Ένα εκ. δολάρια για τις σημειώσεις του Άλαν Τούρινγκ

Οπρωτοπόρος της πληροφορικής Άλαν Τούρινγκ αυτοκτόνησε το 1954, ενώ λάμβανε ορμονοθεραπεία για να «αντιμετωπιστεί» η ομοφυλοφιλία του.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Έναντι 1 εκατομμυρίου δολαρίων δημοπρατήθηκε στη Νέα Υόρκη ένα σημειωματάριο του πιονιέρου της πληροφορικής Άλαν Τούρινγκ, του επικεφαλής της ομάδας που έσπασε τον κώδικα της συσκευής κρυπτογράφησης Enigma των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέχρι πρότινος, κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη του σημειωματαρίου. Αρχικά περιήλθε στην κατοχή του φίλου του Τούρινγκ, μαθηματικού Ρόμπιν Γκάντι, μετά το θάνατό του. Ο Γκάντι δώρισε τα κείμενα του Τούρινγκ στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 1977, όμως, σύμφωνα με το BBC, προτίμησε να κρατήσει το επίμαχο σημειωματάριο λόγω ενός ιδιαίτερα προσωπικού μηνύματος που βρίσκεται στις κεντρικές σελίδες. Το σημειωματάριο βρέθηκε στα υπάρχοντα του Γκάντι μετά το θάνατό του.

Το σημειωματάριο, 56 σελίδων, περιέχει χειρόγραφες καταχωρήσεις του Τούρινγκ από το 1942, όταν εργαζόταν στο περίφημο κέντρο αποκρυπτογράφησης του Μπλέτσλεϊ Παρκ. Στις σελίδες βρίσκονται μαθηματικοί τύποι και βασικές αρχές πληροφορικής, που επιτρέπουν να φανεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το λαμπρό μυαλό του.

Ο αγοραστής του σημειωματαρίου παραμένει άγνωστος.

Ο Τούρινγκ αυτοκτόνησε το 1954, σε ηλικία μόλις 41 ετών, ενώ λάμβανε ορμονοθεραπεία για να «αντιμετωπιστεί» η ομοφυλοφιλία του, που τότε αποτελούσε ποινικό αδίκημα στη Βρετανία. Η θεραπεία ήταν ο εναλλακτικός τρόπος να εκτίσει την ποινή του μετά τη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για απρέπεια το 1952, διότι έκανε σεξ με έναν άνδρα.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν τιμήθηκε ποτέ για το πρωτοποριακό έργο του. Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατό του, η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε χάρη.

Πηγή: www.skai.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!