Το πάρτι των Calexico είχε βάθος

Η έκπληξη με τον Έλληνα δεξιοτέχνη παραδοσιακών οργάνων και η εμφάνιση του Eric Burdon στα καμαρίνια
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Έχουν εντελώς διαφορετικά βιώματα, άλλες εικόνες ζωής και συνήθειες, έχουν μεγαλώσει διαφορετικά κι όμως καταφέρνουν να επικοινωνούν τόσα καλά με τον κόσμο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα του Μεξικού με την Αμερική όπου ζουν.

Αυτό είναι το μεγαλείο της μουσικής και το τραγουδούν οι Calexico. H χθεσινή συναυλία τους στην Τεχνόπολη ήταν ένα καλοστημένο πάρτι με οικοδεσπότες το γκρουπ που έχει αποκτήσει ένα πιστό κοινό που τους ακολουθεί με την πεποίθηση ότι θα περάσει καλά στο live τους και θα χορέψει.

Δεν θυμάμαι ακριβώς σε ποιο φεστιβάλ τους έχω ξαναδεί, όμως θυμάμαι εκείνο το ωραίο χάπενινγκ στο μπαρ «Χάρτες» όπου έπαιξαν live στην εκδήλωση για το πρόμο του άλμπουμ που είχαν βγάλει τότε. Ήταν υπέροχοι αν και όχι με τόσα πολλά μέλη όσα έπαιξαν χθες.4053 CALEXICO 2872022
Ο φρόντμαν Joey Burns (κιθάρα, φωνή) και ο ντράμερ John Convertino, οι δυο παλιόφιλοι που δημιούργησαν το γκρουπ το 1990 έπαιξαν χθες με την Αριζόνα και τον Buddy Holly στην καρδιά και ευχαρίστησαν επί ένα γεμάτο δίωρο το κοινό τους στην πιο «τίμια» καλοκαιρινή συναυλία έως τώρα. Ο χαρακτηρισμός αυτός απευθύνεται στο χορταστικό από πλευράς ώρας σετ που αφιέρωσαν στο κοινό τους, αλλά και την προσιτή τιμή του εισιτηρίου της συναυλίας τους.

Μαζί τους στην σκηνή είχαν άλλα πέντε άτομα - έχουν ψάξει σε όλο τον κόσμο να βρουν τους κατάλληλους μουσικούς που θα τους πλαισιώνουν και τα έχουν καταφέρει. Ένας κοντραμπασίστας, ένας κημπορντίστας, ένας δεύτερος κιθαρίστας και νέος μέλος τους, ο Brian Lopez που έκανε και πρώτη φωνή σε κάποια κομμάτια, γενικά είχε πολύ ενεργό ρόλο στην μπάντα, και οι δύο τρομπετίστες που κάνουν τη διαφορά στον ήχο του γκρουπ και δίνουν τη γιορτινή διάσταση στον ήχο του.
4099 CALEXICO THOMAS KONSTANTINOY 2872022
Έκπληξη αποτέλεσε ο γκεστ που ήταν ο «Thomas» όπως τον αποκαλούσε συνεχώς ο Joey Burns και δεν ήταν άλλος από τον Θωμά Κωνσταντίνου από τους ΤΑΚΙΜ με το λαούτο του, ένας από τους κορυφαίους σολίστες παραδοσιακών οργάνων που γνωρίσαμε μέσα από το «Μουσικό Κουτί» του Νίκου Πορτοκάλογλου όπου συνόδευσε τον Eric Burdon.

Να σημειωθεί ότι ο Eric Burdon επισκέφτηκε τους Calexico και τον Θωμά Κωνσταντίνου στα καμαρίνια πριν την έναρξη της συναυλίας και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες, αλλά τα είπαν και για λίγο. Τον θαυμασμό της για τους Calexico έδειξε και η ηθοποιός Δήμητρα Στογιάννη (από την σειρά Χαιρέτα μας τον Πλάτανο) που τους επισκέφτηκε επίσης στο backstage.

JOEY BRUNS ERIC BURDON JOHN CONVERTINOJoey Burns – Eric Burdon – John Convertino στα καμαρίνια πριν την συναυλία

Με τους Calexico βγήκε μια φορά στη διάρκεια του στο κυρίως σετ τους και μετά συμμετείχε στο πρώτο encore σε δύο κομμάτια. Μεταξύ αυτών το αγαπημένο τραγούδι του ελληνικού κοινού, κάτι που πιστεύει και ο ίδιος ο Burns, το Stray του 1998 από το δεύτερο δίσκο τους The Black Light με την πρασινομαύρη λιμουζίνα στο εξώφυλλο που έγινε το μουσικό θέμα της εκπομπής «Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ο «Thomas» έβαλε το δικό του χρώμα τόσο εδώ, όσο και στο πρώτο τραγούδι του encore που ήταν μια καταπληκτική μπαλάντα που ο Joey Burns έπαιξε ως τρίο, με τον «Thomas» και τον κοντραμπασίστα του γκρουπ.

Όσοι ώρα ήταν στην σκηνή οι Calexico έβλεπες γύρω σου χαμογελαστά πρόσωπα, γυναίκες όμορφες στα πάνω τους που χόρευαν και παρέσερναν και τους συντρόφους τους στο χορό, και γενικά μια ατμόσφαιρα εορταστική άνω των 30 βαθμών κελσίου !
4081 CALEXICO 2872022
Ο Joey Burns είναι απίθανος οικοδεσπότης γιατί προσαρμόζει το σετ κάθε συναυλίας ανάλογα με το κοινό, τι διάθεση και τι συμμετοχή έχει, ποια τραγούδια θέλει ν’ ακούσει – όπως το Stray – και τα παίζει κάπως διαφορετικά ώστε να γίνονται ακόμη πιο ελκυστικά και να ανανεώνει το ενδιαφέρον του κόσμου για το γκρουπ του.

Οι Calexico έχουν και ένα εξαιρετικό καινούργιο άλμπουμ το «El Mirador» από το οποίο έπαιξαν μερικά τραγούδια – ξεκίνησαν με το ομώνυμο και το Cumbia Del Polvo - μαζί με άλλες επιλογές τους από τους 12 συνολικά στούντιο δίσκους τους από το 1995 έως σήμερα.

Γενικώς το πάρτι που έστησαν οι Calexico στην Τεχνόπολη είχε βάθος και δεν τελείωσε στα 100 λεπτά του κυρίως σετ, αλλά εκτός του πρώτου encore που προαναφέρθηκε, υπήρξε και δεύτερο και τρίτο και το πρόγραμμα τελείωσε με τη υπέροχη διασκευή τους στο «Alone Again Or» των Love που αποτελεί ένα από τα στάνταρντ των συναυλιών τους.

H συναυλία τους έκλεισε με μια βαθιά υπόκλιση όλης της μπάντας στο ελληνικό κοινό που πέρασε ένα ωραίο βράδυ μαζί τους που κράτησε γεμάτα 120 λεπτά με ωραίους ήχους που δρόσισαν το πιο ζεστό βράδυ του καλοκαιριού.

*Φωτογραφίες : Θωμάς Δασκαλάκης

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!