Γιάννης Ζουγανέλης «Τάδε έφη… άνθρωπος / Εν χορδαίς και οργάνοις»

H τελευταία δουλειά του Γιάννη Ζουγανέλη περιλαμβάνει ένα βιβλίο με 28 κείμενα κι ένα cd με 13 οργανικά
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα…
Στις 3 Φεβρουαρίου 1955 γεννήθηκε στην Αθήνα (με καταγωγή από την Μύκονο και την Νάξο) ο Γιάννης Ζουγανέλης…

«Υπάρχω;»

Το ρήμα «υπάρχω»
δεν υπάρχει.
Για να υπάρξω, πρέπει
να το διαπιστώσει άλλος.
Άρα Συνυπάρχω.
Σας καλώ να συνυπάρξουμε
εν χορδαίς και οργάνοις
με τους δικούς μας ήχους
να βυθιστούμε…
Έλα, ταπεινά να βρεθούμε
με τη διαφορετικότητα των σκέψεών μας.
Έλα να πάμε στο μέλλον.


Έτσι καλωσορίζει ο Γιάννης Ζουγανέλης τους αναγνώστες ενός βιβλίου με είκοσι οκτώ δικά του κείμενα, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2021 από τις εκδόσεις «Ελληνικά γράμματα» με τίτλο «Τάδε έφη… άνθρωπος» και υπότιτλο «Εν χορδαίς και οργάνοις», περιλαμβάνοντας μαζί κι ένα cd με δεκατρία οργανικά θέματα σε μουσική δική του.
02.Zouganelis tade efi
Τα κομμάτια του cd

1) Φύτρωσε κρίνος με το δάκρυ της Παναγιάς στο χώμα

2) Ουράνια μετάβαση

3) Η περιφορά του Επιταφίου στην Ακρόπολη

4) Ταξίδεψέ με στον Βόσπορο

5) Χορεύοντας με τα όνειρα

6) Ελλάς – παγκόσμιου χώρου Χώρα

7) Στην ερωμένη του Δία Ευρώπη (μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης)

8) Πάσχα: Η πιο ωραία μορφή της άνοιξης (ποίηση: Γιώργος Σεφέρης)

9) Γκρικ Σόουλ Μιούζικ

10) Νενικήκαμεν

11) Οι Ασκοί του Αιόλου

12) Αποχώρηση πριν το τέλος

13) Η Ζωή ανεβαίνει

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έγιναν από τον Γιάννη Ζουγανέλη, η διεύθυνση παραγωγής από την Ισιδώρα Σιδέρη και η παραγωγή από την «Αυλός».
Έπαιξαν οι σολίστες Βασίλης Σαλέας (κλαρίνο), Γρηγόρης Τζιστούδης (μπουζούκι), Θαλής Τριανταφύλλου (πιάνο – keyboards), Τάσος Σκούρας (ακουστική κιθάρα), Αλέξανδρος Ζουγανέλης (φλάουτο, σαξόφωνο, φωνές), Τρύφων Κουτσουρέλης (πλήκτρα και ενορχήστρωση στο 7) και οι μουσικοί Γιάννης Ζουγανέλης (ακουστική κιθάρα, πλήκτρα, κρουστά, φωνές), Βαγγέλης Πατεράκης (ηλεκτρικό μπάσο), Γιάννης Μπαλτάς (ηλεκτρικό μπάσο), Φίλιππος Βασιλόπουλος (ταραμπούκα) και ο Μπαμπέλης, o τσαμπουνιέρης της Μυκόνου.
Την ηχοληψία έκαναν ο Σάκης Τρίκης, ο Άκης Γκολφίδης, ο Γιάννης Αγγελόπουλος και ο Θαλής Τριανταφύλλου. Το δελτίο τύπου είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό:

«Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι κοσμαγάπητος. Το κοινό τον έχει γνωρίσει και τον έχει λατρέψει ως εκπρόσωπο του κόσμου του θεάματος και της τέχνης – μουσικοσυνθέτη, ηθοποιό, τραγουδιστή και πανεπιστημιακό δάσκαλο. Τον έχει αγαπήσει όμως, πάνω απ’ όλα, επειδή είναι αληθινός καλλιτέχνης και αληθινός άνθρωπος. Για την αλήθεια και την ψυχή που βρίσκονται παντού στην τέχνη του.

Οι εκδόσεις “Ελληνικά Γράμματα” έχουν τη χαρά να παρουσιάσουν ακόμη μία πτυχή της πολύπλευρης και αστείρευτης δημιουργικότητας του καλλιτέχνη, ακόμη μία πτυχή της αλήθειας και της ψυχής του, αυτή του ποιητή, του αφηγητή της ιστορίας των καιρών μας. Το βιβλίο “Τάδε έφη… άνθρωπος - Εν χορδαίς και οργάνοις” είναι μια συλλογή κειμένων που καλύπτουν ένα φάσμα ευρύ και ποικίλο και αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από την προσωπικότητα του καλλιτέχνη – άλλοτε μύχιες σκέψεις για τη ζωή ειπωμένες με τέτοιον τρόπο για πρώτη φορά, και άλλοτε εξομολογήσεις για συναισθήματα και πρόσωπα αγαπημένα του.

Μέσα από τις σελίδες “χορεύουν” πάνω στις λέξεις και περνούν από μπροστά μας ιδέες, χαμόγελα, δάκρυα χαράς και λύπης, φίλοι, η μονάκριβη κόρη του και η γυναίκα της ζωής του. Δεν είναι απλώς λόγια, αφού ο συγγραφέας τούς δίνει πνοή, σάρκα, ζωή και τα μεταμορφώνει σε αλήθειες που αποκαλύπτουν την αγωνία, τον φόβο αλλά και την ελπίδα του σύγχρονου ανθρώπου. Για αυτό “μιλούν” με πηγαιότητα και ειλικρίνεια σε όλους όσους αναλογίζονται το παρελθόν και αναρωτιούνται για το μέλλον.

Η μουσική του CD που συνοδεύει το βιβλίο καθιστά την ανάγνωση ένα πραγματικό ταξίδι προς τον εαυτό μας, αλλά και προς τον κόσμο, δημιουργώντας ένα μοναδικό σύνολο αισθήσεων και συναισθημάτων
».

Η φωτογραφία του Γιάννη Ζουγανέλη είναι του Λευτέρη Σαμοθράκη.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!