Λεφέβρ - Πολυκανδριώτης έγραψαν τραγούδι για την τραγωδία στο Μάτι

Τι λένε οι δύο δημιουργοί
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Για την τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι έγραψε ένα μουσικό κομμάτι ο διάσημος συνθέτης και πιανίστας Αλέν Λεφέβρ, με την συμμετοχή του Θανάση Πολυκανδριώτη.

Το «Μάτι», όπως είναι ο τίτλος της σύνθεσης, θα συμπεριληφθεί στο νέο διεθνές άλμπουμ του καταξιωμένου μουσικού που θα βγει το 2021.

«Συνέθεσα το κομμάτι μετά τα γεγονότα του τραγικού συμβάντος της φωτιάς στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου του 2018. Το γεγονός ότι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό πολύ κοντά στη Αθήνα περικυκλώθηκε από τη φωτιά και πήρε τόσες πολλές ζωές συμπεριλαμβανομένων και ολόκληρων οικογενειών, με άγγιξε βαθύτατα» λέει ο Αλέν Λεφέβρ και προσθέτει: «Η μουσική αυτή γράφτηκε αρχικά για πιάνο αλλά αισθανόμουν ότι κάτι της λείπει. Χρειαζόταν και μια άλλη «φωνή». Πλησίασα τον Θανάση Πολυκανδριώτη και μαζί συνδυάσαμε τον ήχο του μπουζουκιού με αυτόν τον πλήκτρων. Το μπουζούκι είναι ένα λαϊκό όργανο το οποίο θεωρούνταν υποβαθμισμένο στην Ελλάδα μέχρι να κερδίσει την αναγνώριση της οποίας τώρα χαίρει. Είναι ένα είδος λαούτου με έναν πολύ εξειδικευμένο ήχο όπου οι νότες που παράγει έρχονται σε αντίθεση αλλά και ολοκληρώνουν τον ήχο του πιάνου. Παρότι το Μάτι μπορεί να φαίνεται αποκομμένο από τα υπόλοιπα κομμάτια του άλμπουμ, δένει τέλεια με το συναίσθημα που ήθελα να εκφράσω σε γενικές γραμμές».

Από την πλευρά του ο γνωστός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Θανάσης Πολυκανδριώτης εκφράζει την βαθιά συγκίνησή του για την συμμετοχή του σε μια τόσο ιδιαίτερη μουσική στιγμή:«Όταν ο Αλεν Λεφέβρ μού έπαιξε το κομμάτι για πρώτη φορά ένιωσα ότι μπορώ να συμπληρώσω κάποιες νότες με μια διαφορετική προσέγγιση. Αυτή του μπουζουκιού μου» εξηγεί ο ίδιος για να περιγράψει με ιδιαίτερη συναισθηματική ένταση αμέσως μετά: «Όταν μπήκαμε στο στούντιο για να το ηχογραφήσουμε, ήμουν ένας άλλος άνθρωπος που αν έκοβα τις φλέβες μου θα έβγαινε από μέσα μόνο πόνος για τις τόσες ζωές που έφυγαν».

Παράλληλα, ο υπογραμμίζει πως το μπουζούκι σε συνδυασμό με το κλασικό πιάνο είναι κάτι που τον ιντριγκάρει καλλιτεχνικά γιατί ανοίγει νέους δρόμους για την ακουστική εξέλιξη ενός λαϊκού οργάνου όπως το μπουζούκι το οποίο μπορεί και διακτινίζεται σε άλλους τόπους μουσικούς. «Αγκαλιάζοντας το πιάνο το μπουζούκι και το μπουζούκι το πιάνο, η μουσική σμίξη στη δική μας περίπτωση δημιουργεί μια αρμονία η οποία προσπερνά τις μουσικές μας καταβολές και εμένα και του Αλέν και αναδυόμαστε σε μια καινούργια μουσική πραγματικότητα. Αυτής της παραδοχής της λαϊκής και της δυτικής αρμονίας»

Το τραγούδι θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουλίου.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!