Το χρονικό του καύσωνα του 1987 με τους 1.300 νεκρούς

Το εφιαλτικό οκταήμερο 22 - 30 Ιουλίου 1987 με τις θερμοκρασίες ρεκόρ
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
22/07/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήταν 22 Ιουλίου, όταν το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα σε πολλές περιοχές της χώρας. Το πρόβλημα στην Αθήνα ήταν εντονότερο, λόγω και του νέφους που ήταν τότε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τότε δεν υπήρχε και η λύση του κλιματιστικού και η κατάσταση γινόταν περισσότερο αφόρητη ακόμη και μέσα στους κλειστούς χώρους.

Τα τσιμέντα είχαν πυρώσει, οι ράγες των τρένων στράβωσαν και οι ηλικιωμένοι πέθαιναν από τη ζέστη: ο καύσωνας του Ιουλίου του 1987 κατεγράφη ως ο φονικότερος στην Ελλάδα, με τον επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για 1.300 νεκρούς και ανεπίσημες καταγραφές για 1.500.

Η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 44 βαθμούς Κελσίου. Το χειρότερο, όμως, δεν είχε έρθει ακόμη. Και αυτό ήταν η διάρκεια του καύσωνα. Επί οκτώ συνεχείς ημέρες το θερμόμετρο παρέμενε στα ύψη και δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς ακόμη και τη νύχτα.

22 Ιουλίου

Τις πρώτες ημέρες κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Στις 22 Ιουλίου 1987 είχαν ήδη σημειωθεί οι πρώτοι τέσσερις θάνατοι και εισαγωγές στο νοσοκομείο με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Ωστόσο, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων παρέμεναν ψύχραιμα και σε στάση αναμονής, καθώς τα άτομα που είχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία είχαν ήδη προβλήματα υγείας. Τις επόμενες ημέρες, όμως, η κατάσταση ξέφυγε.

23 Ιουλίου

Στις 23 Ιουλίου οι νεκροί είχαν μεν αυξηθεί, όμως ο αριθμός δεν ήταν ανησυχητικός. «Θερίζει η λάβρα» έγραφαν τα πρωτοσέλιδα των εφμερίδων. Το πρόβλημα της ζέστης επιδεινωνόταν από τις διακοπές νερού και ρεύματος.

-10.jpg

24-25 Ιουλίου

Στις 25 Ιουλίου η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τους νεκρούς να έχουν φτάσει του 300 και η μακάβρια λίστα ολοένα και να αυξάνεται. Τα ρεπορτάζ ήταν σοκαριστικά. Περιέγραφαν πώς είχαν γεμίσει οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων και διέθεσαν ακόμη περισσότερους τα στρατιωτικά. Μία ημέρα μετά οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμη και στα ψυγεία των βαγονιών των τρένων του ΟΣΕ.

Μετά την έβδομη ημέρα του καύσωνα η θερμοκρασία άρχισε σταδιακά να πέφτει. Ο απολογισμός, όμως, ήταν τραγικός.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί που άφησε πίσω του ο καύσωνας ήταν 1.300 νεκροί, εκ των οποίων οι 1.115 στην Αττική. 

Ο αριθμός των θανάτων ήταν υπερδιπλάσιος από τον δεύτερο πιο θανατηφόρο, έναν εξαιρετικά ισχυρό καύσωνα που είχε πλήξει την κεντρική Ελλάδα τον Αύγουστο του 1958 και είχε σκοτώσει 600 άτομα.

25.7.1987-TA-NEA-copy-447x600.jpg

Πού καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Η μέγιστη θερμοκρασία που μετρήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας, ήταν 41,9°C στις 23 Ιουλίου και στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν 43,6°C στις 27 Ιουλίου, η οποία ήταν και η υψηλότερη που καταγράφηκε στην περιοχή της Αθήνας.

Αυτές οι θερμοκρασίες συνδυάστηκαν με υψηλά ελάχιστα, με το υψηλότερο να είναι 30,2°C στο κέντρο της Αθήνας στις 27 Ιουλίου και 29,9°C στις 24 Ιουλίου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το χαμηλότερο ελάχιστο ήταν 25,6°C στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, η υγρασία ήταν υψηλή (60% στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου) και οι ταχύτητες του ανέμου χαμηλές, συμβάλλοντας στη δυσφορία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

-6.jpg

Παρότι η Αθήνα είχε δει και αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες -48 βαθμούς το 1978- ήταν η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους.

Οι επιστήμονες της εποχής απέδωσαν το φαινόμενο αυτό στη διάρκεια του καύσωνα και όχι την έντασή του.

Μια ακόμη δραματική διάσταση αυτής της τραγωδίας ήταν και η έλλειψη διαθέσιμων χώρων στα νεκροταφεία της πόλης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκροί να παραμείνουν άταφοι για ημέρες.

Τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της εποχής


Οι εφημερίδες της εποχής αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί. «Καμίνι όλη η Ελλάδα» γράφουν «Τα Νέα», «Κραυγή αγωνίας εκατομμυρίων Ελλήνων: Θεέ μου!» τονίζει στο πρωτοσέλιδό της η «Ακρόπολις».

IMG_5001.webp

Ο δραματικός απολογισμός αρχίζει σιγά – σιγά να αυξάνεται: «300 οι νεκροί» γράφουν «Τα Νέα», «Σωρός οι νεκροί στα νεκροτομεία» λέει ο Ελεύθερος Τύπος.

αρχείο-λήψης-1-8.jpg

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!