To Ισραήλ απειλεί τη Eurovision με αποχώρηση

Θέλει να συμμετάσχει στη Eurovision με ένα πολιτικό τραγούδι για τη Χαμάς.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σε "θρίλερ" εξελίσσεται η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024, η οποία θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας στις 7,9 και 11 Μαΐου.

Η μέχρι πρότινος βέβαιη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό κινδυνεύει, μετά την πρόθεσή του να συμμετάσχει στη Eurovision με ένα πολιτικό τραγούδι για τη Χαμάς.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Eurovision, η ισραηλινή δημόσια ραδιοτηλεόραση αποφάσισε να επιλέξει τον εκπρόσωπό της μέσω ενός μουσικού σόου, γνωστό στην Ελλάδα ως Rising Star.

Η Eden Golan κέρδισε όλα τα στάδια του σόου και στον τελικό κέρδισε τόσο την κριτική επιτροπή όσο και την ψήφο του κοινού.

Σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα, το τραγούδι που επέλεξε η επιτροπή της δημόσιας τηλεόρασης του Ισραήλ, ώστε να διαγωνιστεί η Golan στη Eurovision 2024 είναι το "October Rain”, ένα κομμάτι για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, κάτι που δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην EBU, η οποία διοργανώνει τον μουσικό θεσμό.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τις πιέσεις και τη φημολογία των τελευταίων μηνών, τελικά η EBU δεν απέκλεισε το Ισραήλ από τη Eurovision 2024, μια κίνηση που εξόργισε μεγάλη μερίδα των fan.

Το Ισραήλ περιλαμβάνεται κανονικά μεταξύ των 37 χωρών που πρόκειται να λάβουν μέρος στη Eurovision 2024 και πολλοί αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο έγινε αυτό, εφόσον η Ρωσία αποβλήθηκε από την EBU μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η EBU εξετάζει να αποκλείσει το Ισραήλ από τη Eurovision 2024

Aπό τότε που ξεκίνησε η εισβολή στη Γάζα, δεν ήταν λίγοι όσοι κάλεσαν την EBU να αποκλείσει το Ισραήλ από τη Eurovision 2024.

Αρχικά, η EBU πήρε θέση στο ζήτημα, τονίζοντας ότι: «ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του επόμενου έτους».

Πριν λίγες ώρες, όμως, όπως έγινε γνωστό μέσα από τον ειδησιογραφικό ιστότοπο Ynet, η EBU εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκλείσει το τραγούδι που κατατέθηκε ως συμμετοχή της Eden Golan, καθώς περιέχει πολιτικά μηνύματα.

Εφόσον το κομμάτι είναι πολιτικό, σύμφωνα με τους κανονισμούς της EBU, δεν μπορεί να συμμετάσχει.

Μετά από αυτό, η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη, κατά την οποία αποφασίστηκε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν ούτε τους στίχους του τραγουδιού, ούτε να επιλέξουν άλλο κομμάτι, ακόμη κι αν χρειαστεί το Ισραήλ να μην συμμετάσχει στη Eurovision 2024.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, το τραγούδι που επέλεξε η επιτροπή της δημόσιας τηλεόρασης είναι το “October Rain”, ένα κομμάτι που αναφέρεται στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το κομμάτι είναι σε αγγλικούς στίχους, πλην δύο φράσεων στα εβραϊκά.

Το Ισραήλ απειλεί τη Eurovision – "Ή εγκρίνετε το τραγούδι μας ή αποχωρούμε"

O ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, ΚΑΝ, επιβεβαίωσε πριν από λίγες ώρες ότι το Ισραήλ θα αποσυρθεί από τη Eurovision 2024 εάν του ζητηθεί από την EBU να προχωρήσει σε αλλαγές στο τραγούδι.

“Σε ό,τι αφορά την Israel Broadcasting Corporation, δεν υπάρχει καμία πρόθεση αντικατάστασης του τραγουδιού. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών, το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στη Σουηδία τον ερχόμενο Μάιο”, αναφέρει η ανακοίνωση του KAN.

