Πέθανε ο τρανός Δημήτρης Ζάχος

Κορυφαίος ερμηνευτής του δημοτικού τραγουδιού.

Ο μεγάλος Δημήτρης Ζάχος έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Θρυλικό το όνομά του, ίσως ο πρώτος και ο μόνος «αστέρας» του είδους που κατάφερε να βγει τόσο δυναμικά μπροστά έχοντας επιρροή και αναγνώριση σε ευρύτερα ακροατήρια.

Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η παρουσία του στις κινηματογραφικές ταινίες με… «φουστανέλα» και βέβαια η μοναδική ερμηνεία του στο «Μια βοσκοπούλα αγάπησα».

Ο Ζάχος λειτούργησε σαν συγκροτηματάρχης και λατρεύτηκε όσο λίγοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γνώστης της ψαλτικής, διέθετε δική του προσωπικότητα και ύφος, ήταν περιζήτητος σε μαγαζιά και εκδηλώσεις απ’ τα χρόνια του ’50 ενώ οι δίσκοι του σημείωναν πλατιά επιτυχία και στην Κολούμπια και στις μικρότερες εταιρείες όπου «λειτούργησε» αργότερα στα χρόνια του ’70 και του ΄80.

Την περίοδο της δόξας του συνεργάστηκε στενά με τον Γιώργο Κόρο, τον Βασίλη Σαλέα (τον παλιό, όπως λένε κι οι παλιοί), τον Γιάννη Βασιλόπουλο και άλλους Θεούς δημιουργώντας μια dream team που ανανένωσε και προέκτεινε το κλασικό άκουσμα με πρωτοπόρες μάλιστα έθνικ κατευθύνσεις. 

Η εκφραστικότητα του Ζάχου είναι απράμιλλη. Είχε το χάρισμα να συγκινεί και να «περνά» με την ερμηνεία του το τραγούδισμά του στους... πολλούς. Μέγας διακσεδαστής, αλλά με αξιώσεις!

Είχα την ευλογία να τον γνωρίσω από κοντά, να μοιραστούμε συνομιλίες που δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Όασις και Δίφωνο αλλά και στην τηλεόραση σε εκπομπές όπου είχα τη μουσική επιμέλεια. 

Τον απόλαυσα και στο στούντιο στο δίσκο με τα «Παρεξηγημένα» των Παιδιών από την Πάτρα, που επιμελήθηκε ο Χρήστος Παπαδόπουλος…

Ωραίος άνθρωπος, περιβόλι, χορτάτος, πλακατζής και μέγας μάστορας.

Ήξερε να ξεγελά τον «άτιμο» χρόνο!

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates