Η ζωή κάτω από την Ακρόπολη

Πολλοί επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης έχουν δηλώσει ότι ευχαρίστως θα ξαναέρχονταν από το εξωτερικό
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
12/10/2014

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
για να δουν ολοκληρωμένη την ανασκαφή με την έκθεση των αρχαίων που έχουν βρεθεί στα θεμέλια του κτηρίου.

Πρόκειται για μια ολόκληρη γειτονιά, μέρος της οποίας βλέπουμε από το άνοιγμα μπροστά από την είσοδο και κάτω από τα γυάλινα δάπεδα του ισογείου. Όταν με το καλό γίνει επισκέψιμη η ανασκαφή, το κοινό θα μπορεί να κάνει μια μεγάλη περιήγηση στο χώρο και στο χρόνο. Γιατί θα γίνουν αναγνωρίσιμα σε μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα τα αποτυπώματα που άφησαν οι κάτοικοι αυτής της πόλης επί τέσσερις χιλιετίες ζώντας στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης. Στο βάθος θα παρουσιάζονται μέσα σε βιτρίνες και σε ημιυπαίθρια κατάσταση 1.400 επιλεγμένα αντικείμενα από ένα πλήθος (55.000) που έχουν βρεθεί στο οικόπεδο Μακρυγιάννη.

Θα είναι η πιο ελκυστική γωνιά του μουσείου, καθώς οι επισκέπτες θα μαθαίνουν πώς ακριβώς ήταν αυτή η γειτονιά, σε τι σπίτια ζούσαν οι άνθρωποι από τον 4ο αι. π.Χ. καθώς σώζεται ένας ανδρώνας αυτής της εποχής, ποια τα έπιπλά τους, τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν για τη βρώση, την πόση και την παρασκευή τροφής, τα σύνεργα του γυναικείου καλλωπισμού, τα παιχνίδια των παιδιών που απόμειναν για αιώνες ολόκληρους μέσα στα χώματα, τα αγάλματα που είχαν κάποιοι στα σπίτια τους για τη λατρεία αιγυπτιακών θεοτήτων (Σάραπις, Διόνυσος- Όσιρις κ.ά.), τα οποία έχουμε ήδη θαυμάσει στην πρώτη έκθεση των ευρημάτων του οικοπέδου Μακρυγιάννη προ 5ετίας στο κτήριο Βάιλερ.

Όλα αυτά συνιστούν το σκεπτικό της προκαταρκτικής μελέτης για την έκθεση της ανασκαφής του μουσείου που παρουσιάστηκε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμες κι άλλες δύο μελέτες, αυτή των διαδρομών επίσκεψης και η μουσειολογική-μουσειογραφική, που θα εισαχθούν προς έγκριση στο Συμβούλιο Μουσείων. Η υλοποίηση αυτών των μελετών εξαρτάται από τον οικονομικό παράγοντα, δηλαδή την ένταξη του έργου στο επόμενο ΕΣΠΑ, καθώς τα χρήματα που είχε φυλάξει το μουσείο γι' αυτό το έργο έπεσαν θύμα του PSI, κουρεύτηκαν όπως και οι καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης έχουμε τα απομεινάρια μιας γειτονιάς και των κατοίκων της που ζούσαν εκεί από την 3η χιλιετία π.Χ. μέχρι το 1200 μ.Χ. Δρόμοι, σπίτια, λουτρά, εργαστήρια συνιστούν τη διαχρονική κατοίκηση αυτής της γειτονιάς στις υπώρειες του βράχου της Ακρόπολης. Πώς θα είναι κατανοητά όλα αυτά από τον επισκέπτη; Θα δημιουργηθεί ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο επίπεδο -1 του μουσείου, μέσα στον οποίο ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί και να κατανοήσει την ιστορία της Αθήνας, να νιώσει πως επρόκειτο για μια πόλη καθημερινή που έσφυζε από ζωή. Μια πόλη που βίωνε κάτω από τον Ιερό Βράχο τη λατρεία των προσκυνητών, αλλά και το μεγαλείο των περίλαμπρων ναών στα κλασικά χρόνια. Γι' αυτό, ο θεατής θα περπατά πάνω σε ειδικούς διαδρόμους εντός της αρχαίας αυτής γειτονιάς και θα βλέπει τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν. Επίσης θα μαθαίνει διάφορες άγνωστες ιστορίες, όπως: ποιος ήταν ο Καλλίας Διδυμίου που οι Αθηναίοι θέλησαν να εξορίσουν το 450 π.Χ. όπως μαρτυρείται από ένα όστρακο οστρακισμού που φέρει το όνομά του; Ποιον ήθελε να καταραστεί εκείνος/εκείνη που έγραψε τον μολύβδινο κατάδεσμο και τον έκρυψε στο στρώμα του τον 2ο αι. π.Χ.; Ερωτήματα που μπορεί να μην έχουν σαφείς απαντήσεις, αλλά δημιουργούν ένα ζωντανό πλαίσιο παρουσίασης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Γι' αυτό κέρδισαν τον αμέριστο έπαινο των μελών του ΚΑΣ, ιδίως του Μανόλη Κορρέ, που συγκίνησε την επικεφαλής της ανασκαφικής έρευνας Σταματία Ελευθεράτου που οργανώνει υπό την επίβλεψη του προέδρου του μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή την έκθεση των κινητών ευρημάτων και την πορεία επισκεπτών, ώστε να μάθουμε και κάποια άγνωστα στοιχεία, όπως επί παραδείγματι ότι η αρχαία και νέα θρησκεία συνυπήρξαν στην περιοχή για μερικά χρόνια. Μέσα σε κάποιες οικίες βρέθηκαν είδωλα του 12άθεου και συγχρόνως ευρήματα χριστιανικής λατρείας. Η περιοχή αυτή διατήρησε επίσης τις σχολές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας μέχρι το οριστικό κλείσιμό τους. Το επιβεβαιώνουν δύο πορτρέτα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη που εντοπίστηκαν εκεί. Σκοπεύουν επίσης να παρουσιάσουν, με έναν τρόπο που θα εντυπωσιάσει όπως υπόσχονται, το περιεχόμενο ενός πηγαδιού που ήταν γεμάτο αρχαία.

Το σύνολο των ευρημάτων της ανασκαφής θα προβληθεί μέσα από τρεις κύριες ενότητες: «Πριν την πόλη», «Στην περιφέρεια της πόλης» και «Η ζωή στην πόλη», όπως και άλλες 21 θεματικές ενότητες. Την πρώτη ενότητα θα εμπλουτίσουν 80 ευρήματα κεραμικής από τις πρώτες περιόδους κατοίκησης (3.000-750 π.Χ.) και από πέντε τάφους της περιοχής. Για την αυξημένη οικιστική και βιοτεχνική δραστηριότητα που σημειώνεται στη γειτονιά μετά τα μέσα του 8ου αι. π. Χ., και για την περιορισμένη κατοίκησή της κατά την αρχαϊκή περίοδο θα δείξουν 45 εκθέματα στη δεύτερη ενότητα, ενώ στην τρίτη και μεγαλύτερη 1.109 αντικείμενα αφηγούνται τη ζωή στην πόλη από το 480 π.Χ. ώς το 1200 μ.Χ.

Της ΝΙΝΕΤΤΑΣ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!