Η ΑΕΠΙ μοίρασε ψίχουλα!

Σε δραματική θέση οι δημιουργοί. Τα χαμηλότερα έσοδα όλων των εποχών.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
H ΑΕΠΙ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προειδοποιήσει τα μέλη της πως τα έσοδα και η καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων αυτή τη φορά θα είναι μικρότερα από ποτέ.

Έγραφε χαρακτηριστικά σε αυτήν μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής της ΑΕΠΙ Γιώργος Κρίππας:

Μία σειρά παραγόντων είχε ως αποτέλεσμα, παρά την καταβαλλόμενη υπερπροσπάθεια από τα αρμόδια εμπορικά τμήματα και τους τοπικούς αντιπροσώπους της ΑΕΠΙ, να παρατηρηθεί σημαντική μείωση των εισπράξεων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Ειδικότερα:

α. Η συνεχιζόμενη για όγδοη χρονιά οικονομική κρίση και η βαρύτατη φορολόγηση έχει οδηγήσει σε «κλείσιμο» χιλιάδων επιχειρήσεων (ενδεικτικά την τελευταία διετία έκλεισαν 8.023 επιχειρήσεις το 2016 και 10.760 το 2015), αφήνοντας ανεξόφλητες μεγάλες οικονομικές οφειλές δικαιωμάτων, ενώ και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει, σε μεγάλο ποσοστό, έχουν περιέλθει σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους μεταξύ των οποίων και αυτών προς την ΑΕΠΙ.

Την άσχημη εικόνα στον τομέα της Δημόσιας Εκτέλεση επιδεινώνουν οι ακόλουθες πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις,

β. Η από 24/6/2016 επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προς τους Δήμους της χώρας που μας αφαιρεί πλέον τη δυνατότητα να ζητήσουμε απευθείας από το Δήμο την ανάκληση της άδειας εκτέλεσης μουσικής προκειμένου να συμμορφωθεί η επιχείρηση και να καταβάλει τα αναλογούντα πνευματικά δικαιώματα (όπως ίσχυε μέχρι σήμερα) και ο νέος νόμος για την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

γ. Η χρονοβόρα διαδικασία για το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο που αφορά στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 26/2014 σε συνδυασμό με αντισυνταγματικές και αντικοινοτικές διατάξεις που συμπεριελήφθησαν στα διαφορετικά κείμενα των προτεινομένων σχεδίων νόμου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΑΕΠΙ και άλλων ΟΣΔ αλλά και των ίδιων των δημιουργών, δημιούργησαν ένα πρωτοφανές κλίμα αρνητισμού και εχθρότητας από την πλευρά των χρηστών μουσικής.

δ. Η επιλεγείσα διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών δημιούργησε επί πολλούς μήνες - και συνεχίζει να δημιουργεί - αβεβαιότητα στους ίδιους τους σταθμούς για την περαιτέρω συνέχιση της λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να αρνούνται συστηματικά και επίμονα να καταβάλλουν δικαιώματα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι οι οφειλές από ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια υπερβαίνουν το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ και έχουμε αναγκασθεί να προβούμε σε νομικές ενέργειες.

ε. Η πολύμηνη απεργία των δικηγόρων, που διήρκησε από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2016 ( ήδη είχαν προηγηθεί πολυήμερες αποχές και τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2015), είχε ως αποτέλεσμα αφ΄ενός μεν την αναβολή χιλιάδων δικαστικών υποθέσεων της ΑΕΠΙ κατά δυστροπούντων χρηστών και τη μετάθεσή τους σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο, αφετέρου δε τη μη δυνατότητα άσκησης νομικών ενεργειών σε βάρος δυστροπούντων χρηστών και κατά συνέπεια την αναβολή της εισπρακτικής διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκκρεμείς στα δικαστήρια περίπου 8.600 υποθέσεις, σ’ όλη την Ελλάδα, και προς κατάθεση άλλες 4.300.

Το ζήτημα είναι ότι οι δημιουργοί πλήττονται καίρια και ειδικά η κατηγορία των στιχουργών και ορισμένων συνθετών που δεν μπορούν να υποστηρίξουν ζωντανά τη δουλειά τους και μόνη τους πηγή εσόδων είναι αυτή των πνευματικών δικαιωμάτων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Νίκου Μωραΐτη στο e-tetradio.gr: «οι φετινές διανομές δεν είναι αμοιβή για τη δουλειά των δημιουργών αλλά φιλοδώρημα».

Και η Λίνα Δημοπούλου τοποθετήθηκε αναλόγως στο προφίλ της, καθώς και άλλοι δημιουργοί.

Το θέμα είναι πως οι συνθέτες και οι στιχουργοί οδηγούνται στην πείνα… αν περιμένουν να ζήσουν μόνο απ’ τα τραγούδια τους. Και το κρίμα είναι πως ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί που τίμησαν και τιμούν την ιδιότητά τους…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!