Ο διεθνής Τύπος για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών

Οι ελληνικές εκλογές όπως παρουσιάστηκαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
22/05/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη σημαντική διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στα πρώτα τους σχόλια για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Τα περισσότερα επισημαίνουν ότι η χώρα θα πάει σε δεύτερες εκλογές, ώστε η Νέα Δημοκρατία να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Τα πρακτορεία

Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί της Ελλάδας βλέπουν μεγάλη νίκη, αλλά χωρίς βουλευτική πλειοψηφία, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, νικώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι αδύνατο να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Το Associated Press σημειώνει ότι «οι κυβερνώντες συντηρητικοί του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν τεράστιο προβάδισμα έναντι του κόμματος της αριστερής αντιπολίτευσης» και πως ο Κ. Μητσοτάκης «θα αγωνιστεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο».

Το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA) σημείωσε ότι «παρά το ισχυρό προβάδισμά της, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό λόγω των αλλαγών στον εκλογικό νόμο της χώρας». Και προσθέτει ότι «οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι κάτι σπάνιο και συχνά αποτυχημένο στην Ελλάδα. Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εντός 10 ημερών, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Ιούλιο».

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu γράφει ότι η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές, επικαλούμενο τα πρώτα, μερικά αποτελέσματα, ενώ φιλοξενεί και εκτενές φωτορεπορτάζ από την ημέρα των εκλογών.

Βρετανία

Σύμφωνα με το BBC, «Ο κεντροδεξιός Μητσοτάκης οδεύει προς τη νίκη χωρίς πλειοψηφία» και η συντηρητική Νέα Δημοκρατία «υπολείπεται μια χούφτα έδρες από την οριστική νίκη». Και πως «παρά τη μεγάλη νίκη της κεντροδεξιάς, θα επιλέξει να προχωρήσει σε δεύτερο γύρο εκλογών αντί να επιδιώξει συνασπισμό».
Ο Guardian από την πλευρά του επισημαίνει ότι τη νίκη της Ν.Δ. σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και πως «ακόμα και στην Κρήτη, σοσιαλιστικό προπύργιο, το δεξιό κόμμα τα πήγε απροσδόκητα καλά».

Γαλλία

Η Figaro μιλά για μεγάλη νίκη της ΝΔ ενώ η Monde επισημαίνει πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός «έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού, ενδέχεται να προχωρήσει σε νέες εκλογές».

Ιταλία

Η Corriere della Sera αναφέρεται στο «μεγάλο προβάδισμα στις ελληνικές εκλογές» της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η εφημερίδα La Stampa σημειώνει ότι «το αποτέλεσμα του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα είναι χαμηλότερο των προσδοκιών» αλλά «κανένα από τα κόμματα δεν διαθέτει τους αναγκαίους βουλευτές για να κυβερνήσει μόνο του και, κατά συνέπεια, θα χρειαστούν νέες εκλογές».

Ισπανία

Η εφημερίδα El Pais, επισημαίνει ότι ο «συντηρητικός Μητσοτάκης κερδίζει ξεκάθαρα τις εκλογές στην Ελλάδα, αλλά χωρίς πλειοψηφία για να κυβερνήσει» και προσθέτει ότι «εάν κανένα κόμμα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα προκηρυχθούν άλλες εκλογές εντός ελάχιστης προθεσμίας 40 ημερών».
Από την πλευρά της η εφημερίδα El Mundo, με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης, ο εγγυητής της ελληνικής “παλιάς φρουράς”», σημειώνει ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός οφείλει το «savoir faire» που έχει στην ελληνική πολιτική σκηνή «στην οικογενειακή παράδοση. Ανήκει σε μία από τις τρεις δυναστείες που άσκησαν την εξουσία στην ελληνική χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: τον συντηρητικό Καραμανλή, τον σοσιαλιστή Παπανδρέου και τους Μητσοτάκηδες-Βενιζέλους, παραδοσιακά κεντροδεξιούς».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!