Πόσο θα κοστίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Τσουχτερό...
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Από 103,10 έως 140,76 ευρώ εκτιμάται πως θα κοστίσει χριστουγεννιάτικο τραπέζι 6 έως 8 ατόμων τις φετινές γιορτές, αυξημένο κατά 10,8% έως 11,8% σε σύγκριση με πέρσι.

Όπως προκύπτει από την έρευνα τιμών που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας τόσο σε σούπερ μάρκετ όσο και σε εξιδεικευμένα καταστήματα, οι καταναλωτές θα αγοράσουν ακριβότερα τα περισσότερα τρόφιμα που συνθέτουν το εορταστικό τραπέζι, με το εύρος των τιμών να διαφοροποιείται ανάλογα με την ποιότητα των προϊόντων και τον τύπου του καταστήματος από το οποίο πραγματοποιούν οι καταναλωτές τις αγορές τους.

«Πρωταθλητής» των ανατιμήσεων μεταξύ των προϊόντων που συγκρίνει η έρευνα είναι το ελαιόλαδο με αύξηση της τάξεως του 62% σε σχέση με πέρσι. Σημαντικές είναι και οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά, όπως στα μήλα κατά 36,6%, τις πατάτες κατά 21,5%, το μαρούλι κατά 17,2% και τις ντομάτες κατά 15,6%.

Στα κρέατα μεγάλη αύξηση καταγράφεται στο αρνί, της τάξεως του 22,9% αλλά και στη νωπή γαλοπούλα κατά 21,1% και την κατεψυγμένη κατά 16,7%, όπως επίσης και στο χοιρινό κατά 14,6%.

Άνοδο εμφανίζουν και ποτά του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού με την τιμή του κρασιού να είναι αυξημένη κατά 21,2%, της μπύρας κατά 5% όπως και των αναψυκτικών κατά 12%. Στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, αύξηση παρουσιάζουν οι τυποποιημένοι κουραμπιέδες κατά 4,7% ενώ τόσο στους κουραμπιέδες του ζαχαροπλαστείου όσο και στα μελομακάρονα η έρευνα διαπιστώνει μείωση στη μέση τιμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αντίποδα των αυξήσεων, μείωση εμφανίζει η φέτα σε άλμη, κατά - 13,5% σε σχέση με πέρσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα για λόγους σύγκρισης των δεδομένων, με τις προηγούμενες αντίστοιχες ετήσιες έρευνες δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια από τα προϊόντα που εντάσσονται στο «Καλάθι των Χριστουγέννων», την πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης κατά της ακρίβεια που εφαρμόζεται στα σούπερ μάρκετ για την περίοδο των γιορτών. Υπενθυμίζεται ότι το «Καλάθι των Χριστουγέννων» περιλαμβάνει συνολικά 6 κατηγορίες τροφίμων με αυξημένη εποχική ζήτηση, συμπληρώνοντας ουσιαστικά τα προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού». Συγκεκριμένα: τη γαλοπούλα, το αρνί και το κατσίκι, το τσουρεκι, τη βασιλόπιτα και τη σοκολάτα. Το μέτρο θα διαρκέσει έως τις 3 Ιανουαρίου,

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!