Μουσικό Κουτί: Οι καλεσμένοι της Μεγάλης Τετάρτης 20 Απριλίου

(VIDEO) Μουσικές που θα μας μυήσουν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
14/04/2022
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον μοναχικό τροβαδούρο Λουδοβίκο των Ανωγείων που αφηγείται με το μαντολίνο του μελαγχολικά παραμύθια και την ξεχωριστή ερμηνεύτρια Μόρφω Τσαϊρέλη. Στην παρέα και η Ιφιγένεια Ιωάννου με το κανονάκι της.

Ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από τα Ανώγεια της Κρήτης και φτάνει σ’ όλο τον κόσμο. Τα μοιρολόγια και οι μαντινάδες της Κρήτης συναντούν τα τραγούδια και τις μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου σε μια ιδιαίτερη βραδιά.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μας ξεναγεί στα παιδικά του χρόνια, αναφέρεται στην ιδιαίτερη δύναμη που έχουν τα παραμύθια στη ζωή του, εξηγεί γιατί ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ ΜΜ και μιλάει για την αγάπη του στα μοιρολόγια. «Ο πρώτος δίσκος που έβγαλα ήταν με μοιρολόγια… Έχω μια κλίση στα συναισθήματα των ανθρώπων που γεννούν δάκρυα γιατί έτυχε στο χωριό μου να δω πολλούς θανάτους. Έχοντας λοιπόν αυτή την συγκίνηση πήρα λόγια γυναικών για τον θρήνο και τους έβαλα μελωδίες. Τα πρώτα τραγούδια που έγραψα ήταν μοιρολόγια τα οποία άκουσε ο Μάνος Χατζιδάκις και εντυπωσιάστηκε» λέει ο Ανωγειανός τραγουδοποιός ανάμεσα σε ιστορίες και τραγούδια.

Η Μόρφω Τσαϊρέλη είναι μια ιδιαίτερη ερμηνεύτρια με μεγάλη γκάμα στο ρεπερτόριο της, από παραδοσιακά και λαϊκά μέχρι τάνγκο. «Όταν ήμουν στην εφηβεία είχα έρωτα με τα τραγούδια του Βαγγέλη Γερμανού, ήμουν ερωτευμένη μαζί του» λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και θυμάται ότι, αν και ανέβηκε «τυχαία» στο πάλκο το 1992 για να τραγουδήσει από τότε έχει συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους συνθέτες και τραγουδοποιούς.

Η Ιφιγένεια Ιωάννου μας ταξιδεύει σε παραδοσιακά μονοπάτια με τη φωνή της και εξηγεί γιατί απ’ όλα τα μουσικά όργανα το κανονάκι έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της «Αυτό που με γοήτευε πάντα στο κανονάκι είναι ότι πρόκειται για ένα λυρικό όργανο που μπορείς να παίξεις - σαν πιάνο και σαν κιθάρα- και ταυτόχρονα είναι ένα λαϊκό όργανο που μπορείς να εκφράσεις απόλυτα το ελληνικό ρεπερτόριο. Συγχρόνως αυτός ο μαγικός του ήχος σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο»
Τραγούδια, μουσικές και θρησκευτικοί ύμνοι έρχονται στο Juke box της εκπομπής. Ο ΧΑΪΝΗΣ και η ΣΑΛΩΜΗ του Λουδοβίκου των Ανωγείων συναντούν το THE SOUND OF SILENCE και το ΤΑΝΓΚΟ ΤΗΣ ΝΕΦΕΛΗΣ την ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ του Μάνου Χατζιδάκι! Η χορωδία Βυζαντινής & Παραδοσιακής μουσικής «Εν Ωδαίς» συγκινεί με ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΪ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ !

Σκηνοθεσία: Περικλής Βούρθης
Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογράφος: Ράνια Γερόγιαννη
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Δίσκος
Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Θωμαϊδα Πλατυπόδη – Γιώργος Αναστασίου
Υπεύθυνος ρεπερτορίου: Νίκος Μακράκης
Photo Credits : Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Εκτέλεση παραγωγής: Foss Productions

Παρουσίαση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη
μαζί τους οι μουσικοί:
Πνευστά – Πλήκτρα / Γιάννης Δίσκος
Βιολί – φωνητικά / Δημήτρης Καζάνης
Κιθάρες – φωνητικά / Λάμπης Κουντουρόγιαννης
Drums / Θανάσης Τσακιράκης
Μπάσο – Μαντολίνο – φωνητικά / Βύρων Τσουράπης
Πιάνο – Πλήκτρα / Στέλιος Φραγκούς

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!