Μαρία Φαραντούρη: Τραγουδάμε ενάντια στη λήθη

Στιγμές από τη φετινή περιοδεία της στη Γερμανία.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η μεγάλη Ελληνίδα Μαρία Φαραντούρη και ο Ισραηλινός τενόρος Άσαφ Καχόλι μνημονεύουν το Ολοκαύτωμα σε περιοδεία στη Γερμανία.

Με αυτόν τον τίτλο και υπότιτλο η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει άρθρο σχετικά με τη φετινή περιοδεία της Μαρίας Φαραντούρη στη Γερμανία. Η φωνή της δεν έχει χάσει την παλιά της δύναμη. Το ζεστό, ήπιο και σκοτεινό κοντράλτο της εισβάλει πάντα στην ψυχή και στον νου. Η λέξη Μούσα περιγράφει τέλεια τη Μαρία Φαραντούρη, την οποία μετά τον Θεοδωράκη ανακάλυψε πριν από μερικά χρόνια και ο Charles Lloyd, ενώ πριν από έξι μήνες κυκλοφόρησε και το νέο της CD «Beyond the Borders», από την ECM, με τραγούδια σε μουσική Cihan Türkoglou. Αυτά γράφει μεταξύ άλλων ο Oliver Hochkeppel καταλήγοντας στη συναυλία (29.01) της Μαρίας Φαραντούρη στο Μόναχο, την οποία προλόγισε ο Αντιπρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Marian Offman.

Μεγαλειώδη υποδοχή σε κατάμεστες αίθουσες έχει επιφυλάξει το γερμανικό κοινό στην Ελληνίδα καλλιτέχνιδα σε τέσσερεις, έως τώρα, πόλεις: Αμβούργο (23.01), Ντίσελντορφ (24.01), Δρέσδη (26.01) και Βερολίνο (27.01). Συνοδευόμενη από τους -εδώ και 25 χρόνια μόνιμους Γερμανούς συνεργάτες της, Henning Schmiedt (πιάνο), Volker Schlott (φλάουτο & σαξόφωνο) και Jens Naumilkat (βιολοντσέλο) ερμηνεύει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν των Μ. Θεοδωράκη & Ιάκ. Καμπανέλλη και άλλα Τραγούδια για την Ανθρωπότητα στο πλαίσιο της επετείου των 75 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάργηση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Προσκεκλημένος της Μαρίας Φαραντούρη ο Ισραηλινός τενόρος Assaf Kacholi και η ηθοποιός Sandra von Ruffin, η οποία διαβάζει σχετικά κείμενα.

Ειδικά στο Ντίσελντορφ, όμως, τον ρόλο αυτό ανέλαβε η κορυφαία Γερμανίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Iris Berben. Τη συναυλία προλόγισε ο δήμαρχος της πόλης Thomas Geisel, ενώ παρευρέθησαν μέλη του τοπικού κοινοβουλίου. Στο Αμβούργο, ανάμεσα στο κοινό ήταν η Vicky Leandros, η οποία, στο τέλος της συναυλίας, ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Assaf Kacholi το τραγούδι του Θεοδωράκη Είμαστε δυο. Την Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, ημερομηνία την οποία η Γενική συνέλευση του ΟΗΕ έχει ανακηρύξει ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, η Μαρία Φαραντούρη εμφανίστηκε στο Βερολίνο. Ανάμεσα στο κοινό ο Γερμανός πολιτικός τουρκικής καταγωγής Cem Özdemir, πρώην ηγέτης των Πρασίνων της Γερμανίας, και ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar, με τους οποίους η Μαρία Φαραντούρη τραγούδησε το τραγούδι του Zülfü Livaneli Σαν τον Μετανάστη.
Maria Farantouri Düsseldorf 1
Η περιοδεία συνεχίζεται μετά το Μόναχο στην Στουτγάρδη, 30.01, και στο Neu Isenburg, 01.02 και θα κορυφωθεί στις 5 Μαΐου στο Linz της Αυστρίας, μεγαλούπολη κοντά στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!