Σαν σήμερα ξεκίνησε η «Μάχη της Κρήτης»

Μία μάχη ορόσημο για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
20/05/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Δέσποινα Ψυλλάκη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ημερολόγιο έγραφε 20 Μαΐου 1941 όταν οι Γερμανοί ξεκίνησαν την αεραπόβαση στο νησί της Κρήτης. Η επιχείρηση κατάληψης του νησιού είχε την συνθηματική ονομασία «Ερμής».

Στην Κρήτη, εκτός από τους ηρωικούς Κρητικούς, υπήρχαν τρία τάγματα του Ελληνικού στρατού, οι άντρες της Κρητικής Χωροφυλακής καθώς και τα συμμαχικά στρατεύματα των Άγγλων, οι οποίοι από την αρχή του πολέμου λόγω της στρατηγικής θέσης του νησιού την ανέθεσαν στο βρετανικό Αρχηγείο της Μέσης Ανατολής.

Οι Γερμανοί είχαν σκοπό να κατακτήσουν κεραυνοβόλα την Κρήτη, ώστε να συνεχίσουν τα σχέδια τους για την κατάκτηση της Ρωσίας, της Μάλτας και της Κύπρου. Η επιχείρηση «Ερμής» ήταν η πρώτη αποστολή που θα ολοκλήρωνε μόνη της η Χιτλερική Πολεμική Αεροπορία και βασίστηκε στην ρίψη αλεξιπτωτιστών και πολεμικού υλικού.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε 4 σημεία: στο Μάλεμε, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, με στόχο την κατάληψη των αεροδρομίων και των σημείων ανεφοδιασμού.

Οι κατακτητές, στην προσπάθειά τους να αντλήσουν και να μεταφέρουν πολεμικό υλικό, είχαν επιτάξει τα άλογα, τα μουλάρια ακόμη και τα γαϊδουράκια των Κρητικών με υποχρεωτική συνοδεία ενός αγοριού ή ενήλικου άντρα.

Οι περισσότεροι Κρητικοί έστειλαν τα μεγαλύτερα αγόρια τους να συνοδεύσουν τα ζώα, θεωρώντας ότι οι Γερμανοί δεν θα σκοτώσουν εύκολα τα άοπλα παιδιά και πράγματι έτσι κι έγινε…

Εν τω μεταξύ, οι ηρωικοί Κρητικοί ενήλικοι άντρες επιδόθηκαν σε έντονο ανταρτοπόλεμο, στήνοντας ενέδρες στους Γερμανούς και πλήττοντας καίριους στόχους κατάφεραν να τους αποδυναμώσουν, ξεσηκώνοντας την οργή τους για τιμωρίες και αντίποινα. Ένα από αυτά τα αντίποινα περιλάμβανε την ολοκληρωτική ισοπέδωση της Κανδάνου, επαρχίας του νομού Χανίων, όπου ακόμη και σήμερα υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή που αναρτήθηκε από τους ίδιους τους Γερμανούς, γραμμένη στα Γερμανικά και Ελληνικά:

dfghjk
Οι απώλειες των Γερμανικών δυνάμεων ήταν τεράστιες κατά τη διάρκεια της «Μάχης της Κρήτης» και της κατοχικής περιόδου, ενώ ο χρόνος που καθυστέρησαν για την κατάληψη του νησιού θεωρήθηκε σημαντικός για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού τα Γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν με μεγάλη καθυστέρηση στη Ρωσία και ηττήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ρωσικού χειμώνα.

Στο Γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε βρίσκονται οι τάφοι περίπου 4.500 Γερμανών στρατιωτών, ενώ οι Γερμανοί δεν προσπάθησαν ποτέ ξανά αεροπορική κατάληψη σε καμία άλλη περιοχή.
Το νεκροταφείο αυτό σηματοδοτείται κατά την διαδρομή από το αεροδρόμιο των Χανίων προς την πόλη, για την διευκόλυνση των τουριστών.

Χιλιάδες Γερμανοί υπήκοοι επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί προκειμένου να δουν από κοντά το ιστορικό αυτό νεκροταφείο, που κρατά ζωντανή τη μνήμη της μάχης κατά του ναζισμού, ένα μελανό σημείο της ιστορίας για το οποίο ο Γερμανικός λαός συνεχίζει να νιώθει ενοχές…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!