Μνήμες Αικατερίνης Γιώγλου από την Μικρασιατική Καταστροφή

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Μια εκπομπή με αφηγήσεις και τραγούδια για το πικρό ταξίδι από τα χώματα της Μικράς Ασίας στη «γη της επαγγελίας»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«…κι απ’ το θάνατο ακόμα πιο πικρή είσαι προσφυγιά…»

Θυμάμαι με συγκίνηση, πως το αγαπημένο παραμύθι των παιδικών μου χρόνων, ήταν να ακούω τη γιαγιά μου Αικατερίνη Γιώγλου, να μου αφηγείται τις ιστορίες από τον ξεριζωμό του 1922 από την Κίο της Μικράς Ασίας, όπου γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1912. Ευτυχώς, η «γλυκιά μανία» της καταγραφής με ώθησε στο να ηχογραφήσω τις αφηγήσεις της τον Μάρτη του 1997.

Στις 21 Νοεμβρίου 2002 η κυρά Κατίνα ξεκίνησε το ταξίδι της από το Καραμπουρνάκι, για να συναντήσει τον παππού μου τον κυρ – Θανάση, που ήταν κι εκείνος πρόσφυγας από το ίδιο μέρος.

Στις 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, «ανέβασα» στο λογαριασμό μου στο facebook δυο φωτογραφίες της γιαγιάς και του παππού, με τα τρία τους παιδιά, γράφοντας τα εξής:

Παγκόσμια ημέρα Προσφύγων σήμερα...
Kαι οι πρώτοι που έρχονται στο νου μου, (μ' ένα κόμπο στο λαιμό), είναι ο παππούς ο Θανάσης και η γιαγιά η Κατίνα, που ήρθαν το '22 με τα καραβάνια των προσφύγων, από την Κίο της Μικράς Ασίας (το χωριό από το οποίο ήρθε το '22 και ο σπουδαίος Γιάννης Παπαϊωάννου).
Άραξαν για πάντα στο Καραμπουρνάκι...
Ιερά πρόσωπα...
Η πρώτη φωτογραφία είναι από κάποια εκδρομή, με τα τρία τους παιδιά, Νίκο (δεξιά), Κώστα (ο πατέρας μου, αριστερά) και Πέτρο (στο κέντρο), στα πρώτα χρόνια του '50.
(Ο Νίκος και ο Πέτρος «έφυγαν» νωρίς).
Η δεύτερη προέρχεται από κάποιο γάμο ή βάπτιση στις αρχές της δεκαετίας του '70...

01.Anamniseis Katina 1

Λίγα λεπτά μετά την ανάρτησή μου, ο καλός μου φίλος, ραδιοφωνικός παραγωγός και μόνιμα ευαισθητοποιημένος σε τέτοια θέματα Αλέξης Βάκης, με προσκαλούσε στην εκπομπή του «Στο Κόκκινο» 105,5 fm, για να παίξουμε την ηχογράφηση με τις αφηγήσεις της γιαγιάς, μαζί με μια σειρά από τραγούδια για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά.

Στην ανάρτηση για την ανακοίνωση της εκπομπής, ο Αλέξης Βάκης έγραφε σχετικά:

Την αυριανή εκπομπή τη χρωστάω στη γενναιοδωρία του καρντάση Θανάση Γιώγλου, από την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Στις 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων, ανέβασε φωτογραφίες του συνονόματου παππού του και της γιαγιάς του Κατίνας, που ήρθαν και οι δύο το 1922 απο τη Μικρά Ασία. Στην εξέλιξη της κουβέντας που είχαμε καθότι με ενδιέφερε το θέμα, μου εκμυστηρεύτηκε ότι πρόλαβε να τους ηχογραφήσει πριν φύγουν από τη ζωή, να μιλάνε για το ταξίδι της προσφυγιάς (η γιαγιά) και να τραγουδάνε μικρασιάτικα τραγούδια. Και όταν του πρότεινα να κάνουμε μια εκπομπή με αυτά τα πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια, δέχτηκε αμέσως. Έτσι αύριο Τρίτη, στις 8 το βράδυ, με παρέα τον εγγονό Θανάση στο στούντιο, θα ξετυλίξουμε την ιστορία του παππού Θανάση και της γιαγιάς Κατίνας Γιώγλου απο την Κίο της Μικράς Ασίας.

Η εκπομπή πραγματοποιήθηκε, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, το βράδυ της Τρίτης 15 Ιουλίου και μπορείτε να την ακούσετε ολόκληρη στο video που ακολουθεί…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!