Τέλος εποχής για το National Geographic

Απολύονται και οι τελευταίοι συντάκτες 
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Περισσότερο από ένας αιώνας έχει περάσει από την ημέρα που κυκλοφόρσε για πρώτη φορά το National Geographic. Και πριν από λίγες ημέρες, βάζοντας τέλος σε μία θρυλική εποχή, η εκδότρια εταιρεία του περιοδικού -με την Disney να κατέχει το 73% των μετοχών- αποφάσισε να απολύσει και τους τελευταίους 19 συντάκτες, στηριζόμενη σε freelancers και να σταματήσει να πουλά την έντυπη έκδοση στα περίπτερα. 

Το πολυαγαπημένο σε όλον τον πλανήτη περιοδικό με το χαρακτηριστικό φόντο σε έντονο κίτρινο, τις εμβληματικές φωτογραφίες που έγραψαν ιστορία στα εξώφυλλά του, πλέον θα είναι διαθέσιμο μόνο για συνδρομητές.

Ο εκπρόσωπος του περιοδικού, Κρις Άλμπερτ κάνει λόγο για «αλλαγές στο προσωπικό», εγγυώμενος, ότι «αυτές ο αλλαγές στο προσωπικό δεν θα αλλάξουν την ικανότητά μας να κάνουμε αυτό το έργο, αλλά θα μας δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία να αφηγούμαστε διαφορετικές ιστορίες και να συναντάμε το κοινό μας εκεί που βρίσκεται, στις πολλές πλατφόρμες μας».

Το τέταρτο και τελευταίο «ψαλίδι» στους συντάκτες, που όλοι είχαν ειδοποιηθεί από τον Απρίλιο για την επικείμενη κατάσταση, περιελάμβανε 19 ανθρώπους. Το κύμα απολύσεων είχε ξεκινήσει το 2015, όταν και άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθετσώς του περιοδικού. Εκτός από συντάκτες έφυγαν και φωτογράφοι. Από τον Σεπτέμβριο, η μεγαλομέτοχος Disney απομάκρυνε έξι κορυφαίους συντάκτες, ενώ πλέον θα περικόψει και επιπλέον κόστος από το χαρτί. 

86642.avif

Τα λόγια των συντακτών που φεύγουν

Οι τελευταίοι των απολυμένων του θρυλικού περιοδικού ανακαλούν στην μνήμη τους το ταξίδι τους στο National Geographic. 

«Ήμουν τόσο τυχερός. Δούλεψα με σπουδαίους δημοσιογράφους και είπαμε αξιοσημείωτες, παγκόσμιες ιστορίες. Ήταν τιμή για μένα», έγραψε ο Craig Welch, με το tweet του να γίνεται viral, στο άκουσμα της είδησης και των τελευταίων απομακρύνσεων. 

Από την πλευρά της η Nina Strochli έγραψε, ότι ήταν η πιο cool δουλειά, που είχε ποτέ. «Ήταν μία επική κούρσα στο National Geographic. Οι συνάδελφοί μου κι εγώ ήμασταν απίστευτα τυχεροί που αποτελέσαμε τους τελευταίους εναπομείναντες συντάκτες της πιο κουλ δουλειάς που είχα ποτέ. Και πιθανότατα της πιο κουλ ever".

Τι θα ακολουθήσει

Οι ιθύνοντες της εταιρείας αποφάσισαν ότι είναι προτιμότερο το περιεχόμενο του περιοδικού να διατίθεται στις συνδρομητικές πλατφόρμες της Disney ως βίντεο και ντοκιμαντέρ μόνο και το κοινό να έρχεται από τα κοινωνικά δίκτυα.

Αλλωστε, στις πλατφόρμες των social media, όπως το Instagram, οι ακόλουθοι του «National Geographic» είναι εκατομμύρια και... δεν κοστίζουν τίποτα. Οπως πολύ φθηνότερα θα κοστίζουν και οι freelancers. Και φυσικά, εστιάζουν στα βίντεο, τόσο στο Instagram, όσο και στο TikTok, που κερδίζουν εκατομμύρια views. Σημεία των καιρών. 

Μερικά από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα


Moon_Landing__04356.jpg

ngm-1983-jul.avif



ερδφωχψ.webp


ngm-1975-mar.avif

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!