Μουσικό χάπενινγκ τα «Τέσσερα Μαύρα Κοστούμια» του Ρένου Χαραλαμπίδη

Άλκης Παναγιωτίδης και Δημήτρης Πουλικάκος, δύο παλιόφιλοι και «ροκ κουρέλια» - σε πρώτη εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής - στο κλου της παράστασης!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μια πετυχημένη ελληνική ταινία που θα ξαναβγεί πανηγυρικά στις αίθουσες την νέα σεζόν θα παρουσιαστεί σε μια άλλη εκδοχή της, ως μουσικό χάπενινγκ !

Έτσι την χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και συνθέτης Ρένος Χαραλαμπίδης που αντλεί έμπνευση από το εμβληματικό κινηματογραφικό του έργο «Τέσσερα μαύρα κουστούμια» και παρουσιάζει, δώδεκα χρόνια μετά την προβολή της ταινίας, ένα πρωτότυπο μουσικό χάπενινγκ. Για μία μόνο βραδιά την Παρασκευή 20 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αίθουσα «Δημ. Μητρόπουλος».

Όπως έγραψε ο Γιάννης Ζουμπουλάκης στο κυριακάτικο «Βήμα» το 2010 στην πρώτη προβολή της ταινίας: ένας λόγος που αξίζει να δείτε αυτή την ταινία είναι η ερμηνεία του Άλκη Παναγιωτίδη.

Το γνωστό «κουρέλι» είναι ένας από τους πρωταγωνιστές στις 4 από τις 5 ταινίες του Ρένου Χαραλαμπίδη (ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτης), αρχής γενομένης το «Προστάτης Οικογένειας» του Νίκου Περράκη, το 1997.

Alkis Kyttaro 12.10.19Ο Άλκης Παναγιωτίδης στο Κύτταρο, διακρίνεται ο Johnny Vavouras. Φωτο : Γιάννης Αλεξίου

Για την απρόβλεπτη αυτή εκδοχή του έργου στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής, αλλά και την ταινία του Ρ. Χαραλαμπίδη, ο Α. Παναγιωτίδης είπε αποκλειστικά στο Ogdoo.gr :

«Για μένα η ταινία είναι αγαπημένη γιατί έχει καλλιτεχνική αξία και μου αρέσει σαν ταινία. Επίσης κάνω ένα σπουδαίο ρόλο: ένα νεκροθάφτη συνέχεια μεθυσμένο. Τον πιο έμπειρο όλων και φίλο του Ρένου Χαραλαμπίδη που ο πατέρας του είχε γνωστό γραφείο κηδειών το οποίο κληρονόμησε ο γιος του που προσπαθώ να βοηθήσω επειδή είχα βαθύτατες σχέσεις με τον πατέρα του, αλλά αυτός είναι χαμένο κορμί».

Στη διάρκεια του μουσικού αυτού χάπενινγκ θα προβάλλονται σκηνές και υλικό από την ταινία ενώ ο δημιουργός της θα κάνει μια παρλάτα για την ταινία επηρεασμένη από την ζωή στην Αθήνα ώσπου θα εμφανιστεί ο Άλκης Παναγιωτίδης...

Alkis Panagiotidis Kotanidis Poulikakos by I. KanelloΔ. Πουλικάκος, Γ. Κοτανίδης, Α. Παναγιωτίδης το 2014 στο Σύνταγμα, συναυλία για τον Παύλο Φύσσα. Φωτο : Γιάννης Κανελλόπουλος

Ο Άλκης Παναγιωτίδης και ο Δημήτρης Πουλικάκος, δύο παλιόφιλοι και «ροκ κουρέλια» - και οι δύο σε πρώτη εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών -συμμετέχουν στο μουσικό χάπενινγκ στο κλου της παράστασης. Ο Α. Παναγιωτίδης λέει σχετικά με την συμμετοχή τους :

«Επειδή στην ταινία αυτή παίζουν δύο τύποι που είναι ορκισμένοι στο rock’n’roll, ο Πουλικάκος κι εγώ, θα εμφανιστούν και στο χάπενινγκ αυτό. Ο Δημήτρης ως κατεξοχήν μουσικός θα τραγουδήσει το «Knockin’ on heaven’s door» του Μπόμπ Ντύλαν που ακούστηκε στην ταινία και θα διευθύνει την ορχήστρα σε ένα βαλσάκι που ήταν παιδικό του όνειρο. Τι σύμπτωση κι έμενα ήταν ! Από την πλευρά μου ως ηθοποιός θα πω το ποίημα: Η Πόλις του Κωνσταντίνου Καβάφη».

