Πέθανε μόνος ο φωτογράφος Γιώργος Τουρκοβασίλης, συγγραφέας του βιβλίου «Ροκ Ημερολόγια»

Ο Ροκ Φωτογράφος έφυγε σε ηλικία 77 ετών.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
12/08/2021

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νεκρός στο διαμέρισμά του στην Αγ. Παρασκευή βρέθηκε από την ανιψιά του ο ροκ φωτογράφος Γιώργος Τουρκοβασίλης, σε ηλικία 77 ετών. Στην ιστορία θα μείνει για τα βιβλίο του «Ροκ Ημερολόγια» που κυκλοφόρησε το 1984 από τις εκδόσεις «Οδυσσέας» κι έκανε πάταγο! Τα 5.000 αντίτυπα γρήγορα εξαντλήθηκαν και το βιβλίο απέκτησε συλλεκτική αξία.

Ήταν τότε κάτι σαν το ροκ ευαγγέλιο για όλη εκείνη τη γενιά των 80ς καθώς ήταν το πρώτο βιβλίο που κατέγραφε όλες τις «φυλές» της εποχής, τους ροκάδες, χεβυμεταλλάδες, πάνκηδες, νιουγουεβάδες και ότι μουσικά κινήματα είχαν εμφανιστεί σε μια εποχή που η μουσική ήταν το επίκεντρο στις συζητήσεις ανάμεσα στις παρέες, μέσα στα δισκάδικα, στα κλαμπ και τα στέκια της εποχής.

Για ένα περίεργο λόγο, όπως πληροφορεί ο συγγραφέας στο αυτοβιογραφικό του σημείωμα, ο εκδότης δεν ήθελε να το επανεκδώσει και τα «Ροκ Ημερολόγια», έτσι γίνονται cult και κυκλοφορούν, χωρίς άδεια, σε φωτοτυπίες στα Εξάρχεια και αποσπάσματά της στο διαδίκτυο!

Τα «Ροκ Ημερολόγια» που ήταν ένα βιβλιαράκι τσέπης στην πρώτη τους έκδοση είχαν τον υπότιτλο «Ελληνική Νεολαία και Ροκ Στις Αρχές της Δεκαετίας του ’80». Το Δεκέμβριο του 2016 επανεκδόθηκαν εμπλουτισμένα με φωτογραφικό υλικό από τιε εκδόσεις «Στο Περιθώριο».

Όπως με πληροφόρησε ο εκδότης της επανέκδοσής του, Δημήτρης Αργυρόπουλος, με τον οποίο αρθρογραφούσαμε στο σημαντικό αλλά σύντομο σε χρονική περίοδο μουσικό περιοδικό «The Voice», ήταν δύσκολη η προσέγγιση του 72χρονου τότε Γιώργου Τουρκοβασίλη καθότι καθώς ζούσε στο περιθώριο, αποτραβηγμένος από τις όποιες δραστηριότητές του στο παρελθόν και χρειάστηκε χρόνος και προσπάθεια ώστε να πειστεί και να δώσει την συγκατάθεσή του, αλλά και το φωτογραφικό υλικό.

Ο ίδιος εκδοτικός οίκος κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά το άλλο σπουδαίο βιβλίο του Γ. Τουρκοβασίλη «Rock in Athens ’85».

Ο Γιώργος Τουρκοβασίλης τον Ιούλιο του 1985, με ανάθεση από το περιοδικό «Ηχος & Hi Fi», βρέθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να καλύψει το μεγάλο μουσικό φεστιβάλ Rock in Athens. Στο διήμερο της συναυλίας τράβηξε 20 ασπρόμαυρα φιλμ, 720 φωτογραφίες. Ελάχιστες από αυτές, και μόνον από συγκροτήματα, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό. Το υπόλοιπο υλικό έμεινε στο συρτάρι μέχρι πρόσφατα, όταν οι εκδόσεις «Στο Περιθώριο» αποφάσισαν να δημοσιεύσουν 70 από αυτές σε ένα βιβλίο, το «Rock in Athens ’85».

Αν και χαρακτηρίστηκε ως ροκ φωτογράφος το εκπληκτικό ότι δεν υπήρξε μια rock’n’roll φιγούρα της εποχής, δεν είχε καμία σχέση με την μουσική, ούτε ροκάς ήταν. Του κίνησε όμως το ενδιαφέρων το ντύσιμο των νέων, οι ομάδες που ήταν χωρισμένοι ανάλογα τα μουσικά τους γούστα και οι παρέες που είχαν και διαμορφώνονταν με γνώμονα την μουσική. Έτσι αποφάσισε να καταγράψει όλα αυτά που συνέβαιναν γύρω του τα οποία είχαν τεράστιο ενδιαφέρων με μαρτυρίες, αφηγήσεις και καταγραφές μιας περιόδου που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά και καθόρισε το μέλλον.

Ο Γιώργος Τουρκοβασίλης επίσης ήταν κοντά στον σπουδαίο ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη και δούλευε μαζί του ως φωτογράφος και καλλιεργούσε το προσωπικό του ιδίωμα στην τέχνη της φωτογραφίας. Αργότερα δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο έργων τέχνης. Ωστόσο η μία και μοναδική έκδοση του βιβλίου «Τα Ροκ Ημερολόγια» απέκτησε στο χρόνο μια μυθική διάσταση καθώς όλοι ήθελαν να αποκτήσουν το βιβλίο αυτό, αλλά δεν υπήρχε.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!