ΕΔΕΜ: Η Αυτοδιαχείρηση αρνείται τη συγχώνευση

Αντίδραση της ΕΔΕΜ στην απάντηση της Αυτοδιαχείρησης στην επιστολή των 100 δημιουργών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με την παρακάτω ανακοίνωση η ΕΔΕΜ απαντάει στην ανακοίνωση - απάντηση της Αυτοδιαχείρησης στην επιστολή των 100 δημιουργών που ζητούσαν συγχώνευση των δύο οργανισμών διαχείρησης πνευματικών δικαιωμάτων:


ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΞΕΝΙΟΥ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΑ ΕΚΚΡΕΜΕΙ

Χτες το απόγευμα, αμέσως μετά την επιστολή των 100 δημιουργών, η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ απάντησε».

Παραδέχθηκε, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, πως δεν επιθυμεί την ένωση με την ΕΔΕΜ ούτε και τον οικονομικό της έλεγχο όπως ορίζει ο νόμος περί συγχωνεύσεων. Αντιθέτως, προτείνει κλείσιμο της ΕΔΕΜ και μαζική εγγραφή όλων των δημιουργών στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Μετά από αυτή την τραγική μεν, ξεκάθαρη επιτέλους δε, παραδοχή της πως ερχόταν στις διαπραγματεύσεις προσχηματικά, ας αναλογιστούμε λίγο πως φτάσαμε ως εδώ:

Στην ΕΔΕΜ είμαστε δύο χιλιάδες περίπου μέλη (2000), στην πλειοψηφία μας Έλληνες δημιουργοί, κληρονόμοι και εκδότες. Μαζί μας και δύο μεγάλοι διεθνείς εκδότες , η Warner και η Universal. Αποφασίσαμε να συστήσουμε ένα νέο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης επειδή έχουμε πικρή πείρα από το παρελθόν (ΑΕΠΙ) κι επειδή η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ δεν μας έπεισε πως είναι ο Οργανισμός που θέλαμε να εκπροσωπεί τα πνευματικά μας δικαιώματα.

Ο λόγος; Οι "σκελετοί στην ντουλάπα" της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Η αγορά μιλάει για δάνεια και χρέη ανεξόφλητα, μεγάλο διαχειριστικό κόστος, ανορθολογικές χρεώσεις κ.α. Απειλείται επίσης από πιθανή αρνητική έκβαση της δίκης που μπορεί να οδηγήσει σε αφαίρεση της αδείας λειτουργίας της, από επιβαρυντικά στοιχεία διαχείρισης ,από αμφιλεγόμενες πρακτικές συμφωνιών, από παράνομες προκαταβολές και ανεξόφλητες οφειλές προς το δημόσιο και τρίτους.

Παρ’ όλα τα παραπάνω, και ξέροντας πολύ καλά πως η Ελληνική αγορά δεν "χωράει" δύο ΟΣΔ, αποφασίσαμε να συνομιλήσουμε έντιμα με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, με στόχο την τελική συγχώνευση των δύο Οργανισμών για το καλό όλων των Ελλήνων και ξένων δημιουργών, κληρονόμων και εκδοτών. Ξεκινήσαμε τον διάλογο με καλή θέληση και πολλή ψυχραιμία αφού η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ άμεσα επιδόθηκε σε επιθετικές ενέργειες: Από τη μια εκτενείς συζητήσεις κι από την άλλη μηνύσεις εναντίον μας για κάθε ζήτημα που "ενοχλούσε" είτε τα μέλη του ΔΣ της, είτε συμβούλους και στελέχη της. Κατέθεσε τρείς (3) τουλάχιστον προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε βάρος της άδειας λειτουργίας μας, σε βάρος της ΚΥΑ - της κοινής υπουργικής απόφασης που όριζε την ΕΔΕΜ ως διαχειριστή των δικαιωμάτων που δεν πρόλαβε η ΕΥΕΔ να διανείμει στα μέλη της. Απέστειλε εξώδικα ως προς τα έσοδα όχι μόνο του Οργανισμού μας από το άρθρο 18 (ποσοστό 2% επί της χονδρικής τιμής πώλησης pc, smartphones και tablets) αλλά και άλλων Ελληνικών Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης. Σε αυτό το "ναρκοπέδιο" προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε ζωντανό τον διάλογο.
Ανεχτήκαμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μια σειρά απαιτήσεων στα όρια της δημοκρατικής πρακτικής , πχ. ενιαίο προσωρινό ΔΣ με …τριετή διάρκεια χωρίς εκλογές! Φτάσαμε κάποια στιγμή ( 9 Οκτωβρίου 2020 ) σε μια ικανοποιητική για τους δύο Οργανισμούς συμφωνία. Ενώ δώσαμε τα χέρια, την επόμενη μέρα -επικαλούμενη κάποιες προσχηματικές αφορμές- η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ακύρωσε την συμφωνία. Κατά δήλωση της δεν μπορούσε να προχωρήσει ο διάλογος λόγω ύπαρξης της ΚΥΑ, ενώ, στη συνέχεια, αρνήθηκε τον απαιτούμενο νομικό, φορολογικό και οικονομικό έλεγχο που απαιτείται από το νόμο περί συγχωνεύσεων.

Η πρώτη αφορμή είναι παράλογη, αφού η ΚΥΑ σε περίπτωση συγχώνευσης θα ωφελήσει τους δημιουργούς της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και τις διανομές τους. Η δεύτερη αφορμή παρακάμπτει εντελώς τη νομιμότητα.

Σύμφωνα με το νόμο, συγχώνευση σημαίνει πρώτα έρευνα στα οικονομικά υπόγεια του κάθε Οργανισμού από ανεξάρτητο ορκωτό λογιστή και μετά ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της στις Γενικές Συνελεύσεις των δύο Οργανισμών, στις οποίες ανήκει η τελική απόφαση συγχώνευσης. Αλλά φαίνεται πως στα υπόγεια της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ υπάρχουν μυστικά, "βαρίδια" που θέλει να φορτώσει (ως δυσάρεστη έκπληξη) στα μέλη της ΕΔΕΜ. Με λίγα λόγια, να πληρώσουμε, εμείς το δικό της «μάρμαρο», κι ας μην είμασταν εκεί όταν το αγόραζε.

Και χτες καταλήξαμε να εισπράξουμε κατάπληκτοι από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ την απόλυτη άρνηση συγχώνευσης! Διά μεσου του…Τύπου μας πρότειναν με περισσή γενναιοδωρία να διαλύσουμε την ΕΔΕΜ και ως φτωχοί συγγενείς να ενταχθούμε στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ! Στην απόλυτα υποτιμητική και προσβλητική για μας στάση εκείνων που διοικούν την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ήρθε να προστεθεί η διαρροή κακόβουλων φημών περί ακύρωσης της άδειας της ΕΔΕΜ από το Συμβούλιο της Επικρατείας. ΚΙ ΕΝΩ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣτΕ ΡΗΤΑ ΠΑΡΕΠΕΜΨΕ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, θλιβερά trolls συνέχισαν την παραπληροφόρηση.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει ορισθεί για τις 2 Απριλίου .Είμαστε σίγουροι ότι το ΣτΕ θα δικαιώσει τους αγώνες μας. Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να αρνηθεί στα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού να συνεταιριστούν; Ακριβώς λόγω αυτής της απόφασης, ο Πρωθυπουργός είπε πρόσφατα στη Βουλή πως η Υπουργός Πολιτισμού έλυσε το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Η άδεια μας είναι ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ.

Καταλήγοντας: παραμένουμε θερμοί θιασώτες της συγχώνευσης των δύο (ΕΔΕΜ και ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ) σε έναν μεγάλο ενιαίο Οργανισμό. Αυτό έγραψαν δημόσια χτες πάνω από 100 σημαντικοί δημιουργοί του Ελληνικού Τραγουδιού, κάθε ηλικίας και καλλιτεχνικής τάσης. Τι έκανε η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ μόλις διάβασε το κείμενο αυτό; Πέταξε άλλη μια φορά τη μπάλα στην εξέδρα και συνέχισε την γνωστή συμπεριφορά της γράφοντας ως απάντηση ένα κατηγορητήριο που ζητά και πάλι ("αυτό είναι κι άμα θέλετε") να απορροφηθούμε χωρίς όρους από εκείνην.

Λοιπόν, δεν δώσαμε τόσες μάχες ως σήμερα για να επιστρέψουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε: Στον αυταρχισμό, την αδιαφάνεια, τον "τσαμπουκά". Την υποβάθμιση του πνευματικού μας έργου και της προσωπικότητας καθενός μας. "Η Γυναίκα του Καίσαρα οφείλει όχι μόνο να φαίνεται αλλά και να είναι τίμια" – για να αντιστρέψουμε το ρητό. Κι επειδή κουραστήκαμε από την αδιαλλαξία της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, αλλάζουμε από σήμερα ρότα. Θα πιέσουμε με κάθε τρόπο να βγουν στο φως όλα τα νομικά πειστήρια κι οι αποδείξεις που θα εξηγούν πέρα από κάθε αμφιβολία γιατί η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ δεν επιθυμεί την έντιμη και ισότιμη συγχώνευση με την ΕΔΕΜ. Γιατί επιμένει στην υπεράσπιση των σκιών και των υπογείων. Γιατί αρνείται το φως. Εμείς στην ΕΔΕΜ –αλλά και οι περισσότεροι δημιουργοί στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ- μόνο το φως ποθούμε. Και θα το ανάψουμε για πάντα στον χώρο μας. Τον πολύπαθο χώρο των Πνευματικών Δικαιωμάτων στην πατρίδα μας.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!