Αυλή των Χρωμάτων: Αφιέρωμα σε μια αθάνατη ερμηνεύτρια

(VIDEO & PHOTO) Το Σάββατο 9 Ιουλίου στις 10 το βράδυ στην ΕΡΤ2
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σε μια κορυφαία ερμηνεύτρια, την σπουδαία Πόλυ Πάνου είναι αφιερωμένη η Αυλή των Χρωμάτων.

Οι οικοδεσπότες, η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος ξεφυλλίζουν το βιβλίο της ζωής και της πορείας της.

Μια διαδρομή που μοιάζει σαν τα παραμύθια που μας αρέσει να ακούμε, τα οποία ξεκινούν από μια σύμπτωση, μια συγκυρία. Σίγουρα όμως το ταλέντο, οι δεξιότητες και η σκληρή δουλειά οδηγούν στην επιτυχία.

Τα παραπάνω αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο, το οποίο και συνεχίζει:

Η Πολυτίμη Κολιοπάνου, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννιέται το 1940, στην Πάτρα. Από πιτσιρίκα στα 10 της χρόνια, δείχνει την αγάπη της για το τραγούδι. Συμμετέχει κρυφά από τους γονείς της, σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού και διακρίνεται.

Στα 12 της γνωρίζει τον τότε ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο Γρηγόρη Μπιθικώτση, όταν αυτός πηγαίνει στην Πάτρα για εμφανίσεις και ψάχνει την τραγουδίστρια που θα τον πλαισιώσει. Τυχαία μαθαίνει για τη μικρή Πολυτίμη με την «χρυσή φωνή». Την ακούει, εντυπωσιάζεται με το ταλέντο και τις φωνητικές της ικανότητες. Την βαπτίζει Πόλυ Πάνου και της γράφει το πρώτο κομμάτι «Πήρα την στράτα την κακιά». Αυτή η συνάντηση έμελλε να αλλάξει τη ζωή της και μια λαμπρή καριέρα ξεκινάει!

Ακολουθούν μοναδικά κομμάτια που της εμπιστεύονται κορυφαίοι στιχουργοί και συνθέτες της εποχής, Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Μητσάκης, Χιώτης, Καλδάρας, Ζαμπέτας, Δερβενιώτης, Χρυσίνης, Καραμπεσίνης καθώς και Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος κ.ά.

Στα 18 της, ερμηνεύει στο πάλκο με την άνεση, το πάθος και την ψυχή της ώριμης, πεπειραμένης ερμηνεύτριας. Ακολουθούν απανωτά σουξέ, γίνεται πρώτο όνομα στις μαρκίζες. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, κατακτά το πανελλήνιο. Γιαδεκαετίες, με το μοναδικό μέταλλο στη φωνή της, ερμηνεύει ανεπανάληπτα τον πόνο, τον καημό, τον έρωτα, τα πάθη, τη ζήση.

Στο ιδιαίτερο αυτό Αφιέρωμα, έρχονται άνθρωποι που συνεργάστηκαν με την αξέχαστη λαϊκή αοιδό. Θυμούνται όμορφες στιγμές και περιγράφουν την ιδιαίτερη τραγουδιστική προσωπικότητα της Πόλυς Πάνου αλλά και τον ακέραιο χαρακτήρα της. Ο Χρήστος Νικολόπουλος μιλάει με θαυμασμό γι’ αυτή και αισθάνεται τυχερός κι ευγνώμων που δούλεψαν μαζί, καθώς όπως λέει, τον είχε σαν παιδί της.
i avli ton xromaton 2022 ep25 afieroma stin poli panou 1021x576
Τις διαχρονικές της επιτυχίες ερμηνεύουν: η εξαιρετική Σοφία Παπαζόγλου που χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η Πόλυ Πάνου ήταν Σχολή, μελέτη κανονική… για τους νέους. Τα δύσκολα ‘γυρίσματα’ που μόνο εκείνη μπορούσε να κάνει κατά την ερμηνεία της, ο τρόπος που τραγουδούσε ..επηρέασε όλες τις τραγουδίστριες!».

Ο σπουδαίος κιθαρίστας και τραγουδιστής, Μάριος Κώστογλου, πιστός φίλος, επί χρόνια συνεργάτης της και οι αηδονόλαλες Ελεάννα Παπαϊωάννου και Χριστιάνα Γαλιάτσου.

Ξεχωριστή και όμορφη στιγμή, αυτή που το φωνητικό σχήμα, ντουέτο της Λυρικής Σκηνής, οι Operatical (η σοπράνο Ναδίνα Τζιάτζιου και ο τενόρος Θάνος Ζήσης) ερμηνεύουν και προσεγγίζουν με έναν ιδιαίτερο, σύγχρονο μουσικοθεατρικό τρόπο, κομμάτια που πρωτοερμήνευσε η μεγάλη τραγουδίστρια.

Στην όμορφη παρέα ο καλός της φίλος, νομικός και στιχουργός Βασίλης Καρπερνάρος, ο πολυγραφότατος Κώστας Παπασπήλιος που υπογράφει τη βιογραφία της με τίτλο «Πόλυ Πάνου - Η Αρχόντισσα» (εκδόσεις Δρόμων) και ο πληθωρικός, δημοφιλής ηθοποιός που αγαπά το καλό λαϊκό τραγούδι, Κωστής Σαββιδάκης.

Όπως πάντα, ο συγγραφέας, στιχουργός και καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης, μέσα από το «Σημείωμά» του, σκιαγραφεί μεστά και περιεκτικά την αξεπέραστη μορφή της «Μεγάλης Κυρίας του λαϊκού τραγουδιού».

Ενορχηστρώσεις και Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί:

Νίκος Στρατηγός - πιάνο
Δημήτρης Ρέππας - Γιάννης Σταματογιάννης - μπουζούκι
Τάσος Αθανασιάς - ακορντεόν
Κώστας Σέγγης – πλήκτρα
Λάκης Χατζηδημητρίου – τύμπανα
Νίκος Ρούλος - μπάσο
Βαγγέλης Κονταράτος- κιθάρα
Νατάσα Παυλάτου - κρουστά

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος - Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου

Δ/νση Παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης - Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός Παραγωγός: Φάνης Συναδινός

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Στήλη «Μικρό Εισαγωγικό»: Κώστας Μπαλαχούτης

Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση - Μίξη Ήχου - Master: Βασίλης Νικολόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Βοηθός Αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη Καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Δημοσιογραφική Υποστήριξη: Τζένη Ιωαννίδου

Βοηθός Παραγωγής: Νίκος Τριανταφύλλου
Φροντιστής: Γιώργος Λαγκαδινός

Τραγούδι Τίτλων: «Μια Γιορτή»
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης

Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!