Εκοιμήθη ο μοναχός και πολυμουσικός Γεράσιμος από τα Κατουνάκια

Αφοσιωμένος στη μουσική, έπαιζε κανονάκι, κλαρίνο, λαούτο και όχι μόνο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μια ωραία σύγχρονη ασκητική μορφή του Αγίου Όρους, ο μοναχός Γεράσιμος από τα Κατουνάκια κοιμήθηκε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2021.

Τα Κατουνάκια είναι περιοχή στην έρημο του Αγίου Όρους που υπάγεται στη Μονή Μεγίστης Λαύρας και στην οποία βρίσκονται ησυχαστήρια της. Η περιοχή είναι βραχώδης και απόκρημνη.

Μουσικότατος ανήρ, έπαιζε κανονάκι, κλαρίνο, λαούτο και άλλα μουσικά όργανα.

Δύο-τρεις φορές κάθε χρόνο ερχόταν στην Αθήνα για να τελειοποιεί στο αγαπημένο του όργανο, το κανονάκι, δίπλα στον Μανώλη Καρπάθιο. Επισκεπτόταν και άλλους δασκάλους όπως τους Γρηγόρη Νταραβάνογλου, Χρήστο Τσιαμούλη, Θοδωρή Γεωργόπουλο, Δημήτρη Ζαχαρίου κ. α.

Υπότροφος της σχολής Τέττιξ του ιατρού-πρωτοψάλτη Γεωργίου Ναούμ, αποτελούσε πραγματική ευλογία για τους μαθητές και τους δασκάλους της σχολής. Αφοσιωμένος στη μουσική, πρόσχαρος, κοινωνικός, έκρυβε επιμελώς τα πνευματικά του χαρίσματα με διάφορα τεχνάσματα που δεν άφηναν περιθώρια κολακείας στο συνομιλητή του.
anoigmakat 2 low res
Μμε πολλή χαρά περίμενε τα θερινά σεμινάρια της σχολής Τέττιξ που γινόντουσαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μαζί στην Ρόδο, στην Σάμο, στην Αίγινα, στην Κύπρο. Πάντα διακριτικός και με ενθουσιασμό μικρού παιδιού. Γιατί αυτό ήταν ο μοναχός Γεράσιμος. ένα μικρό παιδί που το πήρε στην αγκαλιά του ο Θεός. Ποτέ δεν καυχήθηκε, πάντα έκανε υπακοή στους δασκάλους του και πάντα κρατούσε κρυφή -από ταπείνωση- την ενασχόλησή του με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα.

Πιθανόν στο Άγιο Όρος να μην γνώριζαν την δραστηριότητά του αυτή. Ακόμα κατασκεύαζε και επισκεύαζε όργανα. Είχε φτιάξει και πρωτότυπο κανονάκι για δική του χρήση.

Άλλος ένας μοναχός που συνέχισε την παράδοση των μουσικολογιότατων καλογέρων της ρωμιοσύνης.
μοναχός Γεράσιμος
*Ευχαριστώ τον Μανώλη Καρπάθιο για τις πληροφορίες του και την συμβολή του στην ολοκλήρωση του άρθρου.

** Τη ζωγραφιά φιλοτέχνησε ο Σαμιώτης καλλιτέχνης Νικήτας Κυπαρίσσης

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!