«Φουσκώνει» ο Πηνειός - Εκκενώνονται χωριά

Η εικόνα του πλημμυρισμένου θεσσαλικού κάμπου από δορυφόρο - Αγωνία για το τι θα αποκαλύψουν τα νερά
«Φουσκώνει» ο Πηνειός - Εκκενώνονται χωριά Θανάσης Καλιακούδας/Larissanet
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Στην εκκένωση 3 χωριών της Λάρισας προχωρούν σήμερα Παρασκευή (8.9.2023) οι Αρχές, με τη Θεσσαλία να δίνει μάχη με τα ορμητικά νερά προκαλούν πλημμύρες μέσα στην πόλη ενώ έχουν ήδη καλύψει ολόκληρα χωριά στην Καρδίτσα, μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

Όπως αναφέρει το larissanet.gr, τα χωριά της Λάρισας είναι τα Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι, τα οποία εκκενώνονται λόγω των πλημμυρών που προκαλεί το πέρασμα της κακοκαιρίας. Παράλληλα, οι Αρχές και οι κάτοικοι δίνουν μάχη με τις πλημμύρες ακόμα και μέσα στην πόλη.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής εστάλη μήνυμα από το 112 στα κινητά των κατοίκων στην περιοχή Φαρκαδόνα να απομακρυνθούν προς Γριζάνο αλλά και στα κινητά των κατοίκων στις περιοχές Κλοκοτός, Γεωργανάδες και Πετρόπορος να απομακρυνθούν προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού.

Απόκοσμη εικόνα από δορυφόρο

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει.

floods_thessaly_sentinel1_060923_cropped.jpg


Ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λασπωμένη λίμνη, με ολόκληρα χωριά να έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά και να έχουν σβηστεί από τον χάρτη. Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι Αρχές στις εκτάσεις γύρω από τον Πηνειό, ο οποίος τις τελευταίες ώρες υποδέχεται τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί ήδη διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα.

Φόβοι για το τι θα αποκαλύψουν τα νερά



Αγωνία επικρατεί στο κέντρο επιχειρήσεων πυροσβεστικής, αστυνομίας και στρατού για το τι θα αποκαλυφθεί μόλις πέσει η στάθμη των υδάτων που έφερε η κακοκαιρία Daniel και οι δυνάμεις διάσωσης αποκτήσουν πρόσβαση στα σπίτια που έχουν καλυφθεί από λάσπη. Αυτή την ώρα ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς υπάρχει αδυναμία επικοινωνίας με αρκετές περιοχές. Όπως και δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια η κατάσταση όλων των εγκλωβισμένων που αναμένουν βοήθεια.

Με αυτά τα δεδομένα ο φόβος να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων είναι ο εφιάλτης των δυνάμεων που δρουν στο πεδίο αλλά και των επιτελών που συντονίζουν τις επιχειρήσεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη διάσπαση των δυνάμεων, καθώς επιχειρούν σε μία τεράστια περιοχή, ουσιαστικά σε ολόκληρη τη Θεσσαλία (Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα).

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τη Μεταμόρφωση, η οποία έχει αφανιστεί! Τα λασπόνερα έχουν καλύψει όλα τα σπίτια του οικισμού, από τα οποία δεν διακρίνεται κάτι άλλο πέρα από τις στέγες. Έτσι, η Μεταμόρφωση μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη λίμνη, παρά με περιοχή στην οποία μέχρι χθες ζούσαν άνθρωποι.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!