Έξαρση covid και γρίπης – Αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων

(VIDEO) Επιθετική αύξηση κρουσμάτων. 
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως θα έχουμε κορύφωση κρουσμάτων της covid από τα μέσα έως και τα τέλη του Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα η εποχική γρίπη βρίσκεται στο ξεκίνημά της, γεγονός που σημαίνει ότι θα κλιμακωθεί τις επόμενες έξι με επτά εβδομάδες.

Μοιραία το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας αναμένεται να στείλουν σε σχολικές μονάδες και διευθύνσεις εκπαίδευσης επικαιροποιημένο έγγραφο με τις οδηγίες για covid, γρίπη και ιώσεις, αλλά και η υπενθύμιση για τους εμβολιασμούς.

Παράλληλα, θα σταλεί εγκύκλιος για τις απουσίες των μαθητών ενώ το υπουργείο Παιδείας προτρέπει τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο εάν εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης ή άλλων ιώσεων και να παραμένουν σπίτι έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση τους.

Η εκτίμηση του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, είναι πως τα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι μεταξύ των 50.000 και 100.000 πανελλαδικά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Action 24: «Ολόκληρες παρέες εκδρομέων ή φίλων που πέρασαν μαζί την Πρωτοχρονιά είναι άρρωστοι μαζί με τις οικογένειές τους».

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Το ιικό φορτίο του κορονοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και ιώσεις) κάνει την κατάσταση αρκετά σοβαρή».

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα ιδιαίτερη κινητικότητα στον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού για κορωνοϊό.

Έως και την Τρίτη (2/1) είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 177.821 εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer XBB 1.5. Ο αριθμός θεωρείται μικρός, για αυτό και Υπουργείο Υγείας και ειδικοί τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων που κινδυνεύουν.

Η γενικότερη κατάσταση ήταν ανησυχητική και πριν την αλλαγή της χρονιάς.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!