόγω του μεγάλου όγκου). Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό, σύνδεσμοι με συνεντεύξεις, παρτιτούρες για download και η δυνατότητα αποστολής e-mail στο συνθέτη.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι να βρίσκεται στις εργασίες της δικής του βιομηχανίας μουσικής – απεχθάνεται τη λέξη εταιρεία – ενός δικού του label για να κυκλοφορεί αποκλειστικά και μόνο δικές του μουσικές δημιουργίες. Μέχρι αυτή τη στιγμή 51(!) ψηφιακοί δίσκοι βρίσκονται στον κατάλογο του label «Ιδαία» (η Κρήτη πάντοτε παρούσα) ο οποίος εμπλουτίζεται συχνά από τον ακούραστο συνθέτη. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα αγοράς είτε σε μορφή cd είτε σε μορφή mp3.

Μια ακόμα πλευρά του label «Ιδαία» είναι οι εκδόσεις βιβλίων. Παρτιτούρες έργων του Νίκου Μαμαγκάκη, αναμενόμενο σαφώς, το πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος βιβλίο του Γιάννη Παπαϊωάννου, αλλά και έργα της κρητικής ποίησης ολοκληρώνουν το καλλιτεχνικό χνάρι του label.

Αποτελεί ενδεχομένως μια προτροπή για όσους δε γνωρίζουν το έργο του Νίκου Μαμαγκάκη σε βάθος. Για όσους το γνωρίζουν ίσως λειτουργήσει σαν υπενθύμιση. Το βέβαιο είναι πως σε στιγμές δύσκολες η τέχνη έχει πάντα τις απαντήσεις και τις αντιστάσεις και μας κρατάει κοντά στην πραγματική ψυχική έκφραση διατηρώντας τους παραδοσιακούς συνεκτικούς δεσμούς. Ο Νίκος Μαμαγκάκης, η Κρήτη, η Ελλάδα, ο κόσμος.

Φωτογραφία: Μαριλένα Σταφυλίδου


 

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!