Αυλή των Χρωμάτων: Η εκπομπή του Σαββάτου 9 Απριλίου

(VIDEO) Αφιέρωμα σε έναν ανεπανάληπτο και ακομπλεξάριστο δημιουργό
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με ένα Αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό συνεχίζει το μουσικό της σεργιάνι, Η Αυλή των Χρωμάτων.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το ενημερωτικό δελτίο:

Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος έχουν ετοιμάσει μια αναδρομή στη διαδρομή ενός από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες που με τη διακριτικότητα, την ευαισθησία, τον πλούτο των μελωδιών του, άγγιξε την καρδιά και το συναίσθημα του κοινού.

Ο Γιάννης Σπανός το 1959 ταξιδεύει στη Γαλλία. Εκεί διακρίνεται σαν πιανίστας, ακομπανιατέρ στις μπουάτ του Παρισιού. Σύντομα θα γίνει γνωστός συνθέτης. Αρχές του ’60, από τα παρισινά μουσικά στέκια και τις λαμπερές συνεργασίες επιστρέφει στην Ελλάδα. Προικισμένος με ένα ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό προσωπικό στίγμα, από το 1965 έως και τη δεκαετία του '90, γράφει αναρίθμητα κομμάτια, μεσουρανεί στα μουσικά δρώμενα και δίνει έναν ευρωπαϊκό αέρα στην ελληνική τραγουδοποιία, ανοίγοντας και το δρόμο του Νέου Κύματος.

Επί έξι δεκαετίες, η συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει όλους τους τομείς της μουσικής: το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Μελοποιεί πολλούς Έλληνες στιχουργούς. Αξιοσημείωτες, οι τρεις Ανθολογίες του συνθέτη που σημάδεψαν και όρισαν το Νέο Κύμα σε μελοποιήσεις ποιημάτων σημαντικών Ελλήνων ποιητών.

Τις διαχρονικές επιτυχίες του, ερμηνεύουν καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν επί χρόνια μαζί του οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δώρος Δημοσθένους, Ελεάνα Παπαϊωάννου.

Στην όμορφη παρέα μας, η ανιψιά του σπουδαίου συνθέτη, Σοφία Μαγκαφά η οποία φωτίζει προσωπικές αλλά και καλλιτεχνικές στιγμές του δημιουργού, ο σπουδαίος Γιάννης Ζουγανέλης, συνοδοιπόρος του Γιάννη Σπανού με τον οποίο συνδέθηκε με οικογενειακούς δεσμούς φιλίας. Ο χειμαρρώδης πολυπράγμων καλλιτέχνης, πολύ εκφραστικά, μας διηγείται ανέκδοτες ιστορίες με τον αγαπημένο φίλο του.

Στην παρέα μας και ο Πάνος Δημητρόπουλος, στιχουργός και ιδιοκτήτης της ιστορικής μπουάτ Απανεμιά όπου ο διαχρονικός Γιάννης Σπανός, επί δεκαετίες, χάριζε στους θαμώνες, όμορφες συγκινητικές στιγμές.

Στο συνοπτικό και περιεκτικό εισαγωγικό που πραγματοποιεί ο ερευνητής του ελληνικού τραγουδιού, συγγραφέας και στιχουργός Κώστας Μπαλαχούτης, περιγράφει την 60χρονη λαμπρή πορεία του σπουδαίου συνθέτη από την απαρχή της καριέρας του στις μπουάτ του Σηκουάνα μέχρι και το ξαφνικό φευγιό του, το 2019. Ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο ήθος, την ευγένεια και τον ταπεινό χαρακτήρα του δημιουργού που γνώρισε.

Ο Γιάννης Σπανός συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς καθώς και με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Ηχογραφεί περίπου πεντακόσια τραγούδια. Ευρεία η γκάμα του, με την ίδια άνεση συνθέτει από.. μπαλάντες μέχρι.. γνήσια, καθαρόαιμη λαϊκή μουσική.

Ενορχηστρώσεις και Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί:

Νίκος Στρατηγός - πιάνο
Γιάννης Σταματογιάννης, Δημήτρης Ρέππας - μπουζούκι
Άρης Ζέρβας - τσέλο
Τάσος Αθανασιάς - ακορντεόν
Κώστας Σέγγης - πλήκτρα
Δημήτρης Αντωνιάδης - τύμπανα
Νίκος Ρούλος - μπάσο
Βαγγέλης Κονταράτος - κιθάρα
Νατάσα Παυλάτου - κρουστά

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος - Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου
Δ/νση Παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης - Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός Παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης

Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση- Μίξη Ήχου - Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Βοηθός Αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη Καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή

Τραγούδι Τίτλων: ‘Μια Γιορτή’
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης

Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!