Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2013

Υπέρ το δέον λακωνικοί οι λογοτέχνες μας που βραβεύθηκαν στο πλαίσιο των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας,
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
03/10/2014

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε μια τελετή όπου ο μόνος που άρθρωσε δύο κουβέντες για όσα ζοφερά συμβαίνουν γύρω μας ήταν ο βραβευθείς για την ποιητική του συλλογή «Τα λύτρα» (Εκδ. Γαβριηλίδης), Μάρκος Μέσκος, που ανέφερε μεταξύ άλλων:  «Η ποίηση από γραπτής καταβολής του κόσμου όταν δεν εξορίζεται, απαξιώνεται από τους κρατούντες, συχνά λειτουργεί και ως άλλοθι και σήμερα φυσικά ο ζόφος είναι διάχυτος και η κρίση πλησιάζει την παρακμή».

Στη γυναίκα του, τη δική του Καρυάτιδα, αφιέρωσε το «Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το Σύνολο του έργου του» ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, αναφέροντας ως κριτικός λογοτεχνίας μερικούς από τους σημαντικούς λογοτέχνες που έχουν λάβει το συγκεκριμένο βραβείο.

Παρουσία του υπουργού και της υφυπουργού Πολιτισμού απονεμήθηκε πρώτη φορά φέτος το Ειδικό Βραβείο «σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα», στον Βασίλη Λαδά, για το βιβλίο του «Παιχνίδια κρίκετ» (Γαβριηλίδης). Βραβείο μυθιστορήματος παίρνει η Νίκη Αναστασέα για το βιβλίο της «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι» (Πόλις). Με βραβείο διηγήματος-νουβέλας τιμήθηκε ο Γιάννης Παλαβός για το βιβλίο του «Το αστείο» (Νεφέλη).

Το βραβείο δοκιμίου-κριτικής δόθηκε στον Μιχάλη Χρυσανθόπουλο για το βιβλίο του «Εκατό χρόνια πέρασαν και ένα καράβι. Ο ελληνικός υπερρεαλισμός και η κατασκευή της παράδοσης» (Άγρα).

Ένας Έλληνας συγγραφέας που ζει και δημιουργεί στο εξωτερικό, ο Θοδωρής Καλλιφατίδης, τιμήθηκε με το βραβείο της κατηγορίας «Μαρτυρία - βιογραφία - χρονικό - ταξιδιωτική λογοτεχνία» για το βιβλίο του «Τα περασμένα δεν είναι όνειρο» (Γαβριηλίδης), το βραβείο του οποίου παρέλαβε ο αδερφός του, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα δόθηκε στον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο για το βιβλίο «Ανεκπλήρωτοι φόβοι» (Πολύτροπον). Τέλος, για τη συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία βραβεύθηκαν τα λογοτεχνικά περιοδικά «Η παρέμβαση» και «Εμβόλιμον».

Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!