Το «Φεγγάρι» του Ανδρέα Κατσιγιάννη με τη Γλυκερία στον ουρανό της Σαλονίκης

Το περίφημο τραγούδι με τα λόγια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη όπως ακούστηκε στη συναυλία του Ανδρέα Κατσιγιάννη «Μεγάλες ώρες» στο Θέατρο Δάσους
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα…

Στις 3 Οκτωβρίου 1976 γεννήθηκε στην Αθήνα ο συνθέτης και μαέστρος της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Ανδρέας Κατσιγιάννης…

Οι «Μεγάλες ώρες» του Ανδρέα Κατσιγιάννη στη Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου ο Ανδρέας Κατσιγιάννης παρουσίασε στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης το μουσικό έργο «Μεγάλες ώρες»,που αποτελείται από δυο ενότητες τραγουδιών και ορχηστρικών θεμάτων από τους δίσκους «Της σιωπής ο τόπος», που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή και «Κεχαριτωμένη», που αφιερώθηκε στην Παναγιά. Τα κείμενα υπογράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός και τους στίχους ο Αλέξανδρος Φωτεινός, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Ελένη Φωτάκη και ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής.

Η συναυλία διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 9ου Φεστιβάλ Δάσους που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Τραγούδησαν η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Απόστολος Μόσιος και η Ελεάννα Βαρελά, τις αφηγήσεις έκανε ο Σπύρος Μαβίδης και συμμετείχαν η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (διεύθυνση: Μαίρη Κωνσταντινίδου), η «Ευ Choralis» Γυναικεία Χορωδία Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου (διεύθυνση: Άννα Γεράση), το Φωνητικό Σύνολο «Ρυθμός» (διεύθυνση: Νίκος Χιώτογλου) και η Γυναικεία Χορωδία Ι.Ν.Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» (διεύθυνση: Μαρία Χαραλαμπίδου). Η γενική διεύθυνση της συναυλίας έγινε από τον μαέστρο Στάθη Σούλη.

«Έτσι ‘ναι κι η καρδούλα μου μαύρη σκοτεινιασμένη…»

Εκτός από τις δυο ενότητες των «Μεγάλων ωρών», στο πρόγραμμα εντάχθηκε και το «Φεγγάρι» του Ανδρέα Κατσιγιάννη σε ποίηση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που τραγούδησε έξοχα Γλυκερία. Ένα ξεχωριστό τραγούδι, η μελωδία του οποίου είχε πρωτοακουστεί το 2002 στο soundtrack με τη μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη για την ταινία «Στη χώρα των Κενταύρων» και το 2008 συμπεριλήφθηκε, σαν τραγούδι πλέον με τη φωνή της Γλυκερίας και το «καταλυτικό» κλαρίνο του Βασίλη Σαλέα, στη συλλογή του «Διφώνου» «Μαντόνες του κόσμου». Το «Φεγγάρι» βρήκε επίσης θέση στο cd με την ολοκληρωμένη εργασία του Κατσιγιάννη πάνω στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που κυκλοφόρησε το 2013 με τίτλο «Εικόνα αχειροποίητη».

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από ένα χρόνο γνώρισε μια νέα δισκογραφημένη, ζωντανή αυτή τη φορά εκτέλεση, από τη συναυλία της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας με τη Γλυκερία στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2008, με μια σειρά τραγουδιών «Του έρωτα και της ξενιτιάς»που κυκλοφόρησε σε διπλό αριθμημένο βινύλιο 180gr από το Ogdoo Music Group.

Στη συναυλία του Θεάτρου Δάσους συνέπραξαν την Εστουδιαντίνα οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Μάρκος Arlan Oscar (πλήκτρα), Φίλιππος Ρέτσιος (πιάνο), Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρες), Κώστας Γεδίκης (πολίτικο λαούτο, μαντολίνο, μπουζούκι), και Τάκης Βασιλείου (κρουστά). Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκαν οι Δημήτρης Μαθιόπουλος, Δημήτρης Σιάμπος, Απόστολος Τσιάρκας και ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, την ηχοληψία ο Γιώργος Καρυώτης και τη σκηνοθεσία ο Απόλλων Δρικούδης.

Αφιερώνεται από τον γράφοντα στην πολύπαθη και ταλαιπωρημένη (από όλες τις απόψεις), αγαπημένη πόλη του Βόλου…

Video: Θανάσης Γιώγλου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!