1997: Η Αθήνα στο επίκεντρο

Οι παγκόσμιοι αγώνες στίβου στην Αθήνα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
01/08/2022

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Νίκος Μουρατίδης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με την Τελετή έναρξης σκηνοθετημένη μοναδικά από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου ήταν το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός του 1997.
athens97 M
Η Αθήνα φιλοξένησε το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός του 1997, με μια τελετή έναρξης σκηνοθετημένη από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, που άφησε άφωνο όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στους καλεσμένους η Montserrat Caballe και ο Stevie Wonder.
Stevie Wonder
Στο 6ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που έγινε από την 1η έως και 10 Αυγούστου έλαβαν μέρος 4.000 αθλητές από 205 χώρες! Όλη η αφρόκρεμα του κλασικού αθλητισμού έδωσε το "παρών" στην ελληνική πρωτεύουσα που για 10 μέρες ήταν στο επίκεντρο του αθλητικού κόσμου ανά την υφήλιο. O Βαγγέλης Παπαθανασίου με αυτό που έκανε άλλαξε τον τρόπο των τελετών ενάρξεων. Ο Juan Antonio Samarank, πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής τότε, είπε ενθουσιασμένος: «Από δω και πέρα, όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα πρέπει να βασίζονται σ’ αυτήν την ιδέα».
Caballe Vangelis 1997
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου είναι διοργάνωση στίβου που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια (οι 3 πρώτες διοργανώσεις έγιναν με διαφορά 4 χρόνων η μία από την άλλη) και τελούνται υπό την αιγίδα της IAAF, η οποία αποφασίζει, μετά από εξέταση κατατεθειμένων φακέλων υποψηφιοτήτων, ποια πόλη θα διοργανώσει το επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

Η ιδέα για την δημιουργία ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος για τον στίβο, ξεχωριστό από τους Ολυμπιακούς αγώνες, ξεκίνησε την δεκαετία του '60, ενώ η τελική απόφαση για την διεξαγωγή του πάρθηκε το 1976, σε συνέδριο της IAAF στο Πουέρτο Ρίκο. Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, το 1983.

Στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έλαβαν μέρος 1.355 από 154 χώρες ενώ μέχρι το 2009, στο Βερολίνο, ο αριθμός των χωρών έχει ανέβει σε 202. Το πρόγραμμα των αγώνων είναι περίπου το ίδιο για άντρες και γυναίκες. Συχνά πάντως προσθέτονται νέα αγωνίσματα κυρίως στο γυναικείο πρόγραμμα. Έτσι, μέχρι το 2005, οι διαφορές στο πρόγραμμα είχαν να κάνουν με έναν πρόσθετο αγώνα 50 χλμ. βάδην για τους άντρες, ενώ στους άντρες υπήρχε το αγώνισμα του δρόμου 110 μέτρων μετ' εμποδίων με το αντίστοιχο αγώνα στις γυναίκες να έχει μήκος διαδρομής τα 100 μέτρα, καθώς επίσης και το αγώνισμα του δεκάθλου για τους άντρες, με τις γυναίκες να αγωνίζονται στο έπταθλο.

Στα δύο πρώτα πρωταθλήματα κυριάρχησε στον πίνακα των μεταλλίων η Ανατολική Γερμανία. Από το 1991 και μετά κυριαρχεί η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

VIDEO ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ- Η ΕΙΣΟΔΟΣ

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Από την τελετή έναρξης του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου 1997 στην Αθήνα σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου είναι το παρακάτω βίντεο. Στην Λύρα είναι ο Γιώργος Αμαραντίδης και ο Μιχάλης Καλιοντζίδης. Αρχίζει με μία διασκευή του "Αητέντς επαραπέτανεν" και συνεχίζει με τον Πυρρίχιο χορό. Μαγευτική η ατμόσφαιρα που δημιούργησε με τον ήχο και την εικόνα ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Παρακολουθήστε το βίντεο:

World Championship in athletics.

Original video from the master tape and not from the TV's broadcast. Dedicated to all those contributed to this marvelous evening and especially Vangelis who changed the way of the ceremonies' opening . After this opening ceremony, Juan Antonio Samarank, as a president of the Olympic games comitee, said: "From now on, all the big events should be based on this concept". And Greece followed that phrase for the Olympic games of 2004.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!