Στις πρόβες του Αλκίνοου Ιωαννίδη

(VIDEO) Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι και στο «Δίπτυχο» ο Αλκίνοος Ιωαννίδης συναντάται ξανά με την «Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Την περασμένη Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 είχα την τύχη να παραβρεθώ στις πρόβες του Αλκίνοου Ιωαννίδη με την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ και τη γυναικεία χορωδία Opus Femina ΚΕΠΑΠ Κορίνθου σε διεύθυνση Γιώργου Κουντούρη για το «Δίπτυχο», που ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 29 και 30 Μαρτίου. Σε εκείνη τη φάση, οι πρόβες διεξάγονταν (με αυστηρό ωράριο) στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και, εκτός από τους προαναφερθέντες, παρόντες στο χώρο ήταν και οι σολίστες του όμποε Γιάννης Οικονόμου, Γιάννης Τσελίκας, καθώς και ο ηχολήπτης Βαγγέλης Λάππας, η υπεύθυνη φωτισμού Σεσίλια Τσελεπίδη και η σοπράνο (και κορυφαία του χορού) Αγάπη Παπαμήτσου.

Στα βίντεο που επισυνάπτονται στο παρόν κείμενο μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από το έργο που θα παρουσιάσει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο πρώτο μέρος του «Δίπτυχου»: τη μουσική του για τις Βάκχες του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, για γυναικεία και ανδρική φωνή, ηθοποιό, δύο όμποε, κρουστά, γυναικεία χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων (Βραβείο μουσικής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου 2009-2011, Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης - St Petersburg State Hermitage Symphony Orchestra, 2012).

Το δεύτερο μέρος του «Δίπτυχου» είναι αφιερωμένο στο τραγούδι, τέχνη ιερή όσο και παρεξηγημένη. Τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του Αλκίνοου Ιωαννίδη αποδίδονται μέσα από μια νέα ενορχηστρωτική προσέγγιση, για κιθάρα, φωνή, γυναικεία χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων. Ο ίδιος βρίσκεται επί σκηνής σαν ηθοποιός, μουσικός και τραγουδιστής.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι και σε αυτή τη συναυλία ο Αλκίνοος Ιωαννίδης συναντάται ξανά με την «Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών» για τη διασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας και την παρουσίαση μιας μουσικής παράστασης/εμπειρίας που θα συμπεριλαμβάνει ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους. Και οι δυο βραδιές στο Μέγαρο θα συνοδεύονται από ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ενδογλωσσικούς Υπέρτιτλους στα Ελληνικά με στοιχεία που συμβάλλουν παράλληλα στην κατανόηση των ηχητικών σημάτων από Κ/κωφούς/ές και βαρήκοους/ες, καθώς και Ακουστική Περιγραφή στα Ελληνικά για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης. H προσβασιμότητα περιεχομένου θα γίνει με την επιμέλεια και πιστοποίηση της «Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών».

Ενδογλωσσικοί υπέρτιτλοι: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, Ακουστική περιγραφή: Θανάσης Παπαντωνόπουλος, Ταυτόχρονη διερμηνεία στην ΕΝΓ: Θεοδώρα Τσαποΐτη, Σχεδιασμός προσβασιμότητας: Αντώνης Ρέλλας, Απολλωνία Τσαντά.

Τα εισιτήρια, από ό,τι μαθαίνω, εξαντλούνται. Σπεύσατε.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!