Μαίνονται για τρίτη ημέρα οι πυρκαγιές

Κατακαίνε οι φλόγες Δυτική Αττική και Λουτράκι - Μάχη για να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα  -  Δύσκολη η κατάσταση στη Ρόδο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
19/07/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην «κόλαση» της φωτιάς έχουν παραδοθεί Μέγαρα, Μάνδρα, Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Ρόδος, όπου ο πύρινος εφιάλτης μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Στα Μέγαρα οι φλόγες καίνε με λύσσα, κυκλώνοντας νέους οικισμούς. Η πύρινη λαίλαπα «σαρώνει» τη Νέα Ζωή, ενώ πλησιάζει την Άνω Βλυχάδα, όπου οι κάτοικοι απομακρύνονται, περιμένοντας τις περαιτέρω οδηγίες των Αρχών, μήπως και χρειαστεί να εκκενώσουν την περιοχή.



Οι θυελλώδεις άνεμοι δεν λένε να κοπάσουν. Πυροσβέστες και μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο «κύμα» καύσωνα με 44άρια, που αναμένεται να εκδηλωθεί από αύριο, Πέμπτη (20.07.23) με διάρκεια έως την προσεχή Κυριακή, εφιστώντας την προσοχή για νέες φωτιές. Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης (19.07.23) δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού Νέα Ζωή Κανδηλίου και της Λεωφόρου Καταδρομών στα Μέγαρα. Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Ζωή Κανδηλίου και Λεωφόρο Καταδρομών εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Εκκενώθηκε η Νέα Ζωή

Στην εκκένωση του οικισμού Νέα Ζωή στα Μέγαρα προχώρησαν οι Αρχές, λόγω της φωτιάς που πλησιάζει σπίτια της περιοχής.

Η εν λόγω φωτιά στα Μέγαρα εκτείνεται 4 χιλιόμετρα από τη Νέα Πέραμο, σε ευθεία γραμμή. Πρόκειται για το μέτωπο της κορυφογραμμής Τρικερίου που κατεβαίνει.

Στο Κανδήλι το μέτωπο της φωτιάς μεγαλώνει συνεχώς, καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν, ενώ από τις 12.00 αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυσή τους. Γι αυτόν τον λόγο οι Αρχές με μπουλντόζα κάνουν διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικες ζώνες ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά να φτάσουν κοντά στις εστίες φωτιάς.

Ποιοι δρόμοι έκλεισαν

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική έχουν τεθεί σε ισχύ λόγω του ανεξέλεγκτου πύρινου μετώπου που εξακολουθεί να μαίνεται

Για την περιοχή της Αττικής ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στις εξής οδούς:

- οδό Φυλής, από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών,
- επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας, από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ,
- επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
- οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών,
- Λ. Καταδρομών και Γερμανικού.

Παράλληλα, για την περιοχή της Βοιωτίας εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

- στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου – Ελευσίνας, από τη 14η χ/θ (Στεφάνι Βοιωτίας) έως την 7η χ/θ (περιοχή ΤΙΤΑΝ),
- στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών, από 33η χ/θ (θέση Άγιος Χριστόφορος) έως την 30η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής), καθώς και
- στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου – Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ.

Επιπλέον, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, από το ύψος του Κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον Κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, πλην όμως παραμένει κλειστή η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Ανησυχία στο Λουτράκι


Τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις, τις πολλές ενεργές διάσπαρτες εστίες και τους θυελλώδεις ανέμους, που αλλάζουν διαρκώς κατευθύνσεις, δίνεται και στο «μέτωπο» στο Λουτράκι, με τη φωτιά να καίει στον οικισμό Δαναό. Πρόκειται για οικισμό μετά την Ειρήνη, όπου τρία σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. 



Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την πρώτη ημέρα της πύρινης κόλασης στο Λουτράκι κάηκαν 30 σπίτια και 5 αποθήκες, ενώ αύριο, Πέμπτη (20.07.23) αναμένεται να γίνει αυτοψία και καταγραφή των ζημιών.

Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού

Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού. Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

Από νωρίς σήμερα το πρωί τρία ελικόπτερα Chinook επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια.



Στο Λουτράκι επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο, ενώ στη Ρόδο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα για την απομάκρυνση, εάν χρειαστεί, κατοίκων μέσω θαλάσσης.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.

Στο ρεύμα προς Κόρινθο η κυκλοφορία, από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά παραμένει κλειστή.

Εκκενώσεις χωριών και τραυματισμοί στη Ρόδο

Δύσκολη είναι η κατάστασησ τη Ρόδο, καθώς η φωτιά καίει σε δασική έκταση στις περιοχές μεταξύ Απολλώνιας και Λάρνας και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.

Ήδη από τις 12:26 το μεσημέρι της Τετάρτης εστάλη μήνυμα από το 112 για να εκκενωθούν οι οικισμοί Ελεούσα, Σάλακος και Διμυλιά.

Επίσης, λόγω της φωτιάς, εκκενώθηκε από επισκέπτες και εργαζόμενους ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξε και ένας τραυματισμός. Ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Απολλώνων μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με εγκαύματα, που πάντως δεν εμπνέουν ανησυχία.

Φωτιά και στη Μεσσηνία

Καλή εικόνα παρουσιάζει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Υάμεια, της Κορώνης, στην Μεσσηνία. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα

Όσον αφορά σε μία δεύτερη φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λευκοχώρα Μεσσήνης, αυτή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρίσκεται υπό έλεγχο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Και για σήμερα Τετάρτη ο κίνδυνος πυρκαγιά παραμένει πολύ υψηλός.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για την Τετάρτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Λέκκας: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, θα γίνουμε Ντουμπάι

«Καμπανάκι» για τις φωτιές στην Αττική έκρουσε σήμερα (19.7.2023) ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.

«Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα», είπε ο Ευθύμης Λέκκας για τις φωτιές.

«Κάθε χρόνο, για δύο βδομάδες του Ιουλίου έχουμε τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Αττική», παρατήρησε ο κ. Λέκκας, ενώ συμπλήρωσε ότι το ανησυχητικό δεν είναι μόνο η έκτασή τους, αλλά το γεγονός ότι εκδηλώνονται σε κομβικά σημεία.

Παράλληλα τόνισε ότι και η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί.



«Εάν δεν μπορέσουμε να σώσουμε τους τελευταίους πόρους τελικά θα φτάσουμε στην ερημοποίηση και θα πάμε σε μια κατάσταση όπως στο Ντουμπάι», πρόσθεσε.

«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, με τους Δήμους αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε», συνέχισε.

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ», κατέληξε.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τις πυρκαγιές

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες έχουν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Εθνικό Σημείο Επαφής.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης EMSR672, EMSR673 και EMSR674) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!