«Χάλκινα Φεγγάρια» (ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

(ΡΕΠΟΡΤΑΖ) Με την παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού αλλά και αρκετών δημοσιογράφων και…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
παραγωγών μουσικών εκπομπών, πραγματοποιήθηκε το κρύο βράδυ της Τρίτης 17 Δεκέμβρη στο θέατρο Τζένη Καρέζη στην Αθήνα, η παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς «Χάλκινα Φεγγάρια».
Το  cd κυκλοφόρησε πριν 20 μόλις μέρες από τις Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ, σε μουσική Μανόλη Ανδρουλιδάκη και στίχους Βασίλη Κανιάρη.

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος -ποιητής Γιώργος Μηλιώνης. Πρώτη από το πάνελ των ομιλητών πήρε τον λόγο η Ελένη Γερασιμίδου, που αναφέρθηκε στην από ετών φιλία και εκτίμηση με τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη, ο οποίος "είναι φίλος, αλλά όχι με τον ταξικό αντίπαλο", στους εξαιρετικoύς στίχους του δίσκου, την καταπληκτική δουλειά στο εικαστικό μέρος από την Εύα Μελά, στους τραγουδιστές και με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, για το ότι ξανάκουσε τη φωνή της "σπουδαίας και αξέχαστης" Μαρίας Δημητριάδη.

Η Αφροδίτη Μάνου στη συνέχεια, είπε για το πόσο καλό είναι να βγαίνει "μια τόσο ποιοτική δουλειά σ' αυτούς τους χάλκινους καιρούς" και για την από 20ετίας συνεργασία της αδερφής της Μαρίας Δημητριάδη με τον συνθέτη, που τον θεωρούσε ανακάλυψή της: "τον γνωρίσαμε παιδάκι και να που τώρα μπαίνει δυναμικά στο χώρο του τραγουδιού". Μίλησε επίσης για έναν στιχουργό με "σωστή αναλογία κοινωνικής ευαισθησίας και ποιητικής ανησυχίας" με τραγούδια όμορφα, καθαρά κι αληθινά και για τους συντελεστές που φαίνεται καθαρά ότι ερμήνευσαν τα τραγούδια με αληθινή διάθεση και αγάπη.

Τέλος ο Χρήστος Λεοντής, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκτός των τηλεοπτικών τειχών νέοι δημιουργοί του τραγουδιού στην εποχή μας - τους οποίους καλούμαστε όλοι να στηρίξουμε- αλλά και στο πόσο σπουδαίο γεγονός είναι η κυκλοφορία μίας τέτοιας δουλειάς. Μίλησε, επίσης, για το ταλέντο του Μανόλη Ανδρουλιδάκη -τον οποίο πρωτοπαρουσίασε, ως συνθέτη, στο ευρύ κοινό ο ίδιος - και για την συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια. Αμέσως μετά κλήθηκαν στο βήμα ο συνθέτης και ο στιχουργός οι οποίοι μ’ έναν συγκινητικό τρόπο μετέδωσαν στο ακροατήριο τις επί χρόνια προσπάθειές τους μέχρι την έκδοση του δίσκου.

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης υπογράμμισε την τιμή που αισθάνεται με την παρουσία τόσο σημαντικών καλλιτεχνών τόσο στο cd όσο και στο πάνελ της παρουσίασης. Αναφέρθηκε στην συνεργασία του με όλους τους μουσικούς, τους τεχνικούς και τους τραγουδιστές του δίσκου αλλά και στα χρόνια που πέρασε δίπλα στη "δεύτερη μητέρα του" Μαρία Δημητριάδη, της οποίας η φωνή "βγήκε" με πολλές τεχνικές δυσκολίες από το ηχητικό αρχείο κάμερας, που ηχογραφήθηκε σε εκδήλωση για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης το 2005 και στη συνέχεια ενορχηστρώθηκε και ακούγεται στο cd από τη φωνή της Μαρίας και τον ίδιο.

Ο Βασίλης Κανιάρης μίλησε για τις εμπειρίες του από την προσπάθεια να βγουν στο φως τα κοινωνικά του τραγούδια, τα οποία χαρακτήρισε "απαγορευμένα" από το σημερινό καθεστώς και τα ΜΜΕ. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και αυτός στο "Ναύπλιο" και ευχαρίστησε τον "δάσκαλό του" στιχουργό Μιχάλη Μπουρμπούλη. Για το δίσκο μίλησαν, επίσης, οι τρεις τραγουδιστές του Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βασίλης Λέκκας και Πάνος Μπούσαλης. Οι δυο τελευταίοι τραγούδησαν, με τον συνθέτη στο πιάνο, τα τραγούδια τους από το cd στο λιτό και ζεστό σκηνικό του θεάτρου "Τζένη Καρέζη", χειροκροτούμενοι ζεστά από τους 300 παρευρισκόμενους.
 
Παρόντες στην εκδήλωση  ο γιός της Μαρίας Δημητριάδη, Στέργιος Μικρούτσικος, οι ηθοποιοί Παύλος Ορκόπουλος και Αντώνης Ξένος, οι τραγουδιστές Κώστας Καράλης, Νίκος Ανδρουλάκης, Σπύρος Καββάδας, Βαγγέλης Δούβαλης και Γιώργος Υδραίος, ο Χιλιανός ποιητής Jaime Svart, οι παραγωγοί ραδιοφωνικών εκπομπών Γιώργος Τσάμπρας, Μαρίνα Λαχανά, Αρχοντούλα Πέτρου, ο εκδότης του μουσικού περιοδικού "Μετρονόμος" και συγγραφέας  Θανάσης Συλιβός, στιχουργοί, ποιητές, μουσικοί, ηθοποιοί και εικαστικοί.  Στις συζητήσεις κατά την έξοδο από το θέατρο από πολλούς ακούστηκε ότι πρόκειται για έναν από του καλύτερους δίσκους που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια, ο οποίος θα παραμείνει κλασσικός.


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!