Κλείνει η διάσημη παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο

Διαμάχη για τον αποκλεισμό της
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Κλειστή για τους επισκέπτες θα παραμείνει μία από τις πιο γνωστές παραλίες του κόσμου, το Ναυάγιο της Ζακύνθου, για λόγους ασφαλείας των τουριστών, καθώς υπάρχουν φόβοι για κατολισθήσεις.

Σε σχετικό ΦΕΚ περιγράφονται τα μέτρα απαγόρευσης της πρόσβασης των επισκεπτών στη διάσημη παραλία, όπως και οι απαγορεύσεις για τα σκάφη. Όπως αναφέρεται, οι απαγορεύσεις θα ισχύουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023, με σκοπό την «προστασία των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου».

Μάλιστα, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για όσους αψηφήσουν τα μέτρα απαγόρευσης, καθώς όπως αναφέρει το ΦΕΚ «οι παραβάτες ανεξαρτήτως ποινικών ή αστικών ευθυνών υπόκεινται και σε διοικητικές κυρώσεις. Οι διατάξεις ως προ το ύψος, το είδος της κύρωσης και τον τρόπο επιβολής τους, εφαρμόζονται ανάλογα από το προσωπικό της Αστυνομίας».

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) είχε αναφερθεί σε συνεντεύξεις του στους λόγους για τους οποίους προτάθηκε να κλείσει η παραλία για λόγους ασφαλείας. Οι λόγοι αυτοί σχετίζονται με τον κίνδυνο κατολισθήσεων λόγω της διάβρωσης στα βραχώδη τμήματα που περιβάλλουν την παραλία Ναυάγιο. Μάλιστα, σε αυτοψίες που έχουν γίνει ο κίνδυνος κατολισθήσεων χαρακτηρίστηκε εκτεταμένος.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 είχε γίνει κατολίσθηση στο Ναυάγιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι, εκ των οποίων οι τρεις διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Τότε η κατολίσθηση έγινε σε τρία στάδια. Αρχικά έπεσε ένα μικρό κομμάτι βράχου. Στη συνέχεια ένα μεγαλύτερο τμήμα βράχου και στο τέλος έγινε η μεγάλη κατολίσθηση, σε ώρα που η παραλία ήταν γεμάτη με τουρίστες.

Για το κλείσιμο της παραλίας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δικηγόρος Νίκος Πέττας, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να βρεθεί σύντομα μία λύση για το «Ναυάγιο», καθώς αποτελεί ζήτημα της εθνικής τουριστικής οικονομίας.

«Το «Ναυάγιο» τελικά έχει καταστεί απολύτως ασφαλές γιατί είναι κλειστό! Τώρα δεν μπορούν να το πλησιάσουν ούτε από θαλάσσης ούτε από το πλάτωμα. Αυτή τη στιγμή το έχουμε παραχαρακώσει με αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Οι κυρώσεις για τα καραβάκια εάν παραβιάσουν την κοινή υπουργική απόφαση ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν μέχρι 60.000 ευρώ», δήλωσε. «Έχουμε καταστήσει το «Ναυάγιο» μουσειακό έκθεμα και δεν αφορά αυτό την τοπική οικονομία.

Το «Ναυάγιο» είναι υπερτοπικό ζήτημα, σχετίζεται με την εθνική τουριστική οικονομία», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μία σειρά από μέτρα εξετάζονται για τη διάσημη παραλία της Ζακύνθου, με τον ίδιο να τονίζει πως εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνει ότι υπάρχουν αλλεπάλληλες κατολισθήσεις και υπογραμμίζει την ανάγκη για την ασφάλεια των τουριστών. Εκφράζει, δε, την εκτίμησή του ότι θα βρεθεί μία καλή λύση για όλους.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!