Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα

Τιτάνια μάχη των πυροσβεστών σε Δερβενοχώρια - Μάνδρα - Στις φλόγες σπίτια - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λουτράκι
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
18/07/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ολονύχτια αναμένεται η μάχη των πυροσβεστώνστο «μέτωπο» της Μάνδρας, όπου οι φλόγες «καταπίνουν» ολόκληρους οικισμούς.

Η  πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια κι έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχει τεράστια δυναμική, με μηνύματα εκκένωσης από το 112 να στέλνονται συνεχώς.

Μάλιστα, για την κατάσβεση της φωτιάς στο Νέο Πόντο επιστρατεύτηκαν και δύο «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ με εντολή του ΓΑΔΑρχη.

Το μεσημέρι της Τρίτης (18/7) μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Μάνδρας ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα λόγω της δασικής πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια
'
Συγκεκριμένα, η κατάσταση στη Μάνδρα είναι πάρα πολύ δύσκολη, με τη φορά των ανέμων να αλλάζει και ο αέρας να κατευθύνεται από τη μία προς τα δυτικά και από την άλλη προς τα νότια.

Λόγω της φωτιάς έχει εκκενωθεί ένα μοναστήρι, από το οποίο μεταφέρθηκαν τέσσερις μοναχές, ενώ την ίδια στιγμή αστυνομικοί απομακρύνουν παιδιά από σπίτια στον Άγιο Χάραλαμπο Μάνδρας λόγω του πύρινου μετώπου που κατευθύνεται προς το χωριό.  



Η φωτιά στα Δερεβοχώρια έχει μεγάλη δυναμική και κινείται προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγία Σωτήρα, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, το μεσημέρι της Τρίτης (18.07.23).

Αναστέλλει τη λειτουργία της κατασκήνωση στα Βίλια

Την αναστολή λειτουργίας της Δημοτικής Κατασκήνωσης Ασπροπύργου στα Βίλια, για προληπτικούς λόγους αποφάσισε ο δήμος Ασπροπύργου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο  Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, κ. Αβραάμ Κωνσταντινίδης, λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές προβλέψεις κινδύνου πυρκαγιάς, έπειτα από ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας αποφασίζουν την αναστολή λειτουργίας της Δημοτικής Κατασκήνωσης Ασπροπύργου στα Βίλια, για προληπτικούς λόγους. Κύριο μέλημα όλων μας είναι η ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων και για το λόγο αυτό η Κατασκήνωση θα παραμείνει κλειστή έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν την επαναλειτουργία της. Οι συμμετέχοντες στην κατασκήνωση θα ενημερωθούν με επόμενη ανακοίνωση, αύριο Τετάρτη 19 Ιουλίου για την ημερομηνία έναρξης της 3ης Κατασκηνωτικής περιόδου»

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Έκλεισε η Εθνική οδός Αθηνών - Πατρών μέχρι και την Κόρινθο - Κλειστή και η παλαιά Εθνική

Νωρίτερα, διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων έχει προχωρήσει η αστυνομία λόγω της φωτιάς στα Δερβενοχώρια.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

1. επί της οδού Φυλης από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών.

2. επί της επαρχιακής οδού Οινόπης – Μαγούλας από το εργοστάσιοτο Τιτάν

3. επί της επαρχιακής οδού Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.

4. επί των εξόδων Αττικής οδού προς Θριάσιo και προς Μάνδρα.

5. επί της οδού Αγίας Αικατερινης από Μάνδρα έως λ. Καταδρομών.

Σε κατάσταση έκτακτς ανάγκης το Λουτράκι

Την ίδια ώρα, πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση στο Λουτράκι, που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η φωτιά κατακαίει σπίτια στον Άγιο Χαράλαμπο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις ολοένα και να ενισχύονται, τις Αρχές να στέλνουν συνεχώς μήνυμα εκκένωσης και τους φόβους πως οι φλόγες καραδοκούν και στα διυλιστήρια να εντείνονται.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Δαφνί

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή του Χαϊδαρίου και συγκεκριμένα στο Δαφνί, καίγοντας χαμηλή και θαμνώδη βλάστηση πάνω από τον οικισμό Αφαίας. Ειδικότερα, το μέτωπο βρέθηκε πολύ κοντά στη γέφυρα όπου βρίσκονται σιδηροδρομικές γραμμές και απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών.



Επιτόπου έσπευσαν 26 πυροσβέστες με επτά οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος ένα AB - 214 και ένα S-64. Σημειώνεται ότι η περιοχή όπου ξέσπασε η φωτιά βρίσκονται πολλοί πυλώνες της ΔΕΗ.

Λίγο μετά τις 3 το απόγευμα δεύτερη φωτιά ξέσπασε στην περιοχή νότια της Λεωφόρου Αθηνών, ενώ στις δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή προστέθηκε και ένα τρίτο ελικόπτερο.

Πυρκαγιά και στην Ηλεία

Φωτιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή Ηράκλεια της Ηλείας, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική,

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
Φωτιά στη Μυτιλήνη

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Τρίτης (18/7) στην περιοχή Λασιόνα Μυτιλήνης.

Στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, επτά οχήματα, καθώς και 2 αεροσκάφη.

Προσπαθούν να σώσουν τα ζώα τους

Οι φωτιές που ξέσπασαν στην Αττική μετρούν ήδη σημαντικές απώλειες. Οι προσπάθειες πολλών ανθρώπων που έσωσαν ζώα και περιουσίες, καταγράφηκαν και συγκλόνισαν το διαδίκτυο.

Μεταξύ των περιοχών που κινδύνευσαν, είναι και ο Δήμος Μάνδρας, όπου η Μαρίνα Ασλάνογλου και ο σύζυγός της, Δημοσθένης Πέππας, διατηρούν το δικό τους κτήμα με άλογα. Όταν ο δικηγόρος αντιλήφθηκε τι συμβαίνει, κατευθύνθηκε προς το κτήμα για να σώσει τα ζώα.



Στο κλιπ που μοιράστηκε στο Instagram, εμφανίζεται ο ίδιος να προσπαθεί να οδηγήσει 5 άλογα σε ένα πιο ασφαλές μέρος, ενώ την ίδια ώρα από πίσω του υπάρχει ένα πορτοκαλί σύννεφο από το πύρινο μέτωπο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα και αύριο

Για πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών σήμερα και αύριο στο Αιγαίο, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τοπικά στη δυτική Πελοπόννησο προειδοποιεί η Πυρομετεωρολογική Ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Αιτία των πολύ δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι (6-7 μποφόρ και τοπικά 8 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σήμερα και αύριο αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot - Dry - Windy.

Ειδικότερα, σήμερα αναμένεται η υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική (κυρίως ανατολικά), κεντρική και νότια Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Νάξο και Κρήτη.

Για αύριο αναμένεται η υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Σκύρο, Σάμο, δυτική και νότια Κρήτη. Κατά τόπους υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται, επίσης, σε δυτική Στερεά, Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, Κυκλάδες και Ρόδο.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ. όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται εκ νέου σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!