Νέα κινητοποίηση των ανθρώπων του Πολιτισμού

Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
15/07/2020

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Μακρής
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεών τους, δεκάδες καλλιτεχνικά σωματεία και ενώσεις οργανώνουν σήμερα, στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στην Παλαιά Βουλή και πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο κάλεσμα τονίζεται πως όλο αυτόν τον καιρό έδωσαν έναν ακατάπαυστο αγώνα, ώστε η κυβέρνηση να στηρίξει τον Πολιτισμό και τους εργαζομένους του στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο τομέας της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού έχασε το 93% του κύκλου εργασιών του και βρίσκεται στην πρώτη θέση των πληττόμενων κλάδων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Εχθές έκλεισαν τέσσερις μήνες από τη μέρα που ο πολιτισμός και οι εργαζόμενοί του έχουν τεθεί σε μια πρωτοφανή κατάσταση εξαίρεσης, την οποία η κυβέρνηση εξελίσσει μεθοδικά και απροκάλυπτα σε μόνιμο καθεστώς εξαίρεσης. Ένα κράτος που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να εκριζώσει τον πολιτισμό από την κοινωνία, είναι ένα κράτος που φοβάται τη δύναμη του πολιτισμού. Κι ένα κράτος που φοβάται τόσο τη δύναμη του πολιτισμού (την τελειότερη έκφραση της ελευθερίας) και του επιτίθεται με κάθε δυνατό τρόπο, είναι ένα κράτος που αμφισβητεί το ίδιο του το πολίτευμα.

Μαζί με μια πρωτόγνωρη εσωθεσμική και εξωθεσμική συσπείρωση και διεκδίκηση των επαγγελματιών των καλλιτεχνικών κλάδων για τα ελληνικά δεδομένα, η κυβέρνηση, στον αντίποδα, έχει με επιμονή και υπομονή καταστήσει απόλυτα σαφείς τις προθέσεις της:

- Αφαίρεση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα σχολεία

- Ανακοινώσεις μέτρων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ποτέ δεν έγιναν πράξη, παραμένοντας αδιευκρίνιστοι τίτλοι (π.χ. οικονομική στήριξη ΑΜΚΕ, επαναλειτουργία κλειστών χώρων)
- Παντελής απουσία σχεδίου και προγραμματισμού για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά επίφοβου χειμώνα που έρχεται
- Μοντέλα επιλεγμένης τέχνης αδιαφανούς ανάθεσης (Φεστιβάλ "Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός)
- Καλλιτέχνες που ωθούνται να γίνουν μάνατζερ του εαυτού τους και της τέχνης σε μια αγωνιώδη προσπάθεια πλήρους τεχνοκρατικοποίησης του πολιτισμού (Acropole Across)

Σήμερα, το 50% των ενηλίκων της χώρας βρίσκεται σε μη παραγωγική διαδικασία. Άρα, κατ' αντιστοιχία σχεδόν το 100% των εργαζομένων στις Τέχνες.

Οι SupportArtWorkers στηρίζουμε την κινητοποίηση και τα αιτήματα που έχει εξαγγείλει η ΠΟΘΑ. Οι αγώνες μας δε βρίσκονται στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά στο άμεσο σκιώδες μέλλον. Ας είμαστε όλοι εκεί, για να είμαστε όλοι εδώ.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!