Πάρκο στο Γκάζι με το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης»

(VIDEO) Παρόντα τα παιδιά του, Μαργαρίτα και Γιώργος
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, πραγματοποιήθηκε η τελετή της ονοματοδοσίας από το Δήμο της Αθήνας, του πάρκου που βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού και Πειραιώς, σε πάρκο "Μίκης Θεοδωράκης".

Τη σχετική απόφαση είχε λάβει ομόφωνα τον περασμένο Απρίλιο, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία των παιδιών του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη, Μαργαρίτας και Γιώργου.

«Ο Μίκης μάς ενώνει, μάς σφυρηλατεί... Το πάρκο στη διασταύρωση της Πειραιώς με την Ιερά Οδό, θα φέρει το όνομα του σπουδαίου αυτού ανθρώπου. Ένα κομβικό σημείο στην είσοδο της πόλης των Αθηνών, που θα συνδέει για πάντα την Αθήνα με τον Μίκη, τον Μίκη με την Αθήνα. Μια σχέση διαχρονική, σχέση αμοιβαίας έμπνευσης κι αγάπης, που πλέον αποκτά και φυσική υπόσταση» δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και συνέχισε:

«Μνημονεύουμε τον Μίκη γιατί συνέθεσε, σαν παρτιτούρα, όλα τα πεδία που μάς φέρνουν κοντά: Την πατρίδα, τη Ρωμιοσύνη που τραγούδησε, τον ανθρώπινο πόνο, το μεγαλείο της θυσίας, την αγάπη της ελευθερίας… Αυτήν την κλωστή, ατσάλινη κι αόρατη που μάς ενώνει, τη χρωστάμε στον Μίκη που μάς τη χάρισε. Τον τιμούμε γιατί τού χρωστάμε».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Λιάνης, φίλος του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Μεταξύ άλλων, ο Λιάνης ανέφερε:

«Μου αρέσει μια εκφραση που δεν τη χρησιμοποιούμε σήμερα: Διδάσκαλος του γένους. Αυτό ήταν ο Μίκης.... Τον ρώτησα: Ποιά είναι η θρησκεία σου; Ο Μίκης απάντησε μονολεκτικά: Η Ελλάδα».

Μετά τη συγκινητική τελετή της ονοματοδοσίας, ακολούθησε μεγάλη μουσική συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών: Η Γλυκερία, ο Βασίλης Λέκκας, ο Παναγιώτης Πετράκης, η Αργυρώ Καπαρού και ο Άγγελος Θεοδωράκης (εγγονός του Μίκη) ερμήνευσαν συνθέσεις του αθάνατου Μίκη.

Στη συναυλία, τον δικό της μουσικό τόνο έδωσε η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη και μουσικούς τους Μανώλη Καραντίνη (μπουζούκι), Ευαγγελία Μαυρίδου (πιάνο), Ξενοφών Συμβουλίδη (όμποε, φλογέρες, μπαγλαμάς), Νίκο Γκιόλα (κιθάρα), Αρτέμη Σαμαρά (βιόλα), Λευτέρη Γρίβα (ακορντεόν), Θεόδωρο Κουέλη (μπάσο), Νίκο Σκομόπουλο (ντραμς), Στέφανο Θεοδωράκη - Παπαγγελίδη (κρουστά).

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!