Ο Δημήτρης Νικολούδης τραγουδά «Στην άκρη του δρόμου»

Δέκα συνθέτες και τραγουδοποιοί και δεκατρείς στιχουργοί και ποιητές υπογράφουν τα καινούργια τραγούδια του Δημήτρη Νικολούδη
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Εκεί στην άκρη του δρόμου…»

Τον περασμένο Νοέμβρη ο εκφραστικός ερμηνευτής και ραδιοφωνικός παραγωγός Δημήτρης Νικολούδης, παρουσίασε την τελευταία του δουλειά με τίτλο «Στην άκρη του δρόμου», που περιλαμβάνει ένα βιβλίο με cd, με δεκατρία τραγούδια που έγραψαν για αυτόν φίλοι και συνεργάτες του, οι περισσότεροι από τη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης.


Την μουσική υπογράφουν οι Μανόλης Ανδρουλάκης, Χρήστος Βερνάρδος, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Καζαντζής, Χρήστος Κολοβός, Πάρις Παρασχόπουλος, Κώστας Πρατσινάκης, Γιάννης Τσολακίδης και τους στίχους οι Φίλιππος Γράψας, Σταύρος Ζαφειρίου, Ναντίνα Κυριαζή, Δημήτρης Λέντζος, Πρόδρομος Μάρκογλου, Σπύρος Μπαλτογιάννης, Γιώργος Δ. Μπίμης, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Αντώνης Παπαϊωάννου και Στέργιος Πολύζος ενώ δύο τραγούδια είναι σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού και Κικής Δημουλά.

Nikoloudis cover


Τα τραγούδια του cd
1) Τα φώτα άναψαν (Παντελής Θαλασσινός – Γιώργος Δ.Μπίμης)
2) Μη με ρωτάς (Θανάσης Γκαϊφύλλιας – Αντώνης Παπαϊωάννου) φωνητικά: Μαρία Φραγκούλη
3) Κάστρα που χτίζω (Γιώργος Καζαντζής – Ναντίνα Κυριαζή)
4) Χαμένο κλειδί (Κώστας Θωμαΐδης – Σπύρος Μπαλτογιάννης)
5) Ρημαδιό (Χρήστος Βερνάρδος – Φίλιππος Γράψας) β’φωνή: Χρήστος Βερνάρδος
6) Στις μάγισσες (Μανόλης Ανδρουλιδάκης – Δημήτρης Λέντζος)
7) Τι να πω (Γιάννης Τσολακίδης)
8) Πειρασμός (Πάρις Παρασχόπουλος – Διονύσιος Σολωμός) («Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», Σχεδίασμα Γ’, απόσπασμα 6)
9) Επιρροές – Ρίψασπις (Γιάννης Τσολακίδης – Κική Δημουλά)
10) Στην άκρη του δρόμου (Χρήστος Βερνάρδος – Πρόδρομος Μάρκογλου) β’ φωνή: Χρήστος Βερνάρδος
11) Άλικα λάθη (Χρήστος Κολοβός – Χρήστος Παναγιωτόπουλος) φωνητικά: Χρήστος Κολοβός
12) Πουλί κι αγριμάκι (Κώστας Πρατσινάκης – Στέργιος Πολύζος) φωνητικά: Κώστας Πρατσινάκης
13) Καλή σου νύχτα (Πάρις Παρασχόπουλος – Σταύρος Ζαφειρίου)


Έπαιξαν οι μουσικοί: Σάκης Λάιος (φλογέρα, μπανσούρι, νταούλι, κλαρινέτο, πιάνο, synthesizer, midi programming), Άρης Αλβανός (κιθάρες), Δημήτρης Γουμπερίτσης (κοντραμπάσο), Κυριάκος Μαρκουλλής (λαούτο), Γιώργος Καραμφίλλης (μπουζούκι, τζουράς), Σταμάτης Πασόπουλος (ακορντεόν), Στέφανος Σεκέρογλου (βιολί, βιόλα), Δέσποινα Αρβανιτίδου (κλασική κιθάρα), Χρήστος Βερνάρδος (κλασική, ακουστική, ηλεκτρική κιθάρα), Αγγελική Βράνη (φλάουτο), Σαράντης Κασσάρας (πιάνο), Αντώνης Κεραμιδάς (ηλεκτρικό μπάσο, κρουστά, synthesizer), Νικόλαος Μπαχαρίδης (τρομπέτα), Σταύρος Ρέντης (τύμπανα), Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρα), Εύη Καζαντζή (βιολοντσέλο), Φίλιππος Κωσταβέλης (πιάνο), Γιάννης Κολοβός (μπάσο) και Γιάννης Οικονόμου (τρομπέτα). 

Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκαν ο Σάκης Λάιος, ο Χρήστος Βερνάρδος (στα 5,10) και ο Πάρις Παρασχόπουλος (στα 8,13).

Οι ηχογραφήσεις, η μίξη και το mastering έγιναν από τον Θάνο Καζαντζή στο Studio Polytropon, εκτός από τα δυο τραγούδια του Χρήστου Βερνάρδου που ηχογραφήθηκαν από τον Αντώνη Κεραμιδά στο X-Classic Studio. Η φωτογραφική σύνθεση του εξωφύλλου είναι της Όλγας Δέικου και ο δίσκος κυκλοφορεί από τον «Μετρονόμο».

Στο ένθετο φιλοξενούνται φωτογραφίες του Δημήτρη Νικολούδη με τους δημιουργούς, ένα σημείωμα του ερμηνευτή στο τέλος του οποίου αφιερώνει τον δίσκο στον Ντίνο Χριστιανόπουλο και μια χειρόγραφη επιστολή του ποιητή προς τον Δημήτρη Νικολούδη (18/11/2007).

Ο δίσκος αυτός έρχεται, σχεδόν, μια δεκαετία μετά την τελευταία δισκογραφική παρουσία του Δημήτρη Νικολούδη, με το «Πανσέληνο βλέμμα» του Πάρι Παρασχόπουλου και τριάντα χρόνια μετά το «Αιώνιο παράπονο», με τα πρώτα του τραγούδια σε μουσική και στίχους του Ντίνου Χριστιανόπουλου, που μοιράστηκε με τον Παναγιώτη Καραδημήτρη.

Η «περιπέτεια» της δημιουργίας του ξεκίνησε στις αρχές του 2020 (όταν πλέον είχε αρχίσει η πανδημία), με το ομώνυμο τραγούδι του Χρήστου Βερνάρδου και του Πρόδρομου Μάρκογλου. Προστέθηκαν τα δυο τραγούδια του Γιάννη Τσολακίδη και στη συνέχεια, όλα τα υπόλοιπα που γράφτηκαν, ως επί το πλείστον, από καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με τον Δημήτρη Νικολούδη.


Έχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες συνεργασίες με σπουδαίους δημιουργούς και ερμηνευτές, κυρίως σε επίπεδο συναυλιών, αναρωτιόμουνα πάντα, γιατί ο Δημήτρης Νικολούδης εμφανίζεται τόσο αραιά στη δισκογραφία. Και χάρηκα πολύ όταν έφτασε στα χέρια μου ο τελευταίος και πιο ολοκληρωμένος, κατά τη γνώμη μου, δίσκος του με καινούργια υλικό. Ένα υλικό που, αν πρέπει οπωσδήποτε να το κατατάξουμε κάπου, θα λέγαμε πως αποτελεί μια χαρακτηριστική αποτύπωση του «έντεχνου» τραγουδιού, όπως αυτό εξελίχθηκε στην εποχή μας.

Εύχομαι και ελπίζω να ξεπεράσει τα στενά όρια της Θεσσαλονίκης και να βρει τη θέση που του αξίζει, τόσο στα μουσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όσο και στο κοινό. Αξίζει τον «κόπο»…

Περισσότερες πληροφορίες και υλικό για τη διαδρομή του Δημήτρη Νικολούδη στο ελληνικό τραγούδι, μπορείτε να «αντλήσετε» από την επίσημη ιστοσελίδα του.
https://dimitris-nikoloudis.gr/

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!