Τέσσερα μαύρα κουστούμια 6

Οι πρωταγωνιστές - νεκροθάφτες στην ταινία «Τέσσερα μαύρα κουστούμια» ήταν οι Γιάννης Ζουγανέλης, ο Τάκης Σπυριδάκης, ο Ρένος Χαραλαμπίδης και ο Άλκης Παναγιωτίδης που θυμάται :

«Εγώ ήμουν επαγγελματίας νεκροθάφτης που δούλευα στο γραφείο του μπαμπά του Ρένου και αυτό φαίνεται καθώς είμαι ο μόνος που φορούσα γάντια στην ταινία. Το πρώτο που ρώτησα στο γύρισμα ήταν τι φέρετρο θα κουβαλάμε; O art director μας είπε ότι θα ήταν από φελιζόλ, αλλά μάλλον αστειεύτηκε γιατί όταν το σήκωσα στον ώμο άκουσα ένα κρακ και το άφησα να πέσει κάτω ! Εγώ στεκόμουν μπροστά αριστερά και ο Ρένος δεξιά. Οι νεκροθάφτες γελούσαν : Τα καημένα τα παιδιά τους δώσανε το πιο βαρύ!».

Screen Shot 2022 05 17 at 17.05.22

«Τα γυρίσματα γινόταν στη Βοιωτία κάτι που σήμαινε εγερτήριο στις 4.30 και στις 5.15 το ξημέρωμα το ταξί μου χτυπούσε το κουδούνι να κατέβω να φύγουμε. Μετά από δυόμιση ώρες ήμασταν στο μέρος του γυρίσματος. Θυμάμαι ένα γύρισμα χαράματα για να πιάσουμε το πρωινό φως, που δεν έγινε τελικά! Περιττό να σου πω ότι δεν κοιμήθηκα καθόλου εκείνο το βράδυ. Ο Κιούμπρικ όλες του τις ταινίες τις έκανε είκοσι λεπτά από το σπίτι του. Ακόμη και το Full Metal Jacket με θέμα το Βιετνάμ την γύρισε σε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο από τους πυραύλους των Γερμανών στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, στα περίχωρα του Λονδίνου όπου έμενε, βάζοντας κάτι πρόσθετους φοίνικες! Τους είπα λοιπόν ότι τον είδα στον ύπνο μου να μου λέει : Εσείς οι Έλληνες ξέρω ότι είστε ευφάνταστος λαός, δεν μπορώ να υποπτευτώ ότι ενώ έχετε τα Μεσόγεια δίπλα σας με χωράφια, δάση, πρασινάδες και πάτε για γύρισμα στου διαόλου τη μάνα (γέλια)».

Το μουσικό χάπενινγκ

O Ρένος Χαραλαμπίδης βρίσκει την ευκαιρία να αναδείξει μια νέα προοπτική σε ένα παλιό υλικό, αναζητώντας σημεία επαφής με την Οδύσσεια αλλά και την Πόλη του Καβάφη.

Screen Shot 2022 05 17 at 17.05.38Ρένος Χαραλαμπίδης

Με τον ενθουσιασμό που είχε στα δώδεκα χρόνια προετοιμασίας της ταινίας που το 2010 εκπροσώπησε την Ελλάδα στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αλλά και με την ωριμότητα του χρόνου που τον δικαίωσε, ο καλλιτέχνης αφηγείται με καινούργιο τρόπο τη μαύρη κωμωδία της νιότης του, πλαισιωμένος από ένα σύνολο εκλεκτών μουσικών.

Εκτός από τον Ρένο Χαραλαμπίδη, δύο ακόμα ηθοποιοί της ταινίας θα εμφανιστούν στη σκηνή του Μεγάρου. Ο «ντυλανικός» Δημήτρης Πουλικάκος -για πρώτη φορά στο Μέγαρο- τραγουδώντας το εμβληματικό «Knockin’ on heaven’s door» που ακούστηκε στην ταινία και ο Άλκης Παναγιωτίδης – επίσης πρώτη φορά στο Μέγαρο - προσθέτοντας μια καβαφική νότα για την πόλη που πάντα σε ακολουθεί.

Στην μια και μοναδική βραδιά τους ηθοποιούς πλαισιώνουν εξαιρετικοί μουσικοί: o Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος), ο Θάνος Μαργέτης (πιάνο), οι String Demons (Λυδία Μπουντούνη, βιολί – Κωνσταντίνος Μπουντούνης, βιολοντσέλο), ο Στέφανος Φλώτσιος (κιθάρες), ο Κώστας Σερεμέτης και η Άρτεμις Βαβάτσικα (ακορντεόν). Μουσική σύνθεση, σκηνοθεσία, απαγγελία: Ρένος Χαραλαμπίδης.

*Η παράσταση αυτή είναι μια συμπαραγωγή του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και της Boo Production.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!