Πέθανε η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς, Βάσω Σταματίου

Από τις ελάχιστες μη Εβραίες που βρέθηκε στο στρατόπεδο - κολαστήριο και έγινε γνωστη ως το κορίτσι με τον αριθμό 82224
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πέθανε η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του ναζιστικού στρατοπέδου του Άουσβιτς, η Βάσω Σταματίου, η οποία έγινε γνωστή  έγινε γνωστη ως το κορίτσι με τον αριθμό 82224.

Η Βάσω Σταματίου γεννήθηκε στην Αριδαία του νομού Πέλλας και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Στις 28 Μαρτίου1944, ούσα 19 ετών και φοιτήτρια Νομικής, συνελήφθη από τους Γερμανούς και την 1η Απριλίου 1944 μεταφέρθηκε από τις φυλακές Παύλου Μελά στις φυλακές Μπάνιτσα έξω από το Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας.

Στις 28 Ιουνίου του ίδιου έτους μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς στην Πολωνία και στις 30 Σεπτεμβρίου 1944 στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας. Από κει, στις 27 Οκτώβρη 1944 στο Μπούχενβαλντ και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη στις 14 Σεπτεμβρίου 1945.

Είναι από τις ελάχιστες Ελληνίδες που χωρίς να είναι Εβραίες έφτασαν ως το στρατόπεδο του Άουσβιτς και κατάφεραν να επιβιώσουν.

Μετά από την Απελευθέρωση, έφυγε στο Μιλάνο της Ιταλίας και σπούδασε ενδυματολογία θεάτρου και κοστούμι μόδας. Γύρισε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση του βεστιαρίου της Λυρικής Σκηνής. Επίσης, πήρε δίπλωμα σκηνογραφίας από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Η Βάσω Σταματίου τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στη “Στέγη Γερόντων – Ίδρυμα Πετρή” στη Στυλίδα, ενώ είχε γράψει και το βιβλίο «Βαρούμ, μία Ελληνίδα στο Άουσβιτς»

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί, αύριο, Σάββατο στις 12.30 το μεσημέρι, στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Στυλίδα. 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!