Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα

(PHOTOS+VIDEO) Γιγαντιαίες επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής σε Σαρωνίδα, Λουτράκι, Δερβενοχώρια - Στάχτη δεκάδες στρέμματα, σπίτια, αυτοκίνητα και καταφύγια ζώων κάηκαν ολοσχερώς
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
17/07/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τιτάνια μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται από το μεσημέρι της Δευτέρας στην Σαρωνίδα, το Λουτράκι και τα Δερβενοχώρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτωπα στην Αττική έχουν χωριστεί σε τρία κομμάτια: από το Πανόραμα ως τη Σαρωνίδα, από τη Σαρωνίδα ως το Λαγονήσι και ένα προς Ανάβυσσο.

Σε σχέση με την Σαρωνίδα, η ενημέρωση που έδινε η πυροσβεστική στις 20:00 είναι πως η μάχη δίνεται αυλή-αυλή, σπιτι-σπιτι, ενώ μέχρι τις 21:00 θα συνέχιζαν να επιχειρούν τα εναέρια (16 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό). Οι εναέριες επιχειρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας. Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινησει στις επόμενες ώρες και στη διάρκεια της νύχτας στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται από το μεσημέρι της Δευτέρας στην Σαρωνίδα, το Λουτράκι και τα Δερβενοχώρια. 



Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι ισχύος επτά μποφόρ. Έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Λαγονήσι, Ανάβυσσος και Σαρωνίδα ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Πέτα, Μελισσουργός και Ταμπουργιά. Η φωτιά έχει φτάσει και στη Σαρωνίδα στην περιοχή Πανόραμα όπου καίγονται σπίτια.

Το έργο των πυροσβεστών έκαναν δυσκολότερο οι δυνατοί άνεμοι, ενώ στην κατάσβεση συνδράμουν  εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων στην περιοχή της πυρκαγιάς. Ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής, καθώς επίσης η ΕΛΑΣ και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα, Ρουμάνοι πυροσβέστες έφτασαν στο Πανόραμα Σαρωνίδας, ώστε να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης των πύρινων μετώπων.



Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αθηνών - Σουνίου

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.

Επίσης κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα. 

αααα3.jpg

Κάηκαν σπίτια στο Λουτράκι

Σε ό,τι αφορά το Λουτράκι η προσπάθεια εστιάζεται στο αναχαιτιστεί η φωτιά στην Εθνικη Οδό Αθηνων Πατρών και να μην περάσει στους οικισμούς που βρίσκονται νότια της εθνικής. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί απο την Ηπειρο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο ενώ θα εξακολουθήσουν ρίψεις τα εναέρια μέχρι τη δυση (9 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό).

εγάλες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά στο Λουτράκι με αρκετά σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό από τη φωτιά στο Λουτράκι 9 σπίτια είναι καμένα επίσημα ενώ 28 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από τα σπίτια τους. Πληροφορίες από loutraki365 αναφέρουν ότι συνολικά έχουν καεί 30 σπίτια στον οικισμό Ειρήνη και δύο κατοικίες στην Καλλιθέα ενώ εκτεταμένες καταστροφές έχουν σημειωθεί και στο Άνω Καρμπουνάρι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι εθελοντές, αλλά και κάτοικοι των οικισμών, έδωσαν μάχη προκειμένου η πύρινη λαίλαπα να μην καταστρέψει αλλά σπίτια και να μην περάσει από την παλαιά εθνική οδό προς τα διυλιστήρια της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 για τις περιοχές Καλαμάκι, Ίσθμια και Παράδεισο με κατεύθυνση προς την Κόρινθο.



Κάηκε καταφύγιο ζώων

Από την φωτιά δυστυχώς δεν γλύτωσε το καταφύγιο ζώων, Fazoo Farm. Σύμφωνα με πληροφορίες, σώθηκαν μόλις επτά σκυλιά και μία γάτα.

Όσοι βρίσκονται κοντά στο σημείο καλούνται να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης και μεταφοράς ζώων.

Γίνεται έκκληση σε όσους είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, να συντονιστούν μεταξύ τους, για να μην δημιουργηθεί περαιτέρω σύγχυση και πανικός.

Συγκεκριμένα η σελίδα στο facebook "Πανελλαδική ηλεκτρονική διαμαρτυρία για τα ΖΩΑ" αναφέρει:

Κάηκε το καταφύγιο Fazoo Farm. Από ότι διαβάσαμε, γλίτωσαν ελάχιστα ζωα. Καλό θα ήταν όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, να συντονιστούν μεταξύ τους, για να μην δημιουργηθεί περαιτέρω σύγχυση και πανικός. Μόνο πένθος, θλίψη και οργή για τον άδικο χαμό τόσων ψυχών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Φιλόζωων Εθελοντών Εκάλης, που έκανε γνωστό ότι καίγεται το καταφύγιο στο Λαγονήσι, «οποιοσδήποτε χρειάζεται μεταφορά και απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων από καταφύγια με φορτηγά παρακαλούμε να μας καλέσει στο 2131364020».

Ο σταθμός πυρόπληκτων ζώων στο λατομείο ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι άνοιξε στις 18:00 για να υποδεχθεί ζώα σε ανάγκη.

αααα2.jpg

Φιλοξενία πληγέντων

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις σημερινές πυρκαγιές ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα:

(1) Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

(2) Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών.

ααα1.jpg

Μητσοτάκης: Πρώτο μέλημα η προστασία της ζωής

«Να υπακούν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για εκκενώσεις» κάλεσε τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, στην πρώτη του δήλωση για τις φωτιές που μαίνονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Νέο Κουβαρά, Λαγονήσι, Δερβενοχώρια.

«Οι μέρες αυτές θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο που μπορεί. Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες. Πρώτο μέλημα η προστασία της ζωής και έπειτα της περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις που διατάσσονται να πραγματοποιούνται. Θέλω να διαβεβαίωσω όλους τους συμπολίτες ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά θα καταγράψει τις ζημιές και οι πολίτες να αποζημιωθούν.

Σήμερα ήταν η πρώτη δύσκολη μέρα του καλοκαιριού θα ακολουθήσουν και άλλες. Φωτιές, είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, το ζήτημα είναι να μπορούμε να τις περιορίζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!