Στο πλευρό του KAN στέκεται και η ισραηλινή κυβέρνηση, με τον Υπουργό Πολιτισμού, Miki Zohar να δηλώνει:

"Η πρόθεση της ΕΒU να αποκλείσει το ισραηλινό τραγούδι για τη Eurovision είναι σκανδαλώδης. Το τραγούδι της Eden Golan, είναι ένα συγκινητικό τραγούδι, που εκφράζει τα συναισθήματα του λαού και της χώρας αυτές τις μέρες και δεν είναι πολιτικό. Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης να συνεχίσει να ενεργεί επαγγελματικά και ουδέτερα και να μην αφήνει την πολιτική να επηρεάζει την τέχνη".

Το χρονικό των διαμαρτυριών για αποκλεισμό του Ισραήλ: Η Ισλανδία άνοιξε τον "χορό"

Οι διαμαρτυρίες για τη συμμετοχή του Ισραήλ ξεκίνησαν από πολύ νωρίς, στις 12 Δεκεμβρίου 2023, όταν ο Σύλλογος Συνθετών και Στιχουργών της Ισλανδίας τάχθηκε επισήμως κατά της συμμετοχής της Ισλανδίας στη Eurovision 2024 αν δεν αποκλειστεί το Ισραήλ.

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα γραφεία της ισλανδικής δημόσιας τηλεόρασης RUV, ζητώντας τον αποκλεισμό της ισραηλινής συμμετοχής από τη Eurovision 2024. Περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Ρέικιαβικ, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της RUV, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Γάζας και κατά του Ισραήλ. Ένα από τα βασικά του αιτήματα ήταν και ο αποκλεισμός της συμμετοχής του Ισραήλ από τον επικείμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το Μάιο στο Μάλμε.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισλανδία εκφράζει δυσφορία σχετικά με θέματα που αφορούν το Ισραήλ. Το 2019 υπήρξε εναντίωση στο να διεξαχθεί ο διαγωνισμός στην Ιερουσαλήμ, αλλά και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της χώρας εκείνη τη χρονιά προχώρησαν σε μια πολιτική τοποθέτηση τη στιγμή της ανακοίνωσης της βαθμολογίας τους τη βραδιά του τελικού.

Οι διοργανωτές της Eurovision 2019 (μετά τις αντιδράσεις διεξήχθη στο Τελ Αβίβ) επέμεναν ότι πρόκειται για έναν διαγωνισμό ουδέτερο, χωρίς πολιτική χροιά, ωστόσο όσα έγιναν στην σκηνή τους διέψευσαν παταγωδώς.

Η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πρωταγωνίστησε κατά τη διάρκεια της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης του Τελικού, με τους εκπροσώπους της Ισλανδίας, τα μέλη του συγκροτήματος Hatari, να σηκώνουν κασκόλ στα χρώματα της Παλαιστίνης, την ώρα που οι παρουσιαστές ανακοίνωσαν τους βαθμούς τους στο televoting.

Νωρίτερα, θέση στη διαμάχη είχε πάρει και η Μαντόνα. Κατά τη διάρκεια του σόου που παραχώρησε η βασίλισσα της ποπ, δύο από τους χορευτές είχαν στις πλάτες τους σημαίες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Τόσο, η EBU, όσο και το Ισραήλ αντέδρασαν έντονα στην εν λόγω κίνηση, αλλά η Μαντόνα είχε ήδη περάσει το μήνυμα που ήθελε.

Η θέση άλλων χωρών για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Οι φωνές για μποϊκοτάζ στη Eurovision 2024 ξεκίνησαν από την Ισλανδία, με την κρατική τηλεόραση να μην έχει προβεί σε κάποια δήλωση αναφορικά με τη διεξαγωγή εθνικού τελικού, όπως συνηθίζει να κάνει τα τελευταία χρόνια.

Τη σκυτάλη πήρε η Ιρλανδία, με περίπου 500 e-mails να καταφτάνουν στο κρατικό κανάλι RTE, ζητώντας την άμεση απόσυρση της υποστήριξης και συμμετοχής στην Eurovision 2024, εάν επιτραπεί στο Ισραήλ να διαγωνιστεί. Το RTE έσπευσε να απαντήσει άμεσα, λέγοντας πως μάλλον απίθανο φαντάζει η χώρα να αποσυρθεί τον διαγωνισμό, προσθέτοντας πως η Ιρλανδία πάντα προσέγγιζε την εκδήλωση με το πνεύμα με το οποίο ιδρύθηκε, δηλαδή ως έναn μη πολιτικό διαγωνισμό που έχει σχεδιαστεί για να ενώσει το κοινό και να φέρει τους ανθρώπους κοντά μέσω μιας κοινής αγάπης για τη μουσική και την ψυχαγωγία.

Έπειτα ήταν η σειρά του φετινού εκπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου, Olly Alexander, να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων, μη διστάζοντας να μιλήσει για γενοκτονία και καλώντας, ταυτόχρονα σε αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό. Συγκεκριμένα, ο βρετανός εκπρόσωπος υπέγραψε επιστολή, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι “καθεστώς Απαρτχάιντ”.

Στη Νορβηγία πολλοί εκ των καλλιτεχνών του MGP 2024, του σόου από το οποίο επελέγη ο φετινός εκπρόσωπος της χώρας, δέχτηκαν πιέσεις ότι αν δεν εκφράσουν ξεκάθαρη θέση εναντίον του Ισραήλ, θα δέχονταν οι ίδιοι μποϋκοτάζ από το κοινό.

Στη Φινλανδία, περισσότεροι από 1.400 καλλιτέχνες ζήτησαν να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού. Εάν το Ισραήλ δεν αποκλειστεί από τον διαγωνισμό, η Φινλανδική Εταιρεία Ραδιοφωνίας (Yle) θα πρέπει να μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό και να αρνηθεί να στείλει φινλανδική συμμετοχή, υποστηρίζουν οι καλλιτέχνες.

«Δεν είναι σύμφωνο με τις αξίες μας να ανεβαίνει στη σκηνή μια χώρα που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και συνεχίζει να εφαρμόζει στρατιωτική κατοχή», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αναφορά που υπεγράφη από τους Φινλανδούς καλλιτέχνες.

Από την άλλη, οι Δανοί αποφάσισαν να εκφράσουν ξεκάθαρη θέση, ενάντια στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στο Ισραήλ. “Η σύγκρουση είναι θλιβερή και σίγουρα πιο περίπλοκη. Υπάρχουν ατελείωτες απόψεις και αποχρώσεις σε αυτή τη σύγκρουση, επειδή όπως ξέρουμε υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, ακόμα περισσότερο από όσο υπάρχει ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision. Με τα χρόνια, διάφορες χώρες πήραν μέρος στην Eurovision ενώ βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Αυτό δεν εμπόδισε την EBU να πραγματοποιήσει τον διαγωνισμό και οι Δανοί τον στηρίξαμε και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα”, αναφέρει η επίσημη θέση της κρατικής τηλεόρασης.

Τέλος, το Ισραήλ έχει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη Sabine Verheyen, Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτιστικών Υποθέσεων, να εκδίδει δήλωση με την οποία αντιτίθεται σε κάθε απόπειρα μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ στον διαγωνισμό μουσικής.

Συγκεκριμένα η Verheyen δήλωσε μέσα Ιανουαρίου στο euobserver πως είναι εναντίον οποιουδήποτε μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ και της συμμετοχής του στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. “Οι πολίτες του Ισραήλ έχουν το δικαίωμα να ζουν χωρίς τον τρόμο, τον φόβο και την βία”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πηγή

